Debat

V: Frihandelsaftaler bringer lande tættere sammen

DEBAT: Venstrefløjens kritik af CETA-aftalen tager ikke højde for de positive økonomiske konsekvenser, som aftalen vil få for Danmark og EU, skriver Jan E. Jørgensen (V). Desuden er frihandelsaftaler et udtryk for forstærket fredsskabende politisk samarbejde.

CETA-aftalen vil gavne Danmark økonomisk og politisk, mener Jan E. Jørgensen (V).
CETA-aftalen vil gavne Danmark økonomisk og politisk, mener Jan E. Jørgensen (V).Foto: Steen Brogaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jan E. Jørgensen (V)
EU-ordfører

Venstrefløjens evige modstand mod frihandelsaftaler og globalisering synes at være en stædig principsag. De har i hvert fald meget svært ved at argumentere for, hvorfor øget velstand og samarbejde er en dårlig idé.

Den manglende argumentation blev også udstillet, da vi i folketingssalen i forrige uge drøftede muligheden for at give regeringen mandat til, at man på Danmarks vegne tiltræder den såkaldte CETA-aftale. Debatten blev afbrudt af en flok unge udklædte demonstranter forsynet med hylende fløjter og et banner, hvorpå der stod ”Stop CETA”.  

Begrundelserne for ikke at tiltræde CETA-aftalen havde demonstranterne dog ikke lige fået med sig den dag.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Ingen argumenter imod CETA
Sagen er nemlig den, at det er ret vanskeligt at finde gode argumenter imod en aftale, der hverken medfører sænkninger eller ændringer af de EU-standarder, vi kender i dag. Det gælder både standarder for vores sundhed, sociale rettigheder og forbrugerrettigheder. Vores nuværende standarder vil med CETA-aftalen forblive, som de er i dag, og importen fra Canada skal selvfølgelig uden undtagelse overholde al EU-lovgivning.

Med CETA-aftalen får vi en omfattende, ambitiøs og progressiv handelsaftale, der åbner for et hav af muligheder for Danmark. I en lille, åben økonomi som den danske er vi helt og aldeles afhængige af verden omkring os. Vores velstand og vores velfærdssamfund er betinget af, at vi handler med andre nationer og orienterer os mod verden omkring os.

Når vi bringer lande tættere sammen politisk og handelsmæssigt, så er det medvirkende til, at vi også i fremtiden kan opretholde en fredelig og stabil verdensorden.

Jan E. Jørgensen (V)
EU-ordfører

Dansk eksport øges med 2 mia. 
Med CETA-aftalen nedbryder vi barriererne til et nyt marked, og vi skaber et nyt handelsmæssigt samarbejde, der vil være til stor gavn for både danske virksomheder, lønmodtagere og forbrugere.

CETA-aftalen betyder, at det for danske virksomheder bliver betragteligt lettere og billigere at eksportere varer til Canada. CETA-aftalen vil faktisk afskaffe mere end 99 procent af de toldafgifter, der ellers pålægges handel mellem EU og Canada. Beregninger viser, at det kan sikre øget dansk eksport til Canada på 30 procent svarerende til godt 2 mia. kr. om året. Det er for mig at se rigtig gode nyheder for Europa som helhed og ikke mindst for Danmark.

Frihandel skaber fred i verden
Men frihandelsaftaler handler ikke kun om valuta. De handler i lige så høj grad om politiske alliancer og styrket samarbejde. Når vi bringer lande tættere sammen politisk og handelsmæssigt, så er det medvirkende til, at vi også i fremtiden kan opretholde en fredelig og stabil verdensorden. Som vores statsminister så klogt sagde det i sin åbningstale sidste år: ”Hvis vi bygger mure om os selv for at holde andre ude, så spærrer vi os selv inde, og det kan vi ikke leve af.”

Jeg håber, at de unge demonstranter fra folketingssalen i forrige uge får genlæst CETA-aftalen og indser, at en isolationistisk vej ikke er den rigtige for Danmark. Frihandel gør Danmark rigere og bedre, og aftaler som CETA handler om langt mere end både tjenesteydelser og toldsatser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

0:000:00