Kronik

Analytiker: Det europæiske forsvarssamarbejde smugles ind ad bagdøren

KRONIK: Det er ærgerligt, at regeringen bruger tiden på at smugle det europæiske sikkerheds- og forsvarssamarbejde ind ad bagdøren. I stedet burde regeringen tage debatten om forsvarsforbeholdet og lave en folkeafstemning herom, skriver Preben Bonnén.

Det var en klog og
rigtig prioritering af Mette Frederiksen at aflægge sine første besøg hos
Angela Merkel og Emmanuel Macron, mener Preben Bonnén.
Det var en klog og rigtig prioritering af Mette Frederiksen at aflægge sine første besøg hos Angela Merkel og Emmanuel Macron, mener Preben Bonnén.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Preben Bonnén
Politisk faglig chef, Nordic Dialogue

Med overtagelse af Natos træningsmission i Irak i 2020, tilslutning til den franskledede mission i Mali samt den ditto franskledede flådestyrke til beskyttelse af den kommercielle skibsfart i Hormuzstrædet, er det lykkedes Danmark på den ene side at vise sit fortsatte engagement i Nato og loyalitet til USA.

På den anden side er det også lykkedes Danmark at slå ind på en europæisk kurs i sikkerheds- og forsvarspolitikken.

At regeringen og forsvarsminister Trine Bramsen (S) både vil det ene og det andet på én og samme gang, er ikke i sig selv opsigtsvækkende med tanke på de mange uforudsigeligheder omkring Natos fremtidige virke.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Her bliver vi nødt til at finde ud af, hvilken rolle den 70-årige gamle alliance fremadrettet kan eller vil komme til at spille, som også understreget af den franske præsident Emmanuel Macron.

Den officielle retorik
Hvad der derimod er opsigtsvækkende er, at forsvarsminister Trine Bramsen – modsat sin forgænger, Claus Hjort Frederiksen (V) – siden sin tiltræden indtil flere gange har afvist en offentlig debat omkring det danske forsvarsforbeholds fortsatte beståen, og så alligevel i det små er slået ind på en de facto mere europæisk sikkerheds- og forsvarspolitisk doktrin.

Der skal ikke herske den mindste tvivl om, at regeringen har disponeret helt og aldeles korrekt ved at involvere sig i det europæiske samarbejde på det sikkerheds- og forsvarspolitiske område.

Preben Bonnén
Politisk faglig chef, Nordic Dialogue

I den forbindelse skal også det stadig tættere samarbejde mellem de nordiske lande finde omtale, hvor Trine Bramsen under et møde med sine nordiske kolleger i Stockholm den 21. november 2019 understregede vigtigheden af at kunne yde dansk bistand til Sverige og Finland i tilfælde af en trussel mod landenes suverænitet og integritet.

Når netop Sverige og Finland blev fremhævet af Trine Bramsen, skyldes dette den kendsgerning, at begge lande ikke er medlemmer af Nato, modsat Norge og Island.

Omvendt er både Sverige og Finland medlemmer af EU, hvilket ikke er tilfældet for Norge og Island.

Danmarks nye europæiske allierede
Ikke desto mindre så synes den danske regering og forsvarsminister godt i gang med at gardere sig mod manglerne i de garantier, som Nato måske engang i fremtiden ikke kan levere på, og et USA, som man ikke i ét og alt vil kunne sætte sin lid til, hvilket den tyske forbundskansler Angela Merkel også har påpeget.

Men at Nato har problemer, og at alliancen står over for et større projekt, som man med rette kunne døbe ′Operation Genfødsel′, synes på indirekte vis bekræftet af den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, og hans forslag om nedsættelsen af en kommission, som skal have til opgave at finde ud af, hvordan samarbejdet kan reetableres.

En indirekte bekræftelse af de mange problemer, som den franske præsident peger på, og i fin overensstemmelse med det tyske diplomatis ordvalg.

Læs også

At Tyskland og Frankrig vil blive stadigt vigtigere allierede for Danmark, vidner statsminister Mette Frederiksens (S) besøg hos den tyske forbundskansler i Berlin og den franske præsident i Paris om. Det var de første besøg af slagsen i hendes egenskab som statsminister.

Det var derfor en klog og rigtig prioritering af Mette Frederiksen at aflægge sine første besøg hos Angela Merkel og Emmanuel Macron.

På samme måde skal der ikke herske den mindste tvivl om, at regeringen har disponeret helt og aldeles korrekt ved at involvere sig i det europæiske samarbejde på det sikkerheds- og forsvarspolitiske område.

Tag debatten om forsvarsforbeholdet
De gode initiativer og tiltag taget i betragtning ville det af samme årsag klæde regeringen og forsvarsministeren at tage debatten om forsvarsforbeholdet, og ikke mindst få sat en dato på en folkeafstemning om samme. 

I stedet og ærgerligt nok bruges tiden på at ″smugle″ det europæiske samarbejde på det sikkerheds- og forsvarspolitiske område ind ad bagdøren, hvilket på ingen måde tjener hverken Danmarks interesser eller det europæiske samarbejde.

Skulle offentligheden få den opfattelse, at folkeafstemningen blot er et ″spil for galleriet″, er det ikke på forhånd udelukket, at et flertal vil stemme imod en ophævelse af forsvarsforbeholdet på ren og skær trods.

Bliver dette tilfældet, vil såvel den nuværende som kommende regeringer værge sig mod en folkeafstemning i lang tid fremover.

Ikke et fravalg af Nato
Sidst, men ikke mindst, så drejer det sig ikke om et valg for eller imod Nato (og USA), men derimod om en folkeafstemning, som blot vil formalisere et allerede igangværende samarbejde.

Samtidig muliggør det for Danmark fremadrettet, og uden selvbestaltede barrierer, at kunne deltage i samme type operationer som i dag og tidligere.

Det vil også være i operationer, hvor USA ikke deltager, og det vil komme til at gøre sig gældende i stadig flere situationer, grundet divergerende interesser mellem USA og Europa.

Med andre ord: Typen af operationer og kapaciteterne vil være de samme, ligesom Folketinget også i forhold til EU-operationer skal billige dansk deltagelse, som det også er tilfældet med vores deltagelse i Nato-operationer. Blot vil etiketten være en anden. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00