Macron: ”Jeg vil ikke høre til en generation af søvngængere”

FRANSKE VISIONER: Der skal mere EU til for at forsvare demokratiet, siger Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, i Europa-Parlamentet. Men kan og vil forbundskansler Merkel hjælpe ham med den ambition?

EU skal lytte til folket, siger Frankrigs præsident, Emmanuel Macron. Men hans store europæiske ambitioner har svært ved at blive til virkelighed.
EU skal lytte til folket, siger Frankrigs præsident, Emmanuel Macron. Men hans store europæiske ambitioner har svært ved at blive til virkelighed.Foto: Ritzau Scanpix/AFP/Stephane de Sakutin
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Både Europa og resten af verden har behov for endnu mere EU-samarbejde, ikke mindre, og derfor må europæiske ledere ikke lade sig friste af nationalistiske eller autoritære løsninger.

Den advarsel lød fra Frankrigs præsident, da han tirsdag formiddag holdt en længe ventet tale i Europa-Parlamentet i Strasbourg, som dog ikke frembragte nogen store nye forslag.

”Der er mange, der tror, at vi bare kan fortsætte med de sædvanlige konflikter. Men valget er klart: Jeg vil ikke høre til en generation af søvngængere, der har glemt sin historie. Jeg vil høre til en generation, der forsvarer det demokrati, vi har kæmpet så hårdt for at bygge op,” sagde Emmanuel Macron.

I en entusiastisk tale, der høstede stående bifald fra de EU-ivrige politikere i Parlamentets største politiske grupper, advarede Macron imod, hvad han betegnede som ”en slags europæisk borgerkrig” udløst af ”national egoisme” og ”illiberale tanker”.

Fakta
DEBAT OM EU'S FREMTID

Storbritanniens beslutning om at forlade EU har fået de 27 andre medlemslandes ledere til at kaste sig ud i en stor debat om Unionens fremtid efter Brexit.
Europa-Parlamentets formand, Antonio Tajani, har inviteret de europæiske stats- og regeringsledere til at komme og præsentere deres tanker i Parlamentet.
Regeringslederne fra Irland, Kroatien og Portugal har tidligere talt i Strasbourg. Tirsdag kom turen til Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.
Følgende ledere har foreløbig planlagt taler i Europa-Parlamentet i løbet af året:
  • 3. maj: Charles Michel, Belgien.
  • 29. maj: Xavier Bettel, Luxembourg.
  • Juni/juli: Mateusz Morawiecki, Polen.
  • September: Alexis Tsipras, Grækenland.
  • Oktober: Jüri Ratas, Estland.
  • Oktober: Klaus Iohannis, Rumænien.
  • November: Angela Merkel, Tyskland.

Præsidentens advarsel var tydeligvis ikke mindst rettet mod EU-lande som Polen og Ungarn, der ligger i åben konflikt med Bruxelles på grund af en regeringsførelse, EU opfatter som stadig mere autoritær. Macron advarede andre ledere om, at de ikke må lade sig presse til at følge trop.

”Hvis vi opgiver at forsvare demokratiet, så er det en forkert vej at gå. I dette svære øjeblik for verden er det europæiske demokrati den bedste løsning,” sagde han.

Vi må få debatten til at leve. I en stadig mere usikker verden er det ikke mere national suverænitet, vi har brug for, men en større europæisk suverænitet.

Emmanuel Macron
Frankrigs præsident

Behov for en stor demokratisk debat
Emmanuel Macron gentog sit forslag om, at europæiske ledere i alle lande bør sætte gang i store, åbne debatter med borgerne om, hvordan fremtidens EU skal se ud. Selv starter han med et første fransk borgermøde tirsdag eftermiddag.

"For at genoplive folkets Europa, må vi handle anderledes. Vi må gribe fat i kernen af demokratiet," sagde Emmanuel Macron.

På et tidspunkt, hvor Storbritannien er på vej ud af Unionen, og hvor forskellige former for EU-skepsis vinder frem i en række lande, afviser den franske præsident, at borgerne skulle være blevet trætte af EU.

"Borgerne har behov for et nyt projekt. Vi må få debatten til at leve. I en stadig mere usikker verden er det ikke mere national suverænitet, vi har brug for, men en større europæisk suverænitet," sagde den franske præsident.

Macron gentog, at Frankrig ligesom Tyskland er parat til at betale mere til EU’s budget – men på betingelse af at det bliver moderniseret. EU skal have egne indtægter fra nye energiskatter, og der skal lægges en særlig skat på store digitale selskaber, sådan som Kommissionen har foreslået.

Præsidenten sagde også, at ”forældede rabatter” på indbetalingerne til EU må bortfalde efter Brexit, hvilket ikke lover godt for Danmarks særlige rabat i det fremtidige budget efter 2020.

Ifølge den franske leder skal EU have mere magt og større ressourcer på områder som forsvar, handelspolitik, klima, fødevaresikkerhed og det digitale marked. Macron nævnte også nødvendigheden af en stærkere fælles udlændingepolitik – og så gentog han behovet for at skabe en Europæisk Valutafond, som kan hjælpe nødlidende medlemslande mere effektivt under fremtidige økonomiske kriser.

Skepsis i Berlin stækker Macrons ambitioner
Men selv om hans tale blev modtaget med begejstring af EU-Kommissionen og Europa-Parlamentets flertal, så var der sandt at sige ikke meget nyt i den.

”Pro-europæisk ordflom fra præsident Macron. Ingen nye ideer andet end fuldtonet støtte til den slagne vej mod Europas Forenede Stater,” lød det bagefter på Twitter fra Dansk Folkepartis EU-parlamentariker, Anders Vistisen.

For knap et år siden blev Emmanuel Macron valgt som præsident med en meget ambitiøs EU-dagsorden, men siden har han måttet indse, at hans europæiske ambitioner er svære at føre ud i livet.

Først for nylig lykkedes det Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, at danne en ny regering, og hun har derfor haft svært ved at gøre noget konkret for at støtte Macrons tanker.

Når den franske præsident torsdag rejser til Berlin vil det vise sig, hvor langt Merkel kan følge hans planer om primært reform af euro-samarbejdet.

Det bliver ikke nemt for kansleren, som netop i disse dage er under pres fra stærke kræfter i sit eget konservative parti, CDU, der ikke ønsker at give EU mere magt over for eksempel en Europæisk Valutafond.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Vistisen

Medlem af Europa-Parlamnetet (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

Emmanuel Macron

Præsident, Frankrig (La République en marche)
offentlig administration (Sciences Po), filosofi (University of Paris-Ouest Nanterre La Défense 2001)

0:000:00