Debat

Bendtsen til ngo: I bruger afledningsmetoder fra Sovjet-tiden

REPLIK: Bendt Bendtsen (K) mener, at den europæiske ngo CEO's svarteknik giver mindelser til Sovjet-tiden. Bendtsen fastholder sin kritik af CEO, der ellers mener, at Bendtsens kritik er et led i en konservativ EU-taktik.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

En kendt teknik i det gamle kommunistiske Sovjetunionen var at svare i øst på kritiske spørgsmål i vest. Denne teknik, døbt 'whataboutism', foldes ud i fuldt flor i Olivier Hoedemanns (Corporate Europe Observatory (CEO)) replik bragt på Altinget 2. maj til mit indlæg ’Venstrefløjens NGO-fade smuldrer i Bruxelles’ fra 27. april.

Ikke et eneste svar, ikke en eneste refleksion over min kritik af, at CEO er en venstreorienteret politisk propagandaorganisation med uigennemsigtig finansiering. Organisationens research- og kampagnekoordinator kan således kun svare med tågeslør og afledningsmanøvrer.

Lad mig derfor remse 3 pointer op – igen:

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

1) Min kritik går specifikt på CEO. Min kritik går ikke på seriøse ngo’er, der, som jeg skrev, spiller en væsentlig samfundsmæssig rolle som vagthund. Men den pointe overser CEO.

2) CEO’s hovedfinansieringskilde er Isavara Foundation, der har den libanesiske forretningsmand Ayman Jallad som hoveddonor. Jallad nægter at oplyse navnene på de fem andre donorer. Det kan han slippe af sted med, fordi Isvara dækker sig ind under skattely og anonymitet i Schweiz og Lichtenstein.

En kendt teknik i det gamle kommunistiske Sovjetunionen var at svare i øst på kritiske spørgsmål i vest. Denne teknik, døbt ’whataboutism’, foldes ud i fuldt flor i CEO's replik.

Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

I Europa-Parlamentet arbejder vi på – for eksempel i det udvalg, der gransker de såkaldte Panama Papers – at få fuld belysning af dem, der gemmer sig i skattely. Men for CEO, der i teorien skulle arbejde for åbenhed og gennemsigtighed, er det fint nok at modtage penge, der ikke tåler offentlighedens lys. Er der for eksempel også russiske penge bag? Vi ved det ikke.

3) Når forsvaret er tyndt, kan man jo bare råbe højt eller skyde på de medier, der har sat et kritisk søgelys på CEO. Derfor kalder Olivier Hoedemann det hidtil eneste offentliggjorte interview (fra Politico) med CEO’s velgører, Ayman Jallad, for både sensationshungrende og tynd journalistik. Jeg kalder det nyttig information om en organisation, der er lukket som en østers.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets Maritime Netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

0:000:00