Det sker i EU: Ministerrend, fædrebarsel og Facebook-dom

OVERBLIK: Eliten mødes i Davos, 2018-sæsonen for ministerrådsmøder skydes i gang i Bruxelles, der er vigtige sager for EU-Domstolen, og så skal EU-parlamentarikerne se på sig selv efter Brexit.

Facebook kommer i vælten i EU-land flere gange i denne uge. Først kommer direktør Sheryl Sandberg til Bruxelles, og så afgør EU-Domstolen, om det sociale medie kan sagsøges under EU-retten for at dele brugernes oplysninger med de amerikanske efterretningstjenester.
Facebook kommer i vælten i EU-land flere gange i denne uge. Først kommer direktør Sheryl Sandberg til Bruxelles, og så afgør EU-Domstolen, om det sociale medie kan sagsøges under EU-retten for at dele brugernes oplysninger med de amerikanske efterretningstjenester.Foto: ritzau/AP/ Noah Berger
Rikke Albrechtsen

Mandag 22. januar
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) får et lille afbræk fra det hjemlige politiske cirkus, når han mandag mødes med sine udenrigsministerkolleger i Bruxelles. De skal se på, hvilket forhold EU skal have til udviklingslandene i det såkaldte AVS-samarbejde, der samler lande i Afrika, Caribien og Stillehavet, når den nuværende såkaldte Cotonou-aftale udløber i 2020. Også Libyen er i fokus, og så kommer formanden for det palæstinensiske selvstyre, Mahmoud Abbas, på besøg.

Samme dag mødes eurolandene for første gang under ledelse af gruppens nye formand, portugiseren Mário Centeno. De skal blandt andet blåstemple det store reformarbejde, der er blevet gennemført af den græske regering, sådan at de kan udløse nogle af de sidste udbetalinger fra den hjælpepakke, som udløber til august.

Folketingets Undervisnings- og Forskningsudvalg er også i Bruxelles på ekspedition til EU-institutionerne for at lære mere om EU’s nuværende og kommende forskningsprogrammer.

I Luxembourg er der høring hos EU-Domstolen om, hvorvidt fodboldstjernen Lionel Messi kan registrere sit eget navn som varemærke.

Tirsdag 23. januar
De 28 finansministre finder sammen for at tale videre om opgraderingen af EU’s økonomiske og monetære samarbejde, som er på tegnebrættet. De vil også se nærmere på det økonomiske klima i EU og høre mere om to nye momsforslag, som Kommissionen lagde på bordet i sidste uge.

I Parlamentet skal Beskæftigelsesudvalget tale om det omstridte forslag om at give fire måneder betalt øremærket orlov til både fædre og mødre. Og så skal Forfatningsudvalget stemme om, hvordan Parlamentet skal se ud, når briterne forlader biksen i marts 2019.

Facebook-direktør Sheryl Sandberg er også i byen og skal mødes med næstformand i EU-Kommissionen, Andrus Ansip, og flere andre kommissærer.

Samme dag starter World Economic Forum i Davos, hvor EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker deltager for første gang i over 20 år sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), premierminister Theresa May, præsidenterne Donald Trump og Emmanuel Macron og et par tusinde andre medlemmer af verdenseliten.

Onsdag 24. januar
Den nye databeskyttelsesforordning, som træder i kraft til maj, har sat mange grå hår i hovedet på både virksomheder og offentlige institutioner, der skal til at leve op til en række nye regler, der skal styrke beskyttelsen af personoplysninger. Derfor kommer EU-Kommissionen efter sit ugentlige møde med en vejledning til de nye regler.

Ovre i Parlamentet skal Miljøudvalget blåstemple to klimaaftaler, som blev indgået med ministrene før jul, om nationale mål for CO2-reduktion for sektorer, der ikke er dækket af EU’s kvotehandelssystem og for skovenes bidrag til klimakampen.

Torsdag 25. januar
EU’s asylministre mødes i Sofia for blandt andet at tage livtag med den reform af EU’s asylsystem, som har ligget brak i lovgivningsmaskinen i et godt stykke tid. De skal også tale om styrket grænsekontrol og om migration.

Samme dag er EU’s undervisningsministre inviteret til uddannelsestopmøde i Bruxelles, hvor de skal mødes med små 500 eksperter, virksomheder og andre politikere for at diskutere EU’s fremtidige uddannelsessystem.

Parlamentets Borgerrettighedsudvalg ser nærmere på retstilstanden i Malta, efter der er kommet alvorlige beskyldninger frem om korruption og hvidvask af penge på Middelhavsøen.

Ved EU-Domstolen skal to bemærkelsesværdige sager afgøres. Den ene er en ungarsk sag om, hvorvidt der findes metoder, som asylmyndigheder kan bruge til at undersøge, om en asylansøger er homoseksuel, som også er kompatible med EU-retten. Den anden handler om Facebook, og om hvorvidt internetaktivisten Max Schrems skal have lov til at sagsøge det sociale medie for brud på sine forbrugerrettigheder, fordi Facebook ikke gør nok for at beskytte sine brugeres data mod for eksempel den amerikanske sikkerhedstjeneste.

Fredag 26. januar
Fredag er det de europæiske justitsministre, der er i ilden ved det uformelle justitsministerrådsmøde i Sofia. Her skal de tale om blandt andet oprettelsen af den fælles EU-anklagemyndighed og om opdateringen af de lovvalgsregler, der gør det lettere at forfølge kidnapningssager på tværs af EU-landegrænser og håndhæve sager om børnebidrag med mere. Danmark står uden for begge dele på grund af retsforbeholdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00