Debat

Kofod: EU-Marshallplan skal løfte Afrika og lette migrantbyrden

DEBAT: Forhandlingerne om EU’s næste budget er en gylden mulighed for at løfte Afrikas økonomi og dermed lette migrantstrømmen mod Europa, skriver Jeppe Kofod (S).

Flygtninge overnatter ved banegården Keliti i Budapest.
Flygtninge overnatter ved banegården Keliti i Budapest.Foto: /ritzau/Asger Ladefoged
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jeppe Kofod (S)
Gruppeformand for Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet

Flygtninge- og migrantstrømmen er, trods mange års indsats, fortsat en af vor tids største kriser. Sidste år registrerede EU’s kyst- og grænseagentur FRONTEX mere end 200.000 illegale grænsekrydsninger ind i EU.

Det er faktisk et fald på cirka 60 procent set i forhold til året før og bevis på, at den øgede indsats, man fra EU’s side har sat i værk, er begyndt at virke. Men uanset at det store fald er et godt tegn, så må vi aldrig glemme, at der bag disse tal gemmer sig menneskeskæbner.

Hver eneste én af de 119.000 mennesker, der sidste år krydsede Middelhavet fra Nordafrika til Italien, risikerede både liv og lemmer i deres rejse mod Europas kyster. Men for langt størstedelen af dem vil den farefulde færd over Middelhavet i synkefærdige joller og papirstynde gummibåde være aldeles forgæves.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

En håbløs færd mod kummerligheden
Ofte er det økonomiske årsager, der driver unge afrikanere i de store migrationsstrømme, ikke personlig forfølgelse. På den centrale middelhavsrute kom sidste år 18.163 fra Nigeria, 9.713 fra Guinea og 9.506 fra Elfenbenskysten. Alle tre lande, hvor de grundlæggende forudsætninger for et godt liv er til stede, men dog stadig skal hjælpes yderligere på vej.

Deri ligger også, at disse mennesker ikke har udsigt til at få asyl eller opholdstilladelse i Europa. Dermed er de henvist til en skyggetilværelse, hvis det lykkes dem at smugle sig ind i Europa. Det er en kummerlig tilværelse, i evigt skjul fra myndighederne og ofte i endeløs gæld til menneskesmuglere.

Det er på tide at stoppe den onde cirkel, der fastholder så mange afrikanere i en håbløs drøm om Europa.

Jeppe Kofod (S)
MEP

EU-budgettet skal løfte Afrika
Det er et grundlæggende menneskeligt træk, at man altid vil forbedre livsvilkårene for sig og sine. Byder fremtidsudsigterne i nærområdet ikke på andet end fattigdom, så vil man søge grønnere græsgange.

Derfor er det også åbenlyst, at den eneste langtidsholdbare måde at stoppe migrantstrømmen på er at forbedre leveforholdene i afsenderlandene. Her taler mange partier om behovet for en styrket indsats i nærområderne.

Men i Socialdemokratiet er vi klar til at sætte handling bag ordene med en målrettet handlingsplan for Afrika. Og med forhandlingerne om EU’s budget har vi netop nu en gylden mulighed for at sætte ind i en skala, der virkelig kan gøre en forskel til det bedre.

En Marshall-plan for Afrika
EU er, som blok, verdens største bidragsyder, når det kommer til udviklingsbistand. Alene i 2016 gav EU-landene samlet cirka 560 milliarder kroner i udviklingsstøtte.

Året før det tegnede EU-landene sig for mere end 55 procent af den globale udviklingsbistand. Men selvom vi er dem, der yder mest, er vi ikke nødvendigvis også dem, der hjælper bedst. For hvis hjælpen er spredt for tyndt ud, så virker de mange milliarder ikke efter hensigten.

Når vi i EU forhandler vores næste mangeårige budget, vil vi derfor presse på, for at den enorme udviklingsbistand målrettes de lande, der er allerhårdest ramt af affolkning.

Vi ønsker en plan, der fokuserer på at skabe langvarig vækst i de afrikanske lokalsamfund. Mere retfærdige handelsaftaler med de afrikanske lande, så de kan sælge deres varer til os – og leve af det. Og så vil vi omlægge landbrugsstøtten. Så vi kan frigøre penge til at løfte Afrika og lette migrantbyrden i Europa – og således, at vi ikke udkonkurrerer de afrikanske bønder på deres eget marked.

Det er på tide at stoppe den onde cirkel, der fastholder så mange afrikanere i en håbløs drøm om Europa. Det kan vi med en helhedsplan, der giver et løft til Afrikas økonomi og letter presset på EU’s ydre grænser. Derfor er der brug for en Marshall-plan for Afrika i EU’s næste budget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00