Hvem siger hvad – kan du gætte, hvad EU-politikerne mener?

QUIZ: De politiske uenigheder trives i Europa-Parlamentet såvel som i Folketinget. Prøv Altingets holdningsspil og se, om du kan forbinde holdninger og politikere på tre centrale spørgsmål.

Morten Messerschmidt (DF) og Morten Helveg Petersen (R) gransker hinandens EU-politik. 
Morten Messerschmidt (DF) og Morten Helveg Petersen (R) gransker hinandens EU-politik. Foto: /ritzau/Jens Nørgaard Larsen
Kasper Kaasgaard

I nyhedernes overskrifter bliver EU af og til reduceret til at være en enhed, hvor alle mener det samme. Men sådan er det langt fra.

I Europa-Parlamentet sidder 751 politikere fra 28 lande. De er valgt for forskellige partier, som igen er samlet i grupper i Parlamentet. Parlamentarikerne har altså både personlige, nationale og partimæssige hensyn at tage, når de skal forme holdninger og træffe beslutninger.

Danmark har 13 pladser i Parlamentet, som fordeler sig på seks grupper. De svarer nogenlunde til partierne i Folketinget, og grupperne plejer for det meste at stemme sammen.

Derfor har Altinget taget udgangspunkt i dem i vores holdningsspil.

Sådan spiller du
Spillet går ud på at matche partigruppernes holdninger med udsagn til et specifikt emne. Til det formål skal du bruge:

Kig først på grupperne og deres holdninger og mærkesager. De giver et billede af, hvad politikerne mener og prioriterer.

Kig så på spørgsmålsarkene. Der er tre spørgsmål med hver seks svar. Spørgsmålene er:

  • Hvad skal der ske med EU efter Brexit?
  • Hvad er EU’s rolle i flygtningekrisen?
  • Skal EU have mere indflydelse på medlemslandene?

Hver af de seks svar passer med de seks partigrupper – din opgave er at matche dem.

Det er op til dig, om du vil vælge et af de tre spørgsmål eller nøjes med et enkelt.

Hjælpemidler
Her på EU-guiden er der masser af materiale, som kan hjælpe på vej med at finde de rigtige svar og få en større forståelse af EU. Altinget har sammensat pakker af debatindlæg om to af spillets emner, nemlig Brexit og flygtningekrisen. De kan bruges som forberedelse til spillet.

Derudover findes der explainers om Europa-Parlamentets arbejde – og specifikt om grupperne i Europa-Parlamentet.

Endelig kan du tage kandidattesten, hvor du kan blive klogere på, hvad de enkelte EU-politikere – og du selv – mener om 10 spørgsmål på EU-området. Prøv testen her.

Til lærere
Spillet kan spilles af alle, men passer godt i undervisningssammenhæng i folkeskoler og på ungdomsuddannelser.

Inddel klassen i seks grupper, og lad hver gruppe ’være’ en af partigrupperne. Hver gruppe skal da primært forsøge at matche holdninger og udsagn for deres egen gruppe, men kan også komme med bud på de øvrige partigrupper. Det giver også mulighed for at bruge udelukkelsesmetoden.

Giv grupperne 20-30 minutter til at læse materialet og komme med deres bud på, hvem der mener hvad. Saml så op i plenum, hvor der også er mulighed for en diskussion af spørgsmålet ud fra elevernes egne holdninger.

God fornøjelse!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00