Debat

R: Viktor Orbáns vanvid skal straffes, men ikke så ekstremt som i 'Zappa'

DEBAT: Det er fremragende at smække EU-kasserne i, når medlemslande ikke støtter fundamentale demokratiske principper. Vi skal ikke ud i ekstremer, som da Mulle blev tvunget til at spise en snegl i filmen 'Zappa', mener Morten Helveg Petersen (R).

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, leder et land, hvor stats- og regeringschefer har nægtet at spille efter de samme regler som andre, mener Morten Helveg Petersen (R).
Ungarns premierminister, Viktor Orbán, leder et land, hvor stats- og regeringschefer har nægtet at spille efter de samme regler som andre, mener Morten Helveg Petersen (R).Foto: Piroschka van de Wouw/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet

Det er ikke en god idé at smække EU-kasserne i over for medlemslande, der træder de fundamentale demokratiske principper og rettigheder under fode.

Der er en fremragende idé, og det er som sådan, skrevet med et smil på læben, selvfølgelig radikal politik.

For vi kan ikke acceptere, at der er medlemslande, hvor der ikke længere er et uafhængigt retssystem, hvor pressen ikke er fri til at bide magthaverne i haserne, hvor alle borgere ikke kan ytre sig frit, og hvor uddannelsesinstitutioner ikke censureres.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Som min kollega, den belgiske politiker Guy Verhofstadt, har udtrykt det:

"Det er jo vanvittigt, at et universitet har været nødt til at flytte fra Budapest til Wien for at kunne fortsætte sit arbejde. Man tror jo ikke, at man er i dette århundrede. Det minder jo om noget fra mellem de to verdenskrige. Hvad er det for noget? Det er en underminering af alt det, vi står for. Du kan ikke gøre, hvad du vil med universiteter, ngo'er, det juridiske system. Det er vanvid."

Vi skal ikke ud i ekstremer, som Mulle var det i Bille Augusts ungdomsfilm 'Zappa', hvor den følsomme og kuede teenager tvinges til at spise en skovsnegl.

Morten Helveg Petersen (RV)
Medlem af Europa-Parlamentet

Vi skal skrue bissen på
Jeg er selvsagt enig. For vi taler om det fundament, som vores samfund og vores fællesskab i Den Europæiske Union er bygget på. Vores principper, vores rettigheder, vores værdier.

Fjerner man dem, er der frit spil for de stærkeste drenge i skolegården. Så er vi på vej ned ad en ensrettet vej, som ender i autokratier.

Der har vi været, men hvem vil derhen igen?  

Vi har undervurderet udviklingen i EU-regi, og vi har ladet stå til alt for længe. Men hertil og ikke længere.

Vi er nødt til at skrue bissen på og stå urokkeligt fast på alt det, der er kimen i vores liv, i måden, som vi lever sammen på, og i vores samfund.

Følgelig er vi også nødt til at slå hårdt ned på overtrædelser. Både inden for Den Europæiske Union og over for de nationer, der banker på vores dør og drømmer om at blive nye medlemmer af klubben.

Ikke så ekstremt som i 'Zappa'
Vi skal ikke ud i ekstremer, som Mulle var det i Bille Augusts ungdomsfilm 'Zappa', hvor den følsomme og kuede teenager tvinges til at spise en skovsnegl med den slet skjulte trussel:

"Du vil jo gerne være med i hulen, ikk', Mulle?"

Men stats- og regeringscheferne især i Ungarn og Polen har igennem længere tid nægtet at spille efter de samme regler som os andre. Det har de også i Malta. Det duer ikke.

Vi har derfor brug for, at medlemslandene af Den Europæiske Union underlægges ikke bare en kontrol af økonomien hvert år, som det sker i dag, men også et, skal vi kalde det, værdimæssigt gennemsyn.

Læs også

Kun i Putin og Trumps interesse
Testen er der nu med de bemeldte lande. Det siger sig selv.

Vi kan ikke ignorere brud på fundamentale europæiske værdier. Ellers vil det rulle ind over kontinentet som en tsunami og med tiden sprede sig til alle lande.

Det er i ingen andres interesse end dem − læs: Putin, Trump, Kina − der får noget ud af et destabiliseret og fragmenteret Europa.

Og hvad så hvis landene ikke retter sig ind?

Så skal vi ikke bare tage stemmer fra dem. Så skal de også miste den økonomiske støtte.

Det kan godt være, at de vil have unionens penge, men det går ikke uden at overholde dens værdier. Vi er nødt til at åbne øjnene.  

Unionen er ikke perfekt
Årsagerne til, at lande som Ungarn og Polen har haft frit spil, er mange.

Men det skyldes ikke mindst, at vores EU i det sidste årti har leveret for lidt og for sent. Finanskrisen var for lidt og for sent, migrationskrisen var for lidt og for sent.

Jeg kender stadig ikke en eneste, ikke engang Guy Verhofstadt, som mener, at unionen er perfekt.

Reformer er bydende nødvendige, og status quo er ikke en mulighed. Vi skal levere rigtige løsninger på de problemer, som Europas borgere er optagede af, at vi løser sammen.

Det er problemer, som intet land kan løse alene, såsom klima, sikkerhed og migration.

Vi er ineffektive
Hvorfor er det ikke sket endnu? Fordi vi er ineffektive, og fordi vi ret beset har 28 forskellige ting og systemer af alt.

Ville danskerne eller hele Europas borgere være imod, at vi sparede penge og var mere effektive, hvis vi overlod relevante beslutninger til et europæisk niveau? Det tror jeg ikke, så længe at tingene blev gjort.

Ville danskerne være imod, at den danske grænse blev beskyttet dér, hvor det virkelig battede noget − det vil sige helt nede i Sydeuropa, fordi problemerne starter dér?

Det er da helt forståeligt at ønske sig en grænsekontrol ved Kruså, når den fælles ved Catania ikke virker.

Lige så klart er det, at nogle europæere drømmer om at få deres egen valuta tilbage, når eurozonen ikke styres ordentligt.

Det er helt normale reaktioner i min bog. Det er bare langtfra det samme, som at løsningerne er at skrue tiden tilbage.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00