Debat

Bente Sorgenfrey: Brexit er hjerteblod for Fagbevægelsen

DEBAT: Brexit giver dybe panderynker hos Fagbevægelsen. Mange danske job er i fare, og der er risiko for et kapløb mod bunden på den anden side af forhandlingerne, skriver Bente Sorgenfrey.

Der er meget på spil i Brexitforhandlerne. Blandt andet er 6.000 nordjyske job relateret til fiskeriet, som er en af de store udfordringer i forhandlingerne, skriver Bente Sorgenfrey.
Der er meget på spil i Brexitforhandlerne. Blandt andet er 6.000 nordjyske job relateret til fiskeriet, som er en af de store udfordringer i forhandlingerne, skriver Bente Sorgenfrey.Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bente Sorgenfrey
Næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

I mere end fire år har vi brugt oceaner af tid og kræfter på Brexit. Om godt og vel to måneder er det hele slut. Storbritannien er de facto ude af EU. Overgangsperioden slutter 31. december 2020.

Men dramaet, det har vi stadig.

Får EU og Storbritannien en aftale på plads? Vi ved det ikke, men måske står vi over for ”The Final Countdown”, som var titlen på et verdenshit fra det svenske band Europe tilbage i 1986.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

I hvert fald er tiden til forhandlinger ved at rinde ud. Forhandlerne har lovet hinanden at forhandle dag og nat og weekenderne med – med chefforhandler Barniers ord: ”Vi skal have mest muligt ud af den tid, der er tilbage.”

Meget på spil for danske lønmodtagere
Det er med dybe panderynker, at vi i fagbevægelsen ser forhandlerne bevæge sig ned i tunnelen for at forsøge at hamre en aftale på plads. For noget af det, der er på spil, er hjerteblod for os. 

Uanset om det ender med et ordentligt ”goodbye” eller ”no-deal”, så tror jeg, vi kommer til at bruge kræfter på relationerne mellem EU og Storbritannien et godt stykke tid endnu, da meget godt samarbejde er ødelagt.

Bente Sorgenfrey
Næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

For det første er der hele spørgsmålet om, hvad Brexit kommer til at betyde for beskæftigelsen. Storbritannien er Danmarks fjerdestørste eksportmarked, og mere end 45.000 job er knyttet til danske virksomheders afsætning af varer og tjenester i Storbritannien.

Det skønnes, at alene i Nordjylland er op mod 6.000 job relateret til fiskeriet, en af de store hurdler i de afgørende forhandlinger. Så alt i alt er der meget på spil for danske lønmodtagere.

Briterne har indtil nu strittet voldsomt imod EU’s krav om fælles spilleregler. Det er fuldstændig afgørende, at en kommende aftale skærmer EU fra unfair konkurrence.

Det gælder først og fremmest i forhold til at beskytte lønmodtagerne, men det er også afgørende for virksomhedernes konkurrenceevne, at de ikke møder unfair konkurrence fra virksomheder, der kan køre efter lavere standarder.

Det berygtede kapløb mod bunden
Vi har masser af EU-lovgivning om alt fra arbejdstidsregler til kemikalier, regler som i dag gælder på begge sider af kanalen. Brexit-tilhængerne har set mulighederne i at kunne dumpe reglerne for at tiltrække flere udenlandske investeringer og skabe flere job.

Og hvis ikke vi har fælles regler om statsstøtte, så kan en britisk regering være fristet til at pumpe massive ”støtte-pund” ind i skrantende industrier og skabe ulige konkurrence.

Hvis det skulle ske, vil det kunne udløse en lavine af pres for, at EU skal følge efter. Altså vil det kunne starte det berygtede kapløb mod bunden. Og det vil vi kæmpe imod med både næb og klør.

Forholdet er forandret for evigt
Uanset om det ender med et ordentligt ”goodbye” eller ”no-deal”, så tror jeg, vi kommer til at bruge kræfter på relationerne mellem EU og Storbritannien et godt stykke tid endnu, da meget godt samarbejde er ødelagt.

EU vil desuden blive udfordret, når briterne skal videre med deres forhandlinger om nye handelsaftaler. Hvordan skal vi eksempelvis styrke vores toldkontrol, hvis briterne ender med at indgå en handelsaftale med USA, der tillader klorkyllinger og hormonbøffer i de britiske kølediske?

Brexit opstod som følge af populisme og dårlig ledelse, og desværre vil forholdet mellem EU og Storbritannien være forandret for evigt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bente Sorgenfrey

fhv. næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), vicepræsident, i den europæiske fagbevægelse ETUC, næstformand, Europabevægelsen, næstformand Professionshøjskolen Absalon
pædagog (Frøbel Højskolen 1978)

0:000:00