Debat

ALT: EU skal ikke være et simpelt vækstprojekt

DEBAT: Det europæiske samarbejde kan være løsningen på det indre markeds slagsider. Men det kræver, at europæisk politik fokuserer på andet end den økonomiske bundlinje, skriver Rasmus Nordqvist (ALT).

Foto: Folketinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Nordqvist
EU-ordfører, Alternativet

Løsningen på det indre markeds slagsider ligger i høj grad i det europæiske samarbejde

Rasmus Nordqvist
Alternativet

I Alternativet har vi længe proklameret, at det eneste alternativ til EU er et bedre EU.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Men hvad betyder det så egentlig i praksis?

Tre bundlinjer
Det betyder, at vi i europæisk politik skal have fokus på alle tre bundlinjer - altså både den miljømæssige-, økonomiske- og den sociale bundlinje.

I EU har vi alt for længe haft et entydigt fokus på den økonomiske bundlinje, som har dikteret, hvordan vi har ageret i forhold til de andre to bundlinjer.

I adresseringen af den øgede skepsis af EU-samarbejdet blandt EU’s befolkning har parolen hele tiden lydt, at EU skal være mere snævert og have fokus på at skabe vækst. I Alternativet er vi selvsagt meget uenige i denne analyse.

Entydigt vækstfokus skyld i EU-skepsis
For det første fordi EU i vores øjne er et samarbejde, der bygger på mod, generøsitet og empati, hvor vi hjælper hinanden med at løse fælles problemer.

For det andet fordi et entydigt fokus på vækst i det europæiske samarbejde ikke vil hjælpe de borgere, som føler sig presset af den fri bevægelighed og som i deres hverdag ikke kan se fidusen ved det europæiske projekt.

Indre marked er også social dumping
For disse borgere hjælper det ikke, at vi siger, at det gennemsnitligt har været til gevinst for Danmark at være en del af det indre marked. Vi bliver nødt til at adressere, at det indre marked også kan betyde social dumping.

Vi vil gerne have en social balanceret og grøn vækst. Ikke vækst for vækstens skyld, der ikke kommer alle til gode.

En social protokol
I Alternativet mener vi, at det betyder, at vi bliver nødt til at gøre helt klart, at sociale og faglige rettigheder er på lige fod med økonomiske rettigheder. Det betyder, at når vi laver politik i EU, så skal vi ikke kun lave politik ud fra, at det skal være økonomisk rentabelt, men også ud fra, hvordan vi bedst styrker borgernes sociale og faglige rettigheder.

Helt konkret mener vi, at der til Lissabontraktaten skal tilknyttes en social protokol, så den bliver gældende på allerhøjeste niveau, så al fremtidig lovgivning i EU skal rette sig efter, at sociale og faglige rettigheder ikke må være underordnet økonomiske rettigheder.

Så en styrkelse af det indre marked ikke må ske på bekostning af konfliktretten, forhandlingsretten eller lede til social dumping.

EU er også løsningen
Løsningen på det indre markeds slagsider ligger i høj grad i det europæiske samarbejde, og vi er parate til at sige, at dette tiltag nok vil betyde, at det indre marked ikke vil lede til den samme vækst i EU-landene, som hvis vi bare kører business as usual.

Vi mener nemlig ikke, at EU skal være et snævert vækstprojekt, men et modigt samarbejde, hvor vi hjælper hinanden, og hvor vi har fokus på alle tre bundlinjer.

Et bedre EU er nemlig i vores optik et EU, hvor vi har fokus på fælles løsninger, der rummer både den miljømæssige-, sociale- og økonomiske bundlinje.

Derfor kommer vi heller ikke til at sige de populære slagord om et snævre EU, hvor vi skal vækste os ud af problemerne. For det adresserer ikke i vores optik de bekymringer, som borgerne har og de slagsider ved det europæiske samarbejde, som de oplever.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Nordqvist

Bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP), kandidat (SF), europaparlamentsvalget
designer (Danmarks Designskole 1999)

0:000:00