Debat

Bendtsen: EU's energiunion er også sikkerhedspolitik

DEBAT: Energiunionen handler i høj grad om vores sikkerhed. Sikkerhed for vores energiforsyninger og sikkerhed for at vi kan modstå presset fra Rusland, skriver Bendt Bendtsen (K).

Energiunionen handler i høj grad om vores sikkerhed, skriver Bendt Bendtsen (K). 
Energiunionen handler i høj grad om vores sikkerhed, skriver Bendt Bendtsen (K). 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet 

Det haster mere og mere med at gennemføre en europæisk energiunion.

Vi importerer i dag energi til EU for cirka 3.700 milliarder kroner om året – både fra Rusland og fra Mellemøsten. Det siger sig selv, at forsyningssikkerhed er en reel europæisk bekymring. Og den russiske præsident Putins krigeriske fremfærd i Ukraine og hans evige trusler om at lukke for gashanerne til Europa har afsløret, at Rusland i høj grad gør brug af energiafpresning i sit udenrigspolitiske våbenarsenal.

Siden EU-Kommissionen i 2011 inspicerede det statskontrollerede russiske gasselskab Gazproms kontorer i forskellige EU-lande, har vi også vidst, at Gazprom uretmæssigt udnytter sin dominerende stilling. Det har resulteret i, at Gazprom afkræver for eksempel Letland gaspriser, der ligger en tredjedel over de priser, Tyskland betaler.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Situationen er stadig stærkt alarmerende i forhold til vores energiforsyning. Alligevel er vi endnu ikke lykkes med at blive mindre afhængige af importeret energi, tværtimod er EU's import af energi stadig stigende over de sidste 10 år.

Set i det lys, handler energiunionen i høj grad om vores sikkerhed. Sikkerhed for vores forsyninger og sikkerhed for at vi kan modstå presset fra Rusland.

Vi er endnu ikke lykkes med at blive mindre afhængige af importeret energi, tværtimod er EU's import af energi stadig stigende over de sidste 10 år.

Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Sammenkobling af el-net
Energiunionen har mange elementer, der kan gøre os mere selvkørende i EU. Et af de mest lovende elementer er samtidig noget, hvor den europæiske merværdi virkelig viser sig. Og en indsats, som vi realistisk set kan føre ud i livet på forholdsvis kort sigt: sammenkobling af vores el-net i Europa. Konkret har EU's medlemslande vedtaget en målsætning om, at mindst 10 procent af EU's el-net skal være forbundet på tværs af landegrænserne om fem år.

I dag er der flere energiøer, altså steder i Europa, hvor den europæisk producerede energi ikke kan deles over landegrænserne. Det skyldes både manglende kapacitet på netværkene og manglende solidaritet og villighed til at dele energien. Det medfører både dyr energi i nogle egne og et kæmpe spild af overskydende energi i andre egne. Situationen er især kritisk i de baltiske lande og i Spanien og Portugal, men det vil bestemt også være relevant at se på Danmarks el-forbindelseslinjer til andre lande, - for eksempel til Storbritannien. Det kan energiunionen rette op på.

Ved at forbinde disse energiøer, vil Europas forbrugere samlet kunne spare op til 300 milliarder kroner. Hvert eneste år! Det svarer til, at vi kan spare næsten 10 procent af den energi, vi importerer. Og det er da ærlig talt bedre, at de penge ender i vores egne lommer i stedet for at gå ind på Putins eller oliesheikernes bankkonti. Men det bedste er, at det samtidig forbedrer vores sikkerhedspolitiske situation.

Energiunion kommer danskerne til gode
Hele energiunionen vil også komme danskerne til gode. Udover, at der skal investeres i infrastruktur som rør, ledninger, anlæg mv. for at få det indre energimarked til at spille sammen, skal der satses mere på grøn, vedvarende energi som for eksempel vindkraft og bølgeenergi.

Og så skal vi være mere effektive i vores energibrug. Det er områder, hvor vi er førende i Danmark, og øget europæisk fokus kan give flere danske arbejdspladser.

Så når planerne for bedre europæiske energiforbindelser skal støbes færdige af Europa-Parlamentet i løbet af i år, vil jeg arbejde for, at bedre kapacitet og øget europæisk solidaritet på energimarkedet går hånd i hånd. Det er vejen frem for et sikkert og selvstændigt Europa - til gavn for Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets Maritime Netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

0:000:00