Det sker i EU: Livet efter Brexit

OVERBLIK: Unionens chefer skal i denne uge have en alvorlig snak om, hvad der skal ske med både EU’s budget og institutioner, når briterne forlader samarbejdet. Samtidig forventes premierminister Theresa May at fremlægge sin vision for, hvad hun vil have ud af den britiske exit.

Foto: European Union
Rikke Albrechtsen

Mandag 19. februar
EU’s landbrugsministre skal tale mere om den forestående reform af den fælles landbrugspolitik, når de kommer til Bruxelles mandag, mens finansministrene fra eurolandene inviterer ikke-eurolande som Danmark med til deres månedlige møde for at diskutere, hvordan de får færdiggjort EU’s bankunion.

Energikommissær Miguel Arias Cañete præsenterer en længe ventet rapport fra det internationale agentur for vedvarende energi, IRENA, der gør det klart, at det bliver langt billigere end forventet at nå det mål om at nå op på mindst 27 procent grøn energi i det europæiske energiforbrug i 2030, som EU-landene har sat.

Tirsdag 20. februar
Finansministrene fra de 28 EU-lande er stadig i byen og starter dagen med at tage et kig på USA’s nye skattereform, som mange europæiske regeringer frygter vil give firmaer med base i USA unfair konkurrencefordele. Derefter skal de blandt andet diskutere EU-budgettet for året, der gik, og året, der kommer. Også kandidaten til posten som ny næstformand for Den Europæiske Centralbank står til diskussion.

Ved EU-Domstolen kommer den foreløbige afgørelse i en følsom sag om fældning af træer i den fredede Bialowieza-skov i Polen. EU-Kommissionen har anklaget den polske regering for at forbryde sig mod EU’s habitat- og fugledirektiver, mens den polske regering insisterer på, at de bare sørger for vedligeholdelse af skoven. Sagen kommer på et tidspunkt, hvor de to parter allerede er oppe at toppes på en række andre områder, og EU-Kommissionen har blæst i alarmfløjten over blandt andet knægtelse af retsstaten i Polen.

Onsdag 21. februar
På EU-Kommissionens ugentlige møde er det blandt andet forberedelse til denne uges topmøde, der er på dagsordenen. Den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, får samme dag besøg hjemmefra af Landbrug og Fødevarers formand, Martin Merrild. Og i Parlamentet giver Økonomiudvalget deres vurdering af forslaget om at lave én fælles skattebase for firmaer i EU – bedre kendt som CCCTB.

I London vil premierminister Theresa May holde en længe ventet tale, hvor hun skal udlægge sin vision for briternes exit fra Unionen. Det er noget, EU-siden har efterspurgt i månedsvis.

Torsdag 22. februar
Det urolige Sahel-bælte på tværs af det nordlige Afrika er på landkortet torsdag og fredag i Bruxelles. Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) lægger ud torsdag med at være medvært for et seminar om blandt andet menneskerettigheder, og om hvordan man skaber tillid mellem lokalbefolkningen i området og den fælles sikkerhedsstyrke etableret af Mali, Mauretanien, Burkina Faso, Niger og Tchad, der skal bekæmpe terrorisme, organiseret kriminalitet og irregulær indvandring i området. Seminaret er en optakt til den store højniveaukonference om samme emne, som finder sted fredag.

Ved EU-Domstolen kommer Polen igen under lup – denne gang fordi dommerne i Luxembourg skal give deres dom i en sag om overtrædelse af EU’s luftkvalitetsregler.

Fredag 23. februar
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kommer til Bruxelles med to punkter på sin dagsordenen. Han skal sammen med cirka 25 stats- og regeringschefer deltage i højniveaukonferencen om Sahel for at samle international støtte til at øge sikkerhed og udvikling i Sahel-landene. Derefter skal han direkte videre til et uformelt EU-topmøde.

Her skal EU-lederne tale om, hvordan samarbejdet skal se ud, når briterne er ude af døren. Derfor er premierminister Theresa May heller ikke inviteret. På dagsordenen er blandt andet, hvad der skal ske med briternes 73 pladser i Europa-Parlamentet, og hvor stort det næste EU-budget skal være, når en af de største bidragsydere forsvinder. EU-lederne tager også fat på det følsomme spørgsmål om, hvordan den næste formand for EU-Kommissionen skal vælges.

Løkke er ikke den eneste venstremand i byen. Konkurrencekommissær Margrethe Vestager får nemlig besøg af hans partifælle beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Theresa May

Fhv. premierminister, Storbritannien og fhv. leder, Conservative Party
geografi, Sct. Hugh's College, Oxford University

0:000:00