Debat

DF om bankunion: Regeringen gambler med danskernes penge

DEBAT: Regeringens idé om at indgå i EU's bankunion er at gamble med danskernes penge, skriver Kenneth Kristensen Berth (DF).

Foto: Folketinget
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kenneth Kristensen Berth (DF)
EU-ordfører

Regeringen har varslet, at man overvejer, hvorvidt Danmark bør tilslutte sig EU's bankunion eller ej. Her drømmer man om, at Danmark og København kan blive et finansielt knudepunkt som følge af Brexit, da EU’s ubestridte finansielle knudepunkt i dag er placeret i London.

I Dansk Folkeparti lader vi os imidlertid ikke besnære af udsigten til et finansielt knudepunkt i København. Sagen er nemlig den, at det finansielle samarbejde i Europa sagtens kan foregå, uden at vi indmelder os i bankunionen. Et godt eksempel på det, er euroen. Der var ingen grænser for dommedagsprofetierne, men sidenhen har det jo været en åbenlys god ide, at vi beholdte den danske krone.

Vi skal ikke indgå i bankunion
Grundlæggende er bankunionen også en dårlig ide. Unionen består dels af et fælleseuropæisk tilsyn med bankerne og dels af en fælles afviklingsmekanisme, der skal sikre en velordnet afvikling af nødlidende banker. Disse mekanismer er dog for længst gennemført i Danmark, lyder vurderingen fra kreditvurderingsbureauet Standard & Poors.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Hvis vi tilmelder os unionen, kan vi risikere at blive forpligtet til at hæfte for andre landes krakkede banker. Det ansvar kan nationalstaterne fint selv påtage sig. Desuden er elementerne af kollektiv hæftelse ikke noget, der nogensinde kommer Danmark til gavn, da vi som nævnt allerede har en yderst veldreven banksektor.

At trække Danmark ind i EU’s bankunion vil derfor også være at gamble med danskernes penge. Derfor bør danskerne også som minimum spørges ved en folkeafstemning inden mulig tilslutning til unionen.

Hvis vi tilmelder os unionen, kan vi risikere at blive forpligtet til at hæfte for andre landes krakkede banker.

Kenneth Kristensen Berth (DF)
EU-ordfører

For det første har danskerne allerede to gange stemt nej til at gå med i euroen i henholdsvis 1992 og 2000 og dermed sendt et klart signal om, at de ønsker hegnspæle om den økonomiske del af samarbejdet i EU.

Dernæst er EU-modstanden repræsenteret stærkere end sjældent set i Folketinget. Således er både Enhedslisten, Alternativet og Dansk Folkeparti skeptiske over for EU-projektet. Det bør regeringen selvfølgelig hæfte sig ved, når spørgsmålet kommer til, hvorvidt der bør udskrives folkeafstemning om tilslutning til bankunionen eller ej.

Og skulle en folkeafstemning så komme på tale, vil der herfra lyde en utvetydig opfordring til danskerne om at stemme nej tak.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kenneth Kristensen Berth

Souschef og daglig leder af politisk afdeling, DF, byrådsmedlem (DF), Vallensbæk Kommune
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2002)

0:000:00