Det sker i EU: Unionens tilstand under lup

OVERBLIK: Den årlige State of the European Union-tale fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, dominerer en uge, hvor nordmændene går til valg, EU-Domstolen tager Ryanairs ansættelsespraksis under behandling og EU-ministre diskuterer migration og terrorisme.

Mandag 11. september
Vi lægger ud på kanten til unionen, hvor nordmændene mandag går til valg. Her vil de afgøre, om Høyres Erna Solberg skal have en omgang mere som statsminister, eller Arbeiderpartiet kan lede en rødgrøn blok til sejr. Lige til det sidste ligger de to blokke side om side i meningsmålingerne.

EU-parlamentarikerne mødes i Strasbourg. De lægger ud med blandt andet at diskutere, hvordan Parlamentet skal se ud, når briterne efter planen forlader unionen i 2019.

Tirsdag 12. september
EU-parlamentarikerne diskuterer sommerens æggeskandale med EU-Kommissionen og Rådet for at se, om der skal strammes op på det europæiske advarselssystem for fødevarer. De skal også stemme om en resolution om hvaljagt i Norge, runde Nordkoreas forsøg på at rokke ved verdensfreden og sætte navne på medlemmerne af et nyt særligt udvalg om terrorisme.

Onsdag 13. september
EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, leverer årets State of the European Union-tale i Strasbourg for at lægge den politiske linje for året, der kommer.

Parlamentarikerne stemmer blandt andet om deres holdning til to meget forskellige, men vigtige brikker i EU’s klimapolitik, nemlig flytrafik og skoves andel af klimaregnskabet.

Torsdag 14. september
Integrationsminister Inger Støjberg (V) og hendes ministerkolleger kommer til Bruxelles for at diskutere migration og terrorisme.

EU-Domstolen leverer sin dom i en sag om Ryanair. Dommerne skal afgøre, om det kan være rigtigt, at flyselskabets ansatte vurderes at være under irsk arbejdsmarkedslov, når de har hjemmebase i Belgien, hvilket kan stikke en kæp i hjulet på lavprisselskabets arbejdspraksis.

EU-parlamentarikerne lægger deres linje på et omdiskuteret tilgængelighedsdirektiv, som Venstres Morten Løkkegaard er ansvarlig for at føre gennem Parlamentet. Det skal give folk med handicap bedre adgang til internettet, pengeautomater, offentlig transport med mere, men er mødt med frygt for, hvad det kommer til at koste.

Fredag 15. september
EU’s finansministre tager til Estland, hvor eurolandene først vil diskutere blandt andet eurozonens modstandsdygtighed over for økonomiske chok. I plenum vil alle 28 ministre tage hul på en diskussion om et dybere økonomisk samarbejde og diskutere skat og told.

Forrige artikel Det sker i EU: Sandhedens time om flygtningefordeling Det sker i EU: Sandhedens time om flygtningefordeling Næste artikel Det sker i EU: Tysk valg og Mays Brexit-kurs Det sker i EU: Tysk valg og Mays Brexit-kurs