Debat

Auken: Varoufakis' europæiske bevægelse holder ikke vand

DEBAT: Den græske eks-finansminister Yanis Varoufakis' manifest for en ny europæisk bevægelse, DiEM25, er smukke visioner spærret inde i ubrugelig populisme, skriver Margrete Auken (SF).

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet 

For nyligt præsenterede den tidligere græske finansminister Varoufakis et manifest for en ny europæisk bevægelse, DiEM25.

Europa er truet af store kriser lige nu: flygtningestrømme, voksende ulighed, national selvtilstrækkelighed, klimakrisen, ungdomsarbejdsløshed og økonomier der er lammet af perspektivløs nedskæringspolitik. Det tager Diem25 fat på, og man åbner ivrigt filen med manifestet! Er her nye ideer og kræfter til den europæiske grønne venstrefløj? Alle der vil solidaritet, ligebehandling og demokrati, er da velkomne. Mange var samlet til lanceringen i Berlin, også det danske ’Alternativet’ og en presse mere venligt stemt over for den slags end set længe.

Giftig vildledning
De kan umuligt have læst manifestet! Det holder ikke vand. Målene deler SF og de europæiske Grønne (EGP) selvom miljø og klima står for vagt. Men skal vi virkeliggøre det solidariske, retfærdige og bæredygtige EU, er det nødvendigt med en troværdig analyse af situationen. Og ’analysen’ her styres af en plat påstand om at alle ulykkerne skyldes ’bureaukratiet i Bruxelles’. Nej, samtlige beslutninger i EU er truffet af medlemsstaternes regeringer (finansministre) og i et vist omfang af Europa-Parlamentet.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]
Varoufakis' manifest for en ny europæisk bevægelse, DiEM25, er smukke visioner spærret inde i ubrugelig populisme, skriver Margrete Auken (SF).
Varoufakis' manifest for en ny europæisk bevægelse, DiEM25, er smukke visioner spærret inde i ubrugelig populisme, skriver Margrete Auken (SF). Foto: Marie-Louise Munkegaard

Hverken EU-Kommission eller den Europæiske Centralbank handler uden mandat fra folkevalgte. Både blandt medlemslandene og i Europa-Parlamentet har højrefløjen flertal. Det er jo træls, men ikke udemokratisk. At skyde på ’bureaukratiet’ er nemt, men giftig vildledning. På et punkt har manifestet dog fat i noget centralt: den manglende åbenhed! Kampen for fuld gennemsigtighed i EU's beslutningsprocesser med som minimum referatåbenhed er endnu ikke vundet, heller ikke kravet om pålidelige lobbyregistre. Godt hvis vi får flere med i den kamp.

Populistisk og ubrugelig strategi
Lige så vigtig som analysen er en brugbar strategi. Men her er manifestet populistisk og ubrugeligt. Mantraet er at demokratiet skal ’tæt på borgerne’ ved at give byråd, regionsregeringer og nationale parlamenter fuld suverænitet. Som om det vil få lokal selvtilstrækkelighed, fremmedfjendskhed og diskrimination af mindretal til at forsvinde. Til dette projekt vil DiEM25 splitte alle eksisterende EU-institutioner og genopbygge EU på det nationale og lokale demokrati uden at nogen forpligtes på noget større. Har man nogen eksempler på at den slags fremmer det ’fælles gode’?

At skyde på bureaukratiet er nemt, men giftig vildledning.

Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Tværtimod! Vil man se politisk dysfunktion, så tag fx til Italien. Landet er delt i mange regioner og et utal af små suveræne kommuner. Ingenting kan besluttes. Ingen har ansvaret for det fælles, endsige lyst til at tage det. Jeg tror ikke at italienske kommunalpolitikere er ringere end andre, men jeg ved af erfaring at hvis der ikke er en forpligtelse til at træffe beslutninger for det fælles på det niveau hvor det fælles gælder, så lammes selv de bedste politikere. Her og der kan nogle måske nok få vedtaget noget, men det holder ikke længe. Det er fint med det nære og lokale hvor det er det der er på spil. Men vi må nødvendigvis have demokratiske institutioner til at beslutte der hvor det angår det der er større.

Mere demokrati kræver arbejde 
Men demokratiet i EU kræver arbejde. Skal fx de nationale parlamenter inddrages bedre (det skal de helst), kræver det at politikerne dér bruger det Europa-Udvalg alle de nationale parlamenter har, og sikrer at deres ministre har relevante drøftelser med dem før rådsmøderne.

På den måde kan man følge (og forfølge) beslutningerne i EU. Også de europæiske partier samt bevægelser, fagforeninger, industrier kan gøre meget mere ud af at netværke og inspirere hinanden og politikerne lokalt såvel som nationalt og europæisk. Sker det i åbenhed og kan vi til og med få pressen til at interessere sig for den europæiske politik, tror jeg på at vi kan klare de store opgaver vi står overfor.   

Men kamp mod uvirkelige fjender (bureaukraterne!) og valg af populistiske strategier vil i bedste fald føre til ingenting, i værste fald føre os ud i sumpen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00