Debat

Europol-chef: Derfor er politisamarbejdet så vigtigt

DEBAT: Det er vigtigere end nogensinde, at Danmark forbliver i Europol-samarbejdet. Alternativet er, at vi skal bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet, terrorisme og cybercrime helt alene. Det skriver Troels Ørting Jørgensen, chef for Europols Cybercrime Centre.

Det er vigtigere end nogensinde, at Danmark forbliver i Europol-samarbejdet, skriver Troels Ørting Jørgensen, chef i European Cybercrime Centre - Europol.
Det er vigtigere end nogensinde, at Danmark forbliver i Europol-samarbejdet, skriver Troels Ørting Jørgensen, chef i European Cybercrime Centre - Europol.Foto: Scanpix Danmark
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Troels Ørting Jørgensen
Chef for European Cybercrime Centre - Europol

Om ikke længe skal vi i Danmark forholde os til, om vi vil stå uden for eller inden for det retlige og politimæssige samarbejde i EU og Europa. 

Vi skal tage stilling til, om vi vil stå sammen med de andre 27 EU-medlemslande i bekæmpelsen af terrorisme, organiseret kriminalitet og den stigende cybercrime, eller om vi tror, at vi bedst kan bekæmpe disse internationale trusler alene uden for Europol-fælleskabet.

Tiderne har ændret sig meget i de seneste 20 år. Vi rejser mere. Vi er blevet mere internationale, og vi har tilpasset os en virkelighed, hvor vores økonomi, velstand og vækst hænger sammen med andre lande og markeder.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Vi har også tilladt, at det at rejse er blevet enklere inden for EU, og at vi hurtigt og enkelt kan komme både fra København med bil til Aarhus og faktisk på samme tid og lige så enkelt kan flyve til London, Berlin eller Amsterdam.

Grænsekontrol er nytteløst
Grænsekontrol har aldrig rigtig virket dæmpende på grænseoverskridende kriminalitet. I Danmark har vi 7.000 kilometer kystlinje, og antallet af rejsende over landegrænser og til lufthavne er stigende ligesom antallet af lastvogne, containere og andre varetransporter er uoverskueligt stort.

Når EU og Europol banker på døren, lyttes der måske lidt mere, end hvis Cypern, Malta, Danmark og Estland kommer dryppende enkeltvis med deres problemer.

Troels Ørting Jørgensen
Chef for Europols European Cybercrime Centre

Så med mindre man genindfører en grænsekontrol efter DDR-model, så bekæmper man ikke grænseoverskridende kriminalitet ved kontrol.

Moderne kriminalitetsbekæmpelse baserer sig på internationalt samarbejde og udveksling af informationer om mistænkte, handlinger, trends, metoder, spor, indicier på tværs af landegrænserne. Baseret på denne deling, som foregår med Europol som platform, kan man faktisk tegne et rimeligt præcist billede af, hvordan kriminelle netværk virker, og hvem der står bag, og hvorledes de gemmer deres kriminelle profit.

Alle informationer samlet ét sted
Så hver eneste dag modtager man i Europol tusindvis af informationer fra de 28 medlemslande og andre samarbejdspartnere. Alle er små brikker i et puslespil. Men de samles i det samme ”rum”, og derfor er det langt nemmere at samle puslespillet, i forhold til hvis brikkerne var fordelt på 28 forskellige rum.

På den måde kan Europol koordinere store operationer som de seneste tre, hvor der i alt blev anholdt mere end 1.500 kriminelle rundtom i EU-lufthavne.

Hvis grænsekontrollen virkede, så burde man jo kunne anholde det antal hver dag. Men det kan man ikke - for man ved ikke, hvad man skal kigge efter. Det gør man, når man laver profiler og måludpegning og arbejder sammen.

Derfor bliver resultatet langt større, når man deler informationer og samarbejder. Det bliver sværere at være kriminel, vanskeligere at smugle narkotika eller illegale immigranter - og nemmere for almindelige borgere at rejse og arbejde.

I øjeblikket ser vi et stigende antal utilpassede unge muslimer, som via internettet radikaliseres og som herefter transformeres til såkaldte ”fremmedkrigere”, der deltager i krig, vold og overgreb i for eksempel Syrien.

Hvad gør vi med disse mennesker, når de vender tilbage? Hvordan sikrer vi os, at vi ved, de er tilbage og vi måske skal holde lidt nærmere øje med dem? Det er opgaven for blandt andet Europol at hjælpe medlemslandene med at sikre det overblik. Se, hvem der rejser hvorhen fra hvilke lande. Og nogle gange returnerer de ikke til Sverige, når de kommer hjem - men til for eksempel Danmark eller Tyskland. Hvordan skal vi kunne opdage det, hvis vi ikke deler informationer med hinanden og sikrer det overblik?

Cybercrime kræver endnu tættere samarbejde 
Sidst men ikke mindst, så vil kriminalitet i cyberspace føre til et behov for endnu tættere samarbejde. I cybercrime er der ingen kriminelle, som rejser. De behøver ikke at rejse til Danmark for at stjæle vores identitet, informationer, billeder, penge, passwords eller ideer.

Alt det sker på sikker afstand. Og hvor en kriminel normalt ”kun” kan røve én bank ad gangen eller lave ét indbrud ad gangen, så kan man i cyberspace røve en million computere i 20 lande på 10 sekunder uden at rejse en meter. I den verden er det endnu vigtigere med samarbejde. Endnu vigtigere at dele informationer, så vi kan få identificeret dem, der står bag.

Og ved at stå sammen, kan vi måske også overtale de lande, som huser de kriminelle, til at gøre noget ved den kriminalitet sammen med os. Det vægter i den sammenhæng, at vi er i en gruppe med 500 millioner indbyggere og 2,9 millioner politifolk. Det er nemmere at få gjort noget, når man ”fylder” lidt mere i landskabet. Så når EU og Europol banker på døren, lyttes der måske lidt mere, end hvis Cypern, Malta, Danmark og Estland kommer dryppende enkeltvis med deres problemer.

Danmark skal ikke stå alene på perronen 
Derfor er det vigtigere end nogensinde, set med mine professionelle øjne, at vi forbliver i Europol-samarbejdet og bidrager aktivt til at udbygge og effektivisere dette samarbejde. Vi må og skal sidde ved med bordet, når beslutningerne tages. Ellers kører toget, og så har vi ingen indflydelse på, hvor det stopper eller skal hen.

Alternativet er, at Danmark alene - og uden direkte adgang til alle de faciliteter, databaser, analyser, netværk, resourcer og værktøjer som Europol tilbyder - skal forebygge og bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet, terrorisme og cybercrime. Det kan naturligvis lade sig gøre, men omkostningerne bliver store.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Ørting Jørgensen

Chef, Global Centre for Cybersecurity, World Economic Forum, bestyrelsesmedlem, Improsec,
politibetjent, (RPCH 1980), Politiets overordnede lederuddannelse (CBS 2004), CBA-ledelse (AVT 2008), FBI National Executive Institute (2008)

0:000:00