Det sker i EU: Gennembrud i sigte for EU’s kæmpebudget

OVERBLIK: Efter tre måneders tovtrækkerier blandt EU-lovgivere er der hvid røg i sigte for de næste syv års EU-budget, og så vil der blive taget nye skridt mod en sundhedsunion i denne uge, hvor Brexit-forhandlingerne også bevæger sig ind i en kritisk fase.

Én af de ting, EU-Parlamentet og EU's ministre har skændtes om, er finansieringen af sundhedsområdet i EU's nye langtidsbudget, efter ministrene skar betydeligt ned på de økonomiske ambitioner for en ny sundhedsunion.
Én af de ting, EU-Parlamentet og EU's ministre har skændtes om, er finansieringen af sundhedsområdet i EU's nye langtidsbudget, efter ministrene skar betydeligt ned på de økonomiske ambitioner for en ny sundhedsunion.Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 9. november
Der er håb forude for, at mandag bliver dagen, hvor forhandlere fra EU’s Ministerråd og Europa-Parlamentet, efter flere måneders til tider ret fjendtlige sammenstød over EU’s næste store corona-genopretningspakke og langtidsbudget, vil kunne nå frem til en aftale.

Samme dag forventes der enighed om en opdatering af det såkaldte dobbelt anvendelse-forordning, som dækker ting, der både kan bruges i civile- og forsvarsmæssige sammenhænge – eller til både krig og fred, om man vil. Den slags produkter er underlagt særlig eksportkontrol, så de ikke ender i de forkerte hænder.

Ovre på internettet mødes EU’s handelsministre for blandt andet at diskutere handelsforholdet til USA i lyset af det nys overståede amerikanske valg. De vil også diskutere sidste nyt om WTO-samarbejdet og handelsforholdet til Kina.

0:000:00