Få det store overblik: Sådan har Messerschmidt-sagen udviklet sig

TIDSLINJE: Møgsagerne ruller ind over Morten Messerschmidt og DF, men hvordan var det nu, at sagen om Morten Messerschmidts EU-parti Meld og den tilhørende fond Feld startede? Og hvordan har sagen udviklet sig? Få overblikket her.

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Cecilie GormsenFrederik Tillitz

Studietur, medietræning og sommergruppemøder på EU's regning.

Sagerne om DF's mulige misbrug af EU-støttemidler hober sig op efter, at EU's antisvindelenhed, Olaf, er gået ind i sagen. Men hvad er op og ned, og hvordan var det nu, at det hele startede? Få overblikket og udviklingen i sagen herunder. 

Verserende sager:
Det er i løbet af de sidste dage kommet frem, hvordan støttemidler fra EU er blevet brugt til en række forskellige formål i DF-regi. 

Sagen, der tirsdag aften fik Kristian Thulesen Dahl til at smide Morten Messerschmidt ud af DF's ledelse, handler om, hvordan op mod 500.000 kroner i EU-støttemidler er blevet brugt til at afholde sommergruppemøder for DF. Det er også denne sag, som Olaf er gået ind i. 

Penge som DF er parat til at betale tilbage til EU.

Efterfølgende er en række andre sager kommet frem i lyset. Her er især partiets stemmesluger ved Europa-Parlamentsvalget i 2014, Morten Messeschmidt, i søgelyset.

Debatarrangement i "Borgerligt Netværk"
Det nyeste skud på stammen, hvad angår muligt misbrug af EU-støttemidler er historien om, at Morten Messerschmidt i 2013 var vært for en konference i København, der blev holdt i regi af partiet Meld.

Men flere af de øvrige deltagere på mødet vidste ikke, at de var til en Meld-konference, for reelt blev mødet arrangeret af debatnetværket "Borgerligt Netværk" og fandt sted i tænketanken Cepos' lokaler.

Studietur, avisannoncer og medietræning
Det kom desuden frem tirsdag, at der er blevet brugt penge på medietræning af partiets to europa-parlamentarikere Anders Vistisen og Morten Messerschmidt samt en folketingspolitiker. 

Derudover er det kommet frem, at kampagnefolk fra DF har været på studietur til Bruxelles, der var betalt af EU. Det skete, mens parlamentet var lukket, hvilket nu har fået DF til at betale 110.000 kroner tilbage. De 40 deltagere på turen var ifølge Anders Vistisen hans egne, danske kampagnefolk. 

Desuden har DF også brugt EU-penge på en annoncekampagne for partiet i gratisavisen Metroxpress.

DF's ledelse ønsker ikke at fremlægge dokumenterne fra sagerne, selvom en stor del af baglandet opfordrer til det.

Sådan begyndte det hele:
Sagen om Meld og Feld begynder at rulle 13. oktober 2015, da europaparlamentsmedlem Rikke Karlsson meddeler, at hun melder sig ud af Dansk Folkeparti for at blive løsgænger.

Hun går i protest mod gruppeformand Morten Messerschmidt, der styrer nogle fonde, som Rikke Karlsson ikke mener, at der er tilstrækkelig indsigt i. Det drejer sig om den politiske alliance Meld (Movevement for a Europe of Liberties and Democracy), hvor Morten Messerschmidt sidder i bestyrelsen, og fonden Feld (Foundation for a Europe og Liberties and Democracy).

Mørkelagte regnskaber
Rikke Karlsson fortæller i forbindelse med sin udmeldelse, at hun i foråret 2015 blev bedt om at underskrive dokumenter, som skulle dokumentere, at hun havde deltaget i møder hos Meld og Feld. Det afviste hun med sine egne ord ”på det kraftigste”.

Efterfølgende finder hun ud af, at hun ved valget i 2014 har underskrevet et medlemskab af Meld og Feld. Rikke Karlsson forsøger herefter at få indsigt i regnskaberne for de to fonde, men mener ikke, at hun får et fyldestgørende svar fra Morten Messerschmidt.

MAJ 2016
Meld og Feld blev som sagt afviklet ved udgangen af 2015, og i den forbindelse og på grund af det store fokus sætter Europa-Parlamentet sammen med en ekstern revision en granskning af økonomien i Meld og Feld i gang.

9. maj beslutter Europa-Parlamentet, at der skal betales 402.481 euro – svarende til knap tre millioner kroner – tilbage, fordi pengene er blevet brugt på ting, som europæiske partier og fonde ikke må bruge EU-støttemidler på. Pengene er nemlig gået til finansiering af en række kampagner for Dansk Folkeparti samt et gyldent håndtryk til en tidligere medarbejder i det paneuropæiske parti og den tilhørende fond.

Læs også: Parlaments-top kræver penge tilbage fra Messerschmidt

Det er blandt andet en bådtur forud for kommunalvalget i 2013, en video, der opfordrer til at stemme nej ved afstemningen om retsforbeholdet, og en kampagne forud for folketingsvalget med prominente billeder af Messerschmidt og hans partiformand Kristian Thulesen Dahl, som Parlamentet slår ned på.

Dagen efter – 10. maj – meddeler Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, at Dansk Folkeparti vil betale 1,6 millioner kroner tilbage til EU, selvom man i partiet ”er lodret uenige i Europa-Parlamentets beslutning”. De 1,6 millioner kroner svarer til det beløb, som er brugt på DF-kampagne. De resterende 1,3 millioner kroner afviser Thulesen Dahl at betale, da de er blevet administreret af fondene Meld og Feld og ikke af Dansk Folkeparti.

AUGUST 2016
Torsdag 18. august begynder sagen om Meld og Feld at rulle igen. Ekstra Bladet har fået indsigt i dokumenter fra de franske myndigheder, der viser, at både eks-DF'eren Rikke Karlsson og nuværende partimedlem Jørn Dohrmann, som også sidder i Europa-Parlamentet, blev valgt til Melds bestyrelse i 2014.

Problemet er bare, at ingen af de to vidste, at de var blevet valgt. Og de afviser også begge at have været til stede på den generalforsamling, hvor de blev valgt.

Læs også: EU-parlamentariker forlader DF i protest

Dokumenterne, hvor Rikke Karlsson i øvrigt er opgivet som værende fra Litauen, er underskrevet og indsendt af Morten Messerschmidt.

Ekstra Bladets afsløringer førte senere til, at Rikke Karlsson politianmeldte Morten Messerschmidt for identitetstyveri.

”Jeg kan ikke leve med, at jeg er blevet indsat i hovedbestyrelsen for Meld seks måneder før, jeg kendte til fondens eksistens. Jeg kan heller ikke leve med, at min nationalitet er ændret,” skrev hun på Facebook.

Espersen hives med
Ekstra Bladet kunne berette, at også DF-profilen Søren Espersen er involveret i Meld/Feld-sagen. Søren Espersen har siden sidste efterår erklæret sig inhabil i forhold til spørgsmål om sagen, da Rikke Karlsson er hans niece.

Men ifølge dokumenter fra de franske myndigheder, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i, har Søren Espersen siddet i Melds bestyrelse. Han blev enstemmigt valgt ind på en generalforsamling holdt 25. september 2012. 

Dokumentation

Hvad er Meld og Feld?
Movement for a Europe of Liberties and Democracy (Meld) og Foundation for a Europe of Liberties and Democracy (Feld) var en bevægelse og en tilhørende fond, der fra 2011 samlede en række europæiske partier på den nationalistiske højrefløj, herunder Dansk Folkeparti. 

Morten Messerschmidt var formand for de to organisationer, indtil de blev afviklet med udgangen af 2015, da de ikke længere kunne mønstre medlemmer fra en fjerdedel af EU’s medlemsstater, sådan som det er påkrævet for at kunne få adgang til midler fra EU.

Den slags partisammenslutninger kan få støtte fra Europa-Parlamentet til deres aktiviteter. Men de må ikke bruge de penge på kampagner, der spiller ind i nationale valg eller folkeafstemninger. Og netop det bliver vigtigt senere i forløbet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00