Ny debat: Krig og katastrofe i Europa?

DEBAT: Vi befinder os i den mest anspændte sikkerhedspolitiske situation siden Den Kolde Krig, advarer forskere. Har vi grund til at frygte krig i Europa? Og hvad skal vi i så fald gøre ved det? Altinget tager debatten.

Det er blandt andet Putins Rusland, der har fået partierne bag forsvarsforliget til at styrke det danske forsvar.
Det er blandt andet Putins Rusland, der har fået partierne bag forsvarsforliget til at styrke det danske forsvar.Foto: /ritzau/AP/Alexei Druzhinin
Kristian Andersen

”Trusselsbilledet i dag er mere alvorligt end på noget andet tidspunkt siden Murens fald.”

Sådan lyder det på side ét i det nye forsvarsforlig fra regeringen, S, DF og Radikale, der vil styrke det danske forsvar med 12,8 milliarder kroner. Forligspartierne fremhæver et udfordrende Rusland, uro i Mellemøsten, trusler fra cyberspace og klimaforandringerne som årsagerne til den forværrede sikkerhedspolitiske situation.

Samtidig har en omfattende rapport fra det svenske forsvar konkluderet, at et væbnet angreb fra Rusland mod Sverige ikke kan udelukkes. Og som om det ikke var nok, har forskerne bag det såkaldte dommedagsur meldt ud, at vi er ”to minutter i dommedag”. Blandt andet på grund af Nordkoreas atomprogram. Det er ikke sket siden 1953, hvor Den Kolde Krig var på et af sine højdepunkter.

Hvad skal vi udlede af alt dette? Har vi grund til at frygte krig og katastrofe i Europa? Hvilke trusler skal prioriteres højest? Og hvad skal vi i så fald gøre ved det? Bør EU styrke forsvarssamarbejdet og medlemsstaterne hæve forsvarsbudgetterne? Altinget tager debatten.

Mød panelet her og følg debatten på Altinget: eu den næste måned. 

Claus Hjort FrederiksenClaus Hjort Frederiksen (V)
Forsvarsminister

 

 

Anders SamuelsenAnders Samuelsen (LA) 
Udenrigsminister

0:000:00