Hvad er EU’s rolle i flygtningekrisen?

FLYGTNINGE: Når katastrofer rundt om i verden får store menneskemængder til at flygte mod EU, giver det hovedpiner hos EU's ledere. For hvordan håndterer man de mange flygtninge og migranter – og hvordan skal EU's lande blive enige? Her er et udpluk af debatten.

I sommeren 2015 gik flygtninge på motorvejene i Sønderjylland og på Lolland.
I sommeren 2015 gik flygtninge på motorvejene i Sønderjylland og på Lolland.Foto: /ritzau/Ernst van Norde
Kasper Kaasgaard

I sommeren 2015 blev flygtningesituationen i EU pludselig meget nærværende i Danmark, da store grupper af flygtninge gik på de danske motorveje.

Allerede dengang var det dog en kendt udfordring i europæisk perspektiv. Krigen i Syrien og forskellige katastrofer i Nordafrika har betydet, at store menneskemængder har bevæget sig over Middelhavet eller gennem Tyrkiet til EU.

De fleste af de mennesker strander i lejre eller gemmer sig illegalt i de sydeuropæiske lande – og hvad skal der ske med dem?

Problemerne er nemme at få øje på, mens løsningerne er komplicerede og svære at blive enige om.

EU har lavet en aftale med Tyrkiet om at kunne sende afviste asylansøgere til landet, og internt i EU har man en ambition om at fordele 160.000 flygtninge imellem landene. Ingen af de to store initiativer har vist sig at være nøglen til at løse en af EU’s største udfordringer i disse år.

Men hvem har ansvaret for, at de ikke fungerer, og hvad skal der gøres anderledes? Og er flygtningekrisen overhovedet en krise?

Altinget: eu-guide har samlet fem indspark om EU’s rolle og ansvar i flygtninge- og migrantkrisen.

Morten Helveg Petersen, medlem af Europa-Parlamentet for Radikale:

Flygtningekrisen kan ikke udliciteres

0:000:00