Debat

Borgerinitiativ med forhindringer

BLOG: Bureaukratiske krav i EU's borgerinitiativ gør det svært for befolkningen at få reel indflydelse. Samtidig spørger EU ikke dets borgere om vigtige emner som finanspagten.
Rina Ronja Kari ved Folkebevægelsen mod EUs landsmøde
Rina Ronja Kari ved Folkebevægelsen mod EUs landsmøde
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rina Ronja Kari
Talsperson, Folkebevægelsen mod EU

Så er det tid til det stort anlagte Folkemøde, som igen i år afholdes på Bornholm. Ideen er vel den, at man ønsker at skabe et rum, hvor politikere og borgere kan mødes og udveksle meninger, tænker og ideer.


For folket eller?
Jeg synes generelt, at det er rigtig sympatisk, når det politiske system prøver at finde på måder, hvor der kan skabes dialog med borgerne. Det giver mulighed for inddragelse og inklusion og må på alle måder betragtes som en styrkelse af vores demokrati.


Men jeg må også indrømme, at sådanne forsøg nogle gange virker lidt kiksede. Folkemødet har kun været afholdt én gang før, og det er på mange måder for tidligt at lave en endelig dom, men det virker til, at det mest er politikere og journalister, der synes det er super spændende, og ikke så meget befolkningen – men det kan måske ændres?


Bureaukratisk borgerinitivativ
Et andet forsøg på borgerinddragelse har vi set fra EU, det er det såkaldte ”Borgerinitiativ”. Princippet er, at hvis man samler 1 million underskrifter fra et bestemt antal forskellige EU-lande, så kan man opfordre EU-Kommissionen til at tage et emne op.

Det er helt oplagt, at der er brug for, at befolkningen får mulighed for at råbe EU op. Der er jo absolut ingen andre muligheder for at komme i dialog med EU-systemet eller for at trænge igennem hos EU-kommission, uanset hvor stor opbakning der er fra befolkningen.


Men problemet med borgerinitiativet er åbenlyst: Der er opstillet en række bureaukratiske krav til underskrifter, hvilket i sig selv gør, at man skal være temmelig organiseret, hvis man skal samle 1. mio. underskrifter, der lever op til kravene. Derudover så får man altså kun lov til at opfordre EU-Kommissionen til at se på et givent emne – der er absolut ikke tale om, at befolkningen kan tvinge EU til noget som helst! 


Hvad med f.eks. at tjekke med befolkningen, hvad vi egentlig synes om den der finanspagt eller om tanken om at udvikle en finanspolitisk union eller nogle af de andre store ting – i stedet for blot at sætte os til at samle underskrifter ind på, at vi gerne vil gøre noget godt for grisene?

Rina Ronja Kari
Folkebevægelsen mod EU

Og endeligt, så skal forslaget handle om et område, hvor man mener, at EU ikke bestemmer nok. Det er f.eks. i orden, hvis man vil foreslå, at EU skal bestemme noget mere over vores sundhed eller andet, men det er ikke muligt at få f.eks. en folkeafstemning om finanspagten.


Vi har stadig til gode at se, hvordan borgerinitiativet kommer til at fungere i praksis, og derfor skal man naturligvis ikke afvise, at det kan blive godt, men indtil videre stiller jeg mig noget skeptisk. 



Dyrevelfærd fremfor finanspagt
Vi har dog set det første initiativ fra bl.a. Dan Jørgensen (S), der har afleveret underskrifter på et krav om, at der skal gøres noget ved de lange svinetransporter. Personligt synes jeg, det er et ganske sympatisk forslag – det kan gavne både dyrevelfærd, miljø og såmænd også arbejdspladser.

Derfor er det da også lidt ærgerligt, at EU-Kommissionen siger fint nok, vi ser på det – men først i 2014… I mine øjne ikke noget synderlig imponerende resultat.
 
I det hele taget virker det, som om der bliver gjort ting for at inddrage borgerne de helt forkerte steder. Hvis man virkelig ønsker, at befolkningen skal inddrages også i EU, så ville det da være oplagt at spørge os om, hvorvidt vi er enige i den heftige udvikling, EU er i gang med, hvor der bliver centraliseret voldsom magt til EU. 



Hvad med f.eks. at tjekke med befolkningen, hvad vi egentlig synes om den der finanspagt eller om tanken om at udvikle en finanspolitisk union eller nogle af de andre store ting – i stedet for blot at sætte os til at samle underskrifter ind på, at vi gerne vil gøre noget godt for grisene?



Det ville være dejligt, hvis man for en sjælden gang ville udvise den slags mod også i EU-systemet…

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00