EU forbyder Bisphenol A i sutteflasker

HORMONFORSTYRRENDE STOFFER: EU-Kommissionen forbyder brugen af stoffet Bisphenol A i sutteflasker. SF ser forbuddet som en sejr i kampen mod hormonforstyrrende stoffer.
Fakta

Forsigtighedsprincippet kan anvendes, når der er behov for et hurtigt indgreb, fordi der muligvis foreligger en fare for menneskers, dyrs og planters sundhed eller for miljøet i tilfælde, hvor de tilgængelige videnskabelige data ikke muliggør en fuldstændig risikovurdering.

EF-traktaten indeholder kun én eksplicit henvisning til forsigtighedsprincippet i kapitlet om miljøbeskyttelse. I praksis kan forsigtighedsprincippet imidlertid anvendes meget bredere, bl.a. i forbindelse med forbrugerpolitik og menneskers, dyrs og planters sundhed.


Kilde: EU-oplysningen

EU-Kommissionen har udstedt et direktiv, der fra 1. marts forbyder brugen af det hormonforstyrrende stof Bisphenol A i sutteflasker i hele EU. Stoffet mistænkes for at kunne skade børns nervesystem og adfærd og være hormonforstyrrende og give drenge misdannede kønsorganer og fremskynde pigers pubertet.

"1. marts er en milepæl i vores arbejde hen mod en bedre beskyttelse af EU borgernes helbred, særligt når det kommer til vores børn, taget forsigtighedsprincippet i betragtning. Fordi der er så mange usikkerheder omkring konsekvenser for spædbørns udsættelse for Bisphenol A, har Kommissionen anset det for både nødvendigt og passende at gøre noget. Målet er at yderligere reducere den andel af BPA, som den mest sårbare del af befolkningen – spædbørnene – udsættes for og derved beskytter deres sundhed," siger John Dalli, medlem af Kommissionen og formand for Forvaltningsorganet for Sundhed og Forbrugere, i en pressemeddelelse.

Fra 1. juni 2011 træder et forbud mod import og markedsføring af sutteflasker, der indeholder Bisphenol A, i kraft.

0:000:00