Debat

SFU: Hvad vil Alternativet egentlig med EU?

DEBAT: Det er uklart, hvad Alternativet vil, hvis de bliver valgt til Europa-Parlamentet til næste sommer. Hvis partiet ikke får formuleret nogen konkret EU-politik, bør de måske undlade at opstille til valget denne gang, mener Kira Marie Peter-Hansen. 

Kira Marie Peter-Hansen savner konkrete svar på, hvad Alternativet egentlig vil med EU, hvis de bliver valgt ind i Europa-Parlamentet. 
Kira Marie Peter-Hansen savner konkrete svar på, hvad Alternativet egentlig vil med EU, hvis de bliver valgt ind i Europa-Parlamentet. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Katrine Skov Sørensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kira Marie Peter-Hansen
Landsledelsesmedlem, SF Ungdom

Alternativet opstiller for første gang til Europaparlamentsvalget, og det giver anledning til spørgsmål. For hvad vil Alternativet egentlig med EU?

Med Uffe Elbæk og andre eks-radikale politikere i partiets spids kan vi sige os selv, at de i hvert fald er pro-EU.

Men i hvilken retning vil de trække Unionen, såfremt de opnår valg til Europa-Parlamentet næste sommer, og hvori består alternativet til de nuværende partier egentlig? 

Fakta
Deltag i debatten!

Konkrete løsninger mangler 
Alternativet skriver på deres hjemmeside, at de ønsker et ”Progressivt Europa”, og at de ønsker at diskutere deres visioner for EU, i stedet for kun ”ja” eller ”nej” til EU.

Men når jeg scroller igennem deres politikprogram, ser jeg dog kun i forvejen eksisterende S-, R-, og SF-politik, hvis eneste ”alternativ” er, at det er mindre konkret og har fået tilføjet ordet ”bæredygtig”.

Jeg håber, at Alternativet skynder sig at få igangsat sine politiske værksteder, der kan munde ud i en konkret EU-politik, så I kan leve op til jeres eget udsagn om, at I ønsker at diskutere jeres visioner for EU. 

Kira Marie Peter-Hansen
Landsledelsesmedlem, SFU

Hvis man støtter op om EU, skylder man projektet at finde svar på, hvordan man vil udvikle Unionen, og hvad man vil ændre på, som de nuværende partier ikke i forvejen kæmper for.

Dette mangler Alternativet at forklare, og her kommer derfor et opråb til Alternativet med ønsket om svar på, hvad de reelt set vil med Europa, og hvordan de konkret vil nå derhen.

Kære Alternativet, I skriver på jeres hjemmeside, at I gerne vil videreudvikle samarbejdet i EU, og at dette blandt andet sikres ved at styrke Europa-Parlamentet. Helt enig!

Demokratiet i EU er vigtigt og skal forbedres, og det mener de eksisterende danske partier heldigvis allerede. Både SF og De Radikale vil for eksempel give Europa-Parlamentet initiativret til at pålægge Kommissionen at udarbejde lovforslag. 

Hvad tænker I om det? Og hvor står I egentlig i forhold til transnationale lister og en udvidelse af Europa-Parlamentet efter Brexit?

SF Ungdom ønsker fælles minimumsskat
Jeg mangler også svar på, hvad Alternativet vil gøre for det sociale og retfærdige Europa. I skriver, at I vil arbejde for en fælles minimumsskat for selskaber i EU.

Det lyder jo meget retfærdigt og er også noget, vi i SF Ungdom ønsker.

Vi mener dog, at vi skylder den politiske debat at være konkrete, og har derfor fastlagt, at vi synes, det skal være en mindstesats på 25 procent. Alt derunder ville være uretfærdigt.

Vil Alternativet lægge sig fast på et niveau? Og vil I være tilfredse med en minimumsskat på for eksempel 10 procent, eller har I en nedre grænse?

I skriver også, at I ”vil bevare det danske forbehold for en fælles valuta til den dag, hvor den” ... ”prioriterer sociale hensyn og særlige behov i medlemslandene”. Men hvad betyder det helt præcist?

Vil Alternativet have euroen til Danmark, hvis alle lande overholder særlige miljøkrav, og euroen kun bruges til investeringer i grønne tiltag?

Og hvad menes der egentlig med særlige behov i medlemslandene? Hvor langt mener I desuden, vi er i den udvikling?

Privilegieblindheden er tydelig 
Hvis jeg må være lidt direkte, lider jeres EU-politik desværre også under en typisk socialliberal privilegieblindhed, hvor feel-good-fornemmelser er vigtigere end konkrete og realistiske handlingsforslag.

I skriver eksempelvis, at I vil arbejde for at give udviklingslandes produkter adgang til de europæiske markeder, men at landene samtidig skal respektere vores sundheds- og miljøstandarder, og at EU på den måde kan være med til at højne standarderne i udviklingslandene.

Det lyder jo alt sammen meget godt, men jeg søger dog svar på, hvordan EU helt præcist skal sikre dette?

Hvis Alternativet kun vil lukke økologiske CO2-neutrale produkter ind på vores markeder, hvordan vil I så sikre, at udviklingslandene får den nødvendige støtte og teknologi til at omstille sig inden for den nærmeste fremtid?

I SF Ungdom ønsker vi blandt andet et opgør med europæiske toldsatser og en afskaffelse af landbrugsstøtten – det, tror vi, er noget af det, der kan gøre det lettere for udviklingslandene at træde ind på det internationale handelsmarked.  

Giv os noget konkret EU-politik
Spørgsmålene om jeres EU-politik er mange og vil unægteligt hobe sig op, som vi når tættere på Europa-Parlamentsvalget i 2019.

Jeg håber derfor, at Alternativet skynder sig at få igangsat sine politiske værksteder, der kan munde ud i noget konkret EU-politik, så I kan leve op til jeres eget udsagn om, at I ønsker at diskutere jeres visioner for EU.

Ellers bør I undlade at opstille til valget denne gang.

Europas fremtid er simpelthen for vigtig til ukonkrete feel-good-løsninger og partier, hvis eneste kriterie for politik er, at det indeholder ordene ”bæredygtighed” og ”økologi”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00