Hvad skal der ske med EU efter brexit?

BREXIT: Imens forhandlingerne er i gang om, hvordan Storbritannien skal træde ud af EU, er der fuld gang i debatten om, hvad det kommer til at betyde for det europæiske samarbejde. Her er et udpluk af den debat.

Den britiske premierminister Theresa May sammen med EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker i Bruxelles.
Den britiske premierminister Theresa May sammen med EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker i Bruxelles.Foto: Etienne Ansotte/EU-Kommissionen
Kasper Kaasgaard

I juni 2016 bestemte borgerne i Storbritannien, at landet skal melde sig ud af EU. Storbritannien meldte sig ind samtidig med Danmark i 1973, dengang samarbejdet hed EF. Fra marts 2019 er de ikke længere med i det europæiske samarbejde.

Nu er forhandlingerne i gang om, hvordan Storbritannien kan forlade EU. Der er nemlig ikke nogen fast procedure for, hvordan det skal gøres.

Samtidig kører debatten i de andre medlemslande og på tværs af Europa om, hvordan fremtidens EU skal se ud. Der er nemlig enighed om, at EU skal forandres – men langt fra enighed om, hvordan det skal ende med at se ud.

Altinget: eu-guide har samlet fem indspark i debatten om Brexit og EU’s fremtid:

Stine Bosse, Landsformand i Europabevægelsen:

Ingen kender konsekvenserne af Brexit

Europabevægelsen arbejder for et stærkere europæisk samarbejde. De laver politisk arbejde og oplysningsarbejde om EU. Bevægelsen har eksisteret i Danmark siden 1948, og Stine Bosse har været formand siden 2015. Hun sidder i en række andre bestyrelser, blandt andet TDC og Børnefonden.

Morten Løkkegaard, medlem af Europa-Parlamentet for Venstre:

DF fortsætter Europa-slingrekurs









0:000:00