Debat

Løkkegaard til Kofod: Bekæmpelse af skattesnyd er ærke-liberalt

DEBAT: Jeppe Kofods (S) kritik af liberalismen klinger hult, når man ser på de initiativer, som blandt andet Venstre har taget i kampen mod skattesnyd, mener Morten Løkkegaard (V). Skattesnyd er nemlig ikke liberalt – det er bare asocialt.

Foto: /pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Løkkegaard (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Socialdemokraternes Jeppe Kofod afleverer i Altinget en lidt forudsigelig pligt-lussing til liberalismen i spørgsmålet om skattesnyd. Kofod forsøger – forgæves – at fremmane et spøgelse, som knapt ville kunne forskrække børn i en Halloween-tid.

At termen liberal i det 21. århundrede skulle være lig med en asocial; det ligner en bøh-mand uden voldsom skrækeffekt. Bekæmpelse af skattesnyd er faktisk ærke-liberalt.

60 milliarder i skattely
Emnet er både aktuelt og relevant nok at få diskuteret. Og Kofods arbejde i det særlige EP-udvalg om skatteunddragelse er da også mere seriøst, end hans angreb på os liberale.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

De lækkede Paradise Papers demonstrerer – endnu engang – at problemerne med international skatteunddragelse og direkte svindel er enorme.

Ud over de obligatoriske hadeobjekter, de superrige og de kriminelle, er det mest forstemmende de alt for mange eksempler på, at EU-medlemslande laver lyssky særaftaler med multinationale giganter som Apple, Nike, Starbucks. Aftaler, der suger skattebetalingen ud af medlemslande som Danmark. Det er ikke rimeligt – og det skal vi naturligvis ikke acceptere.

Globaliseringen er tydeligvis løbet de nationale skattesystemer over ende. Vi har alle mistet suveræniteten på skatteområdet, og vi kan kun regne med at få den tilbage ved at løse problemet i fællesskab med andre lande.

Morten Løkkegaard (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Forskere har anslået, at 10-12 procent af verdens samlede BNP befinder sig i skattely. Det er knap 60.000 milliarder kroner eller omtrent 60 gange så meget, som det koster at drive den danske stat i et år. Det er rigtig mange varme hænder i ældreplejen…

Fællesskab er løsningen
Globaliseringen er tydeligvis løbet de nationale skattesystemer over ende. Vi har alle mistet suveræniteten på skatteområdet, og vi kan kun regne med at få den tilbage ved at løse problemet i fællesskab med andre lande.

Vi kan ikke nøjes med at sætte strenge krav til, hvad der foregår i Danmark. Gør vi det, risikerer vi, at de globale virksomheder, hvis varer vi drager stor nytte af, viger uden om Danmark.

Reglerne skal som minimum være europæiske for at have reel virkning. Det er trods alt de færreste af verdens store virksomheder, der har råd til at lukke forretningen for alle EU’s 500 millioner forbrugere.

Derfor har regeringen – som et af de absolut mest engagerede lande i EU og i OECD – sat skub i processen med at bringe snyd frem i lyset. Med udgangspunkt i OECD-aftaler har vi sikret betydelige fremskridt i EU-regi.

V-ledede regeringer har siden 2011 sikret syv konkrete aftaler om regler i EU-regi. Aftaler, som skaber mere gennemsigtighed mellem landende, rapportering af indbetalinger, om oplysninger om finansielle konti og renteindtægter samt meget mere.

Lige nu arbejdes der på oplysningspligt for skatterådgivere, om udveksling af ejerskabsforhold og – ikke mindst – om en EU-sortliste over skattely. 

Kofod klinger hult
Derfor klinger det noget hult, når Jeppe Kofod langer ud efter liberalismen som det onde i denne sag.

Liberal tankegang handler som bekendt ikke alene om individets friheder. Vi indgår i et samfund, hvor friheden er betinget af ansvarlighed. Vi skal alle tage vores del af ansvaret for, at samfundet hænger sammen. Vi skal alle bidrage med vores til, at samfundet har de nødvendige ressourcer.

Derfor er skatteunddragelse eller aggressiv skatteplanlægning ikke liberalisme – tværtimod. Det er bare asocialt.

Derfor er det heller ikke tilfældigt, at det netop er den liberale Petr Jezek, min kollega fra Tjekkiet, der i konstruktivt partnerskab med Kofod sidder for bordenden i det specialudvalg i Europa-Parlamentet, der behandler skatteunddragelse.

Det er vi glade for i Venstre. Og vi er sikre på, at Jeppe Kofod – når det kommer til stykket – finder sin egen social-liberale balance i spørgsmålet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Morten Løkkegaard

Næstformand, Renew Europe, MEP (V), kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

0:000:00