Det sker i EU: Klar til Brexit og Trump på visit

OVERBLIK: Bruxelles kommer til at stå på den anden ende, når den amerikanske præsident kommer til byen, men inden da skal EU-landene minus briterne blåstemple deres mandat til forhandlingerne om Brexit.

Regn med trafikkaos og en by i lockdown, når Air Force One lander i Bruxelles i denne uge med præsident Donald Trump og hans kone, Melania.
Regn med trafikkaos og en by i lockdown, når Air Force One lander i Bruxelles i denne uge med præsident Donald Trump og hans kone, Melania.Foto: Scanpix / AFP
Rikke Albrechtsen

Mandag 22. maj
EU’s europaministre er indkaldt til et særligt møde for at give grønt lys til at starte forhandlingerne med briterne om Brexit og godkende de såkaldte forhandlingsdirektiver, som skal være EU-sidens drejebog. Af åbenlyse grunde er briterne ikke inviteret.

De er til gengæld med, når uddannelsesministrene kommer til byen for at diskutere unge og uddannelse og vedtage en ny europæisk ramme for livslang læring.

Eurolandenes finansministre mødes for blandt andet at forsøge at nå til en aftale, der kan give Grækenland den næste udbetaling i deres redningspakke, mens EU-Kommissionen kommer med sine økonomiske fremskridtsrapporter for landene.

På Malta er flere dages møde for EU’s landbrugsministre i fuld gang med fokus på sammenhæng mellem fødevareproduktion og vandressourcer, ikke mindst i lyset af verdens klimaforandringer.

 

Tirsdag 23. maj
EU’s finansministre har blandt andet selskabsskattebase og dobbeltbeskatning på programmet, når de mødes i Bruxelles, mens EU’s kulturministre skal forsøge at blive enige om et nyt direktiv for audiovisuelle medier.

Danmark er blandt de lande, der stritter imod, fordi der stadig hersker stor uenighed om blandt andet kontroversielle krav til kvoter for europæisk indhold på streamningtjenester og om, hvorvidt man skal inddrage sociale medier i direktivet.

 

Torsdag 25. maj
Nato-landenes stats- og regeringschefer gæster Bruxelles torsdag, hvilket giver anledning til sammenrend på kryds og tværs mellem verdenslederne.

USA’s præsident Donald Trump gæster således EU-hovedkvarteret for første gang på en kort visit, inden Nato-topmødet starter. På bare en time skal Trump først mødes med EU-kommissionsformand Jean Claude Juncker og Det Europæiske Råds Donald Tusk, hvorefter EU’s udenrigschef, Federica Mogherini, slutter sig til dem sammen med Europa-Parlamentets formand, Antonio Tajani.

Trump skal så spise frokost med den nye franske præsident, Emmanuel Macron. Macron skal også møde Juncker. Og Juncker og Tusk skal i fællesskab have Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan på besøg, hvilket er første gang, siden Erdogan vandt en kontroversiel folkeafstemning om at føje mere magt til sit præsidentembede.

 

Fredag 26. maj
EU-cheferne møder Trump igen, når G7-landene tager til Sicilien til topmøde i Taormina fredag og lørdag. Det italienske formandskab har sat genopbygning af borgernes tillid til deres regeringers evne til at levere løsninger på deres daglige problemer på dagsordenen. Det spænder fra sikkerhed over miljøhensyn til beskæftigelse og økonomi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00