Bomben i Bonn: Vil SPD give Tyskland en ny regering og Europa en ny retning?

ANALYSE: Der står uoverskueligt meget på spil for både Tyskland og EU, når de tyske socialdemokrater på en kongres i Bonn søndag skal stemme om udkastet til en ny koalition med Merkels konservative.

De står stadig langt fra hinanden, den tyske kansler, Angela Merkel, og SPD-leder Martin Schulz.
De står stadig langt fra hinanden, den tyske kansler, Angela Merkel, og SPD-leder Martin Schulz.Foto: /ritzau/AFP/dpa/Kay Nietfeld
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: ’GroKo’ runger det mærkeligt klingende ord, som tyskerne hele tiden taler om i disse dage. For en dansker lyder det næsten lidt som en ’gravko’, og det er måske i grunden meget passende. Begrebet dækker nemlig over en situation, der kunne grave det meste af Tysklands regerende klasse op og efterlade et gabende krater i både tysk og europæisk politik.

’GroKo’ er den forkortelse, tyskerne bruger for begrebet Große Koalition, altså den brede koalition hen over midten i tysk politik, som forbundskansler Angela Merkel nu kæmper for at kunne skabe for tredje gang i sin kanslertid.

Men siden det tyske valg i september har det været usædvanlig svært for Merkel at danne en ny regering. Lige nu ser en ny samlingsregering med socialdemokraterne i SPD ud til at være hendes eneste chance for at undgå nyvalg – men de forhandlinger står og falder med en ekstraordinær kongres i SPD på søndag.

Hvad er alternativet?
Hvis det går galt, kan det være begyndelsen til enden, både for SPD-leder Martin Schulz og for Angela Merkels mange år som konservativ kansler.

’Den Sorte Enke’ er der nogle af kritikerne, der kalder kansler Merkel – fordi hun som en edderkop midt i spindet af tysk politik ’dræber sine partnere’, som de siger. 

”Hvis SPD siger nej til aftalen nu, og hvis Schulz og hele den socialdemokratiske ledelse falder på grund af det, hvem skal Merkel så gå i regering med? Så må der nok komme et nyvalg, formentlig til sommer. Og er hun så stadig kanslerkandidat?” siger Tysklands-eksperten Lykke Friis, prorektor ved Københavns Universitet.

Der står virkelig meget på spil, når Tysklands socialdemokratiske delegerede samles i Bonn på søndag. Afstemningen i SPD kan gøre hele forskellen på, om Tyskland og Frankrig kan sætte gang i EU-toget igen, eller om det til gengæld går mere eller mindre i stå det meste af det her år.

I Merkels skygge
Tilbage i november måtte Merkel opgive at danne en såkaldt Jamaica-regering med De Grønne og de liberale i partiet FDP. Lige siden har hun forsøgt på at få socialdemokraterne til at tage fire år mere sammen med hendes konservative i CDU og i det bayerske søsterparti CSU. Det har været op ad bakke – for efter otte år som juniorpartner for Merkel er der er ret så mange socialdemokrater, der er trætte af det parløb.

Nu er der ellers en chance for, at det måske kan lykkes. Fredag 12. januar – efter et helt døgn med maratonforhandlinger – lykkedes det for partierne at lave en foreløbig aftale, som måske kan bane vejen for en ny koalition.

Det er en aftale, der blandt andet gør sig bemærket ved at prioritere Europa i top. Faktisk handler de første tre af dokumentets 28 sider om styrkelse af det europæiske samarbejde.

Meget af det er egentlig bare nogle store ord om behovet for, at Frankrig og Tyskland arbejder tæt sammen om at genstarte Unionen. Men der står rent faktisk også, at Tyskland skal være villig til at betale mere til EU’s budget, og at euroen skal styrkes med blandt andet en slags Europæisk Valutafond, sådan som EU-Kommissionen for nylig har foreslået.

Den sorte enke
Her kan man tydelig se fingeraftryk fra Martin Schulz, der indtil begyndelsen af sidste år var formand for Europa-Parlamentet. De europæiske ambitioner bliver selvfølgelig modtaget med kyshånd i Bruxelles og Paris… Men det er slet ikke sikkert, at de holder.

Det er nemlig ikke givet på forhånd, at de delegerede i SPD vil godkende den foreløbige aftale, når de mødes i Bonn på søndag. Ikke på grund af aftalens europæiske ambitioner – men fordi mange af de tyske socialdemokrater bare ikke VIL have en ny regering med Merkel.

’Den Sorte Enke’ er der nogle af kritikerne, der kalder kansler Merkel – fordi hun som en edderkop midt i spindet af tysk politik ’dræber sine partnere’, som de siger. Selv om socialdemokraternes topledelse insisterer på, at det er nødvendigt med en ny koalition for at undgå kaos, så er der mange tegn i SPD’s bagland på, at partiet føler sig kvalt af de mange års samarbejde med Merkels konservative.

’Hvor er venstrefløjen blevet af?’ råber de for eksempel i SPD’s ungdomsorganisation, JUSO. Og der er mange, der med dem er oprørte over, at socialdemokratiske mærkesager som topskat på de rigeste eller bedre offentlig sygesikring for alle tyskere slet ikke er med i det nye udkast til en aftale.

Ingen fidus til Schulz
Det er også et problem, at partiformand Schulz har mistet en stor del af sin troværdighed blandt mange partimedlemmer. Det har han på grund af måneders zigzag, hvor han først flere gange pure afviste en ny regering med Merkel og så alligevel nu er endt med at gribe efter regeringsmagten sammen med hende.

Selv hvis det bliver et ja på søndag, så er det stadigvæk ikke sikkert, at Merkel og Schulz kan lave en regering. Især SPD insisterer på at forhandle videre bagefter, og det endelige resultat vil skulle godkendes ved en urafstemning blandt alle partiets 450.000 medlemmer senere på foråret.

Hvis det bliver et nej på søndag, så har Martin Schulz spillet fallit.

”I så fald er han færdig. Men spørgsmålet er, hvem der så skal afløse ham som formand, for stort set hele SPD’s topledelse er fedtet grundigt ind i den her aftale med Merkel,” siger Lykke Friis.

Begyndelsen på enden?
Hvis Schulz må gå af som formand, så er det ikke usandsynligt, at en stor del af SPD’s ledelse vil følge med ham i faldet. De tyske socialdemokrater vil være i en kæmpe krise.

Og hvad så med Merkel? Nu skal man jo nok passe på med at afskrive en af de mest stabile tyske ledere i nyere tid, men det vil unægtelig også være et kæmpe nederlag for hende, hvis aftalen med SPD falder på gulvet.

Kansleren har simpelthen ikke andre at forhandle med nu.

Det kunne sagtens ende med et nyvalg i Tyskland – og er Angela Merkel så stadigvæk den bedste kanslerkandidat for de konservative? Eller var hendes 12 år ved magten nok?

Det spørgsmål må næsten rejse sig i CDU, hvis hun ikke kan lave en ny regering nu. Og hvem i alverden skulle Merkel egentlig gå i regering med, selv hvis hun stadig stod oprejst efter et nyt valg? Jo, nok ikke SPD i hvert fald. Og de liberale i FDP har også sagt nej til hende på forhånd.

Europa venter
Så hvis aftalen om en ny ’GroKo’ falder på søndag, så handler det ikke længere bare om noget besvær med at lave en ny regering i Tyskland.

Det kan faktisk blive signalet til et helt generationsskifte i tysk politik, både til venstre og til højre for midten. Og et jordskred i europæisk politik.

I så fald vil det kaste mange af EU’s fremtidsplaner ud i uvished. For intet er vigtigere for det europæiske samarbejde end Tysklands stabilitet.

Derfor var det næsten ikke nogen overdrivelse, da den tyske udenrigsminister, tidligere SPD-formand Sigmar Gabriel, forleden sagde:

”Ikke bare Europa, men hele verden ser mod Bonn på søndag.”

Denne analyse kommer fra Altingets podcast Parlamentet, hvor europa-analytiker Thomas Lauritzen er vært. Hele udsendelsen kan høres her:

Klik her og abonner på Parlamentet i iTunes. Find os på Soundcloud her. Find os på Stitcher her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Angela Merkel

Fhv. forbundskansler, Tyskland (CDU)
Fysiker, doktorgrad i kvantekemi

Martin Schulz

Fhv. formand, SPD, fhv. formand, Europa-Parlamentet (SPD)
boghandler (1977)

0:000:00