Anna Libak: Merkel i muddergrøften

KOMMENTAR: Om der kommer nyvalg eller ej, står Angela Merkel i samme situation: Hun kan nok få lov til at regere, men ikke længere bestemme. For i Tyskland ønsker vælgere ligesom alle andre steder i EU en ny politik.

Det kom som en overraskelse for de fleste, da FDP mandag pludselig meddelte, at partiet forlader forhandlingerne om en flertalsregering i Tyskland.

Men den eneste grund til overraskelse var sådan set, at det drejede sig om tysk politik, som er kendt for at være lige så kedelig og pragmatisk som kanslerens fodtøj.

For der var der intet, der tilsagde, at et samarbejde mellem CDU/CSU, De Grønne og FDP ville være muligt. Tværtimod: FDP og De Grønne har ikke mere til fælles end Liberal Alliance og Alternativet. De to partier er kun blevet inddraget af én eneste grund: Tilsammen kan de skaffe Merkel de fornødne mandater til en flertalsregering, når nu socialdemokraterne i SPD ikke vil.

En sådan regering ville givetvis have bidraget til politikerleden i Tyskland. I lighed med resten af EU efterspørger tyskerne klare svar og stemmer derfor i højere grad på yderpartierne. Med det resultat, at der for første gang i årtier kom hele syv partier ind i Forbundsdagen.

Hvis det så resulterer i en regering, der skal skræve over så store kompromisser, at den i realiteten må føre en konturløs politik, ja, så bliver vælgerne rasende. De har stemt for forandring og får præcis det modsatte. Vælgerne vil græde hele natten på Jamaica, for nu at parafrasere en gammel sang.

Det var da også FDP's begrundelse for at forlade forhandlingerne. Som økonomiminister i Rheinland-Pfalz, Volker Wissing, der for FDP deltog i forhandlingerne, sagde til radio Deutschlandfunk, så er det et håbløst forehavende at skabe en koalition, der har som formål at fortsætte den hidtidige politik, som om valget slet ikke var sket: ”Det ville være uansvarligt at tilslutte sig en regering, der fortsætter storkoalitionens politik (CDU/CSU-SPD, red.), når partiet Alternative für Deutschlands – netop under denne storkoalition har vokset sig så stærkt.”

Hermed hentydede han til, at FDP i forhandlingerne i modsætning til De Grønne har stået hårdt på en stram asyl- og indvandrerpolitik: Flygtninge, der har fået subsidiær beskyttelsesstatus i Tyskland – og altså ikke er personligt forfulgte, men flygtet fra krig, nød og elendighed – skal ikke kunne få familiesammenføring, ifølge FDP.

I Bild kaldte FDP's leder Christian Lindner for nylig De Grønnes flygtningepolitik for en ren foræring til AfD, eftersom Tyskland har nået grænsen for sin kapacitet: Der mangler boliger og pladser i skolerne til at tage imod flere. Det lyder sandsynligt: Lindners udtalelser faldt, samtidig med at Tysklands Statistik, Statistisches Bundesamt, udsendte en pressemeddelelse om, at der sidste år den 31. december opholdt sig 1,6 millioner mennesker i Tyskland, der har anmodet om asyl. I tallet indgår folk, der har søgt, folk, der har fået, og folk, der er blevet afvist, men stadig er i Tyskland. Det er to procent af den tyske befolkning.

Og så var flygtninge kun et ud af en lang række andre stridspunkter mellem de to partier: Faktisk er det sværere at sige, om der skulle være noget, de var enige om.

De Grønne ville gerne have udfaset dieselbiler og brunkul i en fart, mens FDP ikke havde travlt. Og De Grønne støttede den franske præsident Macrons ideer om en styrkelse af euro-zonen med mere udligning mellem landene, mens FDP synes, at Tyskland betaler rigeligt i forvejen. Og så videre.

For FDP så det mere og mere ud til, at De Grønne ville få deres vilje med Merkel, selv om FDP jo egentlig fik et bedre valg og blev det fjerdestørste parti med De Grønne som nummer seks efter Die Linke. Men analysen fra FDP's top lyder i dag, at Merkel åbenbart satsede på, at FDP, når alt kom til alt, ville lade sig byde hvad som helst og bide i det sure æble.

Man kan ikke vide, om det er rigtigt. Det, man kan vide, er, at det ofte er bedre at føre ingen politik end at føre en dårlig. Partiet har netop kæmpet sig tilbage i Forbundsdagen, efter det ved forrige valg i 2013 røg ud; slidt ned af fire års regeringssamarbejde med Merkel.

Det ønsker man ikke at gentage. Og tiden er heller ikke til den slags gentagelser: For lige så ivrigt som vælgerne i disse år belønner klare politiske udmeldinger, lige så skuffede bliver de, når de ikke bliver indfriet.

I højere og højere grad er politik i en række af de gamle EU-lande blevet et valg mellem magt og indflydelse: Regeringerne bestemmer mindre og mindre, og oppositionen mere og mere. Nogle partier foretrækker af samme grund at forblive i opposition; som nu SPD i Tyskland og Dansk Folkeparti i Danmark. For det er trods alt sjovere at bestemme end at regere.

Spørgsmålet er så, hvor det efterlader fungerende kansler Angela Merkel, der som god protestant er villig til at tage magten på sig. Ja, det efterlader hende der, hvor hun skal indse, at det naturligvis aldrig var nogen god ide at forsøge at danne regering med de røde og blå samtidig i den politiske nødvendigheds navn. For der er noget, vælgerne ikke gider mere, så er det politisk nødvendighed.

Så må hun hellere regere i en mindretalsregering med FDP alene og med AfD som støtteparti i flygtninge- og indvandrerpolitiske spørgsmål og i den økonomiske politik hente stemmerne hos SPD.

Det er antidemokratisk og kontraproduktivt at ville holde AfD ude med henvisning til, at de som skabsnazister ikke er stuerene: De er valgt som Tysklands tredjestørste parti, og det er præcis, hvad der gør deres mandater nøjagtig lige så stuerene som alle andres.

Hvis de vil lægge mandater til en politik, ført af FDP og CDU/CSU, så skal de da selvfølgelig være hjerteligt velkomne til det. Hvis Merkel er i tvivl, kan hun passende skele til Sverige for at se, hvad der sker, når man forsøger at holde et demokratisk valgt parti uden for parlamentarisk indflydelse: Det bare vokser og vokser.

Og skulle Merkel ønske sig en anden politik – en rødere og rarere politik, ja, så skal hun danne mindretalsregering med De Grønne med SPD som støtteparti. Så vil hendes regering få en stærk proeuropæisk og grøn profil med en betydeligt lempeligere flygtninge- og indvandrerpolitik.

Det eneste, hun ikke skal gøre, er det, hun har forsøgt på med de fejlslagne koalitionsforhandlinger: at lade være med at vælge og gøre politik til et pællemælle af uforenelige holdninger.

Der har været et valg i Tyskland, og det valg forpligter. Vælgerne bad om forandring. Og det er nu engang bedre at skuffe nogle vælgere ved at føre politik – end at skuffe alle vælgere ved at afstå fra at gøre det.

-----------

Anna Libak (født 1968) er journalist, uddannet cand.mag. i russisk og samfundsfag fra Aarhus Universitet samt uddannet som sprogofficer i russisk. Hun har blandt andet været Berlingskes Ruslandskorrespondent og udlandsredaktør. Desuden sidder Anna Libak i Berlingske Fonds bestyrelse og Det Udenrigspolitiske Selskab. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Bosse: Dansk formandskab må ikke blive trojansk hest for nationalisme Bosse: Dansk formandskab må ikke blive trojansk hest for nationalisme Næste artikel Bertel Haarder: Skuffende utak fra Sverige Bertel Haarder: Skuffende utak fra Sverige
 • Anmeld

  Steffen Rasmussen · Pensionist

  "Wir schaffen das".

  Tak for en god analyse. Den med at inddrage AFD har nok lange udsigter - stadigvæk, og så længe fortiden stadig spøger i store dele af den tyske befolkning - hvorvidt den stadig er tysk; men hvad skræmmer mest: fortidens "spøgelse" eller fremtidens ditto? Senest var 500 tyske politifolk sat ind mod en god håndfuld syriske terrorister, der havde planer om angreb på diverse julemarkeder. Tænk hvis det var lykkedes......
  Merkel står snart aldeles helt afklædt tilbage, og tomme fraser som "wir schaffen das" klinger hult mod nutidens fakta: kun øgede terroranslag og problemer i et overbefolket Europa, hvor tilrejsende vil gøre alt for at destabilisere det.
  Gud ved, om den barske, politiske virkelighed er ved at gå op for "konen i muddergrøften"? Og det bliver hverken forholdet til grøn omstilling, klima eller vindmøller, etc., der kan ændre noget som helst på dette.

 • Anmeld

  Morten Holgersen , Nye Borgerlige, Faaborg-Midtfyn · Entreprenør

  Anna Libak

  har jo bare ret i sin snusfornuftige betragtning om AfD. Gamle Merkel må bare se i øjnene at en meget stor del af tyskerne vil have deres sikre og gode Tyskland tilbage. Og ingen nassere.
  Og uanset hvor meget, de meget afdankede islamistelskere i EUkirken, slikker løs på hinanden, slikker de bare den sidste hud af røven på sig selv.
  Og det er ikke kun tyskerne der vil have deres land tilbage: det vil vi også i Danmark.
  Og vi tager det tilbage!
  Så bare flyt jer, gamle landsforrædderiske ringvrag.
  mvh

 • Anmeld

  Poul clausen · Landskabs-entrp.

  Fantastisk !

  Vi får muligheden for helt at slippe fri for Merkel.

  Og hendes muslim migrant politik.....stasi politik.
  Som hun er opfødt med.

 • Anmeld

  Bente Petersen · Direktør Detox Consult IVS

  forstandig analyse

  Ja Merkel må til at erkeende... hvis hun vil blive ved at sidde som kansler må hun lære at være mere demokratisk... ligesome EU må til at lære samme lektie...ellers vil de ikke kunne blive ved... vi er alle trætte af at blive styret, når det er os der faktisk skal bestemme !!!

 • Anmeld

  Morten Holgersen , Nye Borgerlige, Faaborg-Midtfyn · Entreprenør

  Junckers alkoholisme

  vil stoppe når han kommer i fængsel for sin korruption og hans enorme skattesnyd fra skattesnyderparadiset EU..
  Håber han bliver kulturberiget i en grad, så han fatter, hvilke ulykker han har lavet.
  mvh

 • Anmeld

  Flemming Nakinge Nielsen · Skærsliber

  Når nogen løber med en halv vind.

  Den står Merkel for sammen med Macon, og den er ved at blive forhandlet på plads i landene. Så hvad er det Anna Libak taler om?
  Her er EU politik
  Et uddrag fra Morten Østergaard. "En flygtningepolitik for fremtiden" Først og fremmest må vi have ordnede forhold ved EU’s ydre grænser. Når regeringen lægger op til at skifte politibetjente ved grænsen ud med soldater, undrer jeg mig over, at regeringen insisterer på at holde grænsekontrol, hvor den virker dårligst. Vi har da ikke behov for soldater til at vogte os mod Tyskland. Sendte vi i stedet soldaterne til Europas ydre grænser, ville de kunne bekæmpe menneskesmugling af migranter, der ikke skal til Europa, og hjælpe flygtninge, som fortjener vores beskyttelse. Se det ville være grænsekontrol med et forståeligt formål. Samtidig skal vi oprette fælles EU-lejre ved den ydre grænse, der lever op til vores fælles europæiske standarder. Her skal man kunne få sin asylsag behandlet. Det er en langt mere værdig løsning – for flygtningene, migranterne og for Europa.
  For det andet skal vi hermed ikke længere behandle sager om asyl ved den danske grænse. Det er klaret ved de ydre grænser. Flygtninge, der har krav på vores beskyttelse, vil blive fordelt via et fælles, europæisk fordelingssystem. Og vi kan koncentrere os om at vise os selv og verden, at velfærdssamfundet også er bedst, når det handler om integration af nye medborgere. Så vi, frem for at vænne mennesker til passivitet, fra første dag gør dem til en ressource for sig selv og for vores samfund.

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen · Pensionist

  Integration.

  Wir schaffen das. Siger Angela Merkel. Tja, jeg forstår udmærket FDP`s modvilje overfor samarbejde med Merkel regeringen.
  Har damen overhovedet ikke set, hvor galt det er fat.
  Jeg er overbevist om, at ved eventuelt ny valg vil AfD komme til at stå endnu stærkere, end i dag. Det vil så medføre, på sigt, at CDU og dermed Angela Merkel ikke længere vil kunne regere udenom AfD.
  Der må komme en dag, hvor tyskerne indser at man ikke for altid kan blive ved med at leve i fortidens skygge.
  Jeg er overbevist om at, hvis EU ikke ændrer kurs overfor migrantstrømmen vil højredrejningen i EU/Europa fortsætte med stigende hastighed. Smertegrænsen er for længst overskredet for hvad befolkningerne vil kunne tolerere. Grænselukninger og udvisningsprogrammer er nødvendige, såfremt det totale kaos skal undgås.
  Lars Løkke Rasmussen, ja han gererer fortsat som Merkels lille Bæh lam, som dikker lystigt med halen, så snart "Mutti" Merkel opløfter sin røst.

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  "De andres" skyld??

  Hvor skal du hen med alle de frustrationer vedr den tyske regeringskansler og den problemariske regeringsdannelse, Anna Libak.?
  At gå efter bolden og ikke personen....det plejer at være god journalistik.
  ....
  I skrivende stund er der da ellers nok stof som journalister, politikere og borgere bør reflektere grundigt over:
  Kommunevalgets resultater viser markant, at borgerne og vælgerne prioriterer anderledes end den siddende regering og dennes indimellem meget højtråbende støtter.
  Valgresultatet viser. at man som vælgere sagtens kan tage stilling til og vurdere, hvilke holdninger og kvaliteter, der bør prioriteres, når der i nærsamfundet skal findes politisk, jordnær og brugbar ledelse.
  ....At man så i to kommuner stadigvæk slås om magten i byrådet..... Tja. Det er jo kendt som demokratiske, politiske processer både her og i andre lande.
  Det er i hvert fald ikke "alle de andres" skyld.

 • Anmeld

  Morten Holgersen , Nye Borgerlige, Faaborg-Midtfyn · Entreprenør

  Merkel

  har ikke opbakning; hun har også siddet for længe og så er hun så indfedtet med Kejser Juncker at det hviner i tænderne.
  Hun ku bare se at komme i realitetsforhandlinger med Alternativ f¨r Deutchland, så kunne hun måske strikke noget sammen. Csu er egentlig også trætte af hende. Der bliver ingen kansler udenom AfD, sådan er det bare.
  mvh

Danmark får nye ambassadører i Kina og Italien

Danmark får nye ambassadører i Kina og Italien

Udenrigsministeriet foretager en ambassadørrokade, der blandt andet betyder, at Danmark får nye ambassadører i Kina, Thailand og Tyrkiet. Få overblikket over ambassadørrokaden her.