Boris Johnson bliver Storbritanniens næste premierminister

NY TITEL: Vejen er banet for Boris Johnson, der nu er leder af det konservative parti i Storbritannien og dermed bliver landets næste premierminister.

Når Theresa May træder tilbage som premierminister, bliver det Boris Johnson, som overtager roret. 

Det står klart, efter at han tirsdag slog sin konkurrent og nuværende udenrigsminister, Jeremy Hunt, i en urafstemning blandt medlemmerne af det konservative parti. 

Boris Johnson fik 92.153 stemmer, mens Jeremy Hunt fik 46.656 stemmer. 

"I kender mantraet fra den valgkamp, vi lige har været igennem," lød det fra den Johnson, da han kort efter resultatet af afstemningen holdt sin sejrstale:

"Det lyder: Levér Brexit, foren landet og besejr Jeremy Corbyn. Og det er, hvad vi vil gøre," sagde han og udløste et stort bifald.

Vil forlade EU 31. oktober
At det var Boris Johnson, der løb med sejren – og at den skulle vise sig at være så stor – kom ikke som nogen synderlig overraskelse. I kapløbet om at blive den næste leder af partiet, hvor flere kandidater er blevet sorteret fra undervejs, viste Johnson sig flere gange som den klare favorit.

Johnson er især kendt for at være en af de ledende stemmer i den kampagne, der kæmpede for at få briterne til at stemme for at forlade EU ved folkeafstemningen i juni 2016. Efterfølgende blev han udenrigsminister under Theresa May, og det var han indtil juli 2018, hvor han forlod posten i protest over Mays strategi for Brexit.

I sin kampagne har Boris Johnson da også lagt stor vægt på netop Brexit, hvor han flere gange har understreget, at han vil sørge for, at Storbritannien forlader EU 31. oktober – også hvis det betyder, at landet forlader Unionen uden en aftale, som kan godkendes af Underhuset.

Brexit blev Mays exit
Det var netop Brexit-spørgsmålet, som var grunden til, at den nuværende premierminister, Theresa May, 24. maj meddelte, at hun ville gå af.

Efter tre forsøg var det stadig ikke lykkedes hende at få sin Brexit-aftale gennem det britiske Underhus.

Nu bliver det altså Boris Johnson, der fremover skal stå i spidsen for Brexit-forhandlingerne fra britisk side og forsøge at få Storbritannien ud af EU.

EU's chefforhandler for Brexit, Michel Barnier, har allerede budt Johnson velkommen på Twitter:

Deler vandene
Selvom Johnsons sejr var meget overbevisende, er det langtfra alle i partiet, der er vilde med den tidligere London-borgmester. Flere ministre fra den nuværende regering har allerede meddelt deres afgang i protest mod Boris Johnson og ifølge The Guardian er det ikke de sidste ministre, der er gået af i protest.

Det har blandt andet været som resultat af hans Brexit-kurs, men Johnson er også blevet anklaget for at opføre sig tumpet.

Han bliver da også ofte beskrevet som en 'farverig' politiker med henvisninger til hans fortid som korrespondent i Bruxelles for The Daily Telegraph, hvor han skrev artikler, som flere har anklaget for at være på kant med sandheden. Og gennem hele sin politiske karriere er han også blevet ved med at skrive, selvom han flere gange er endt med at fornærme flere med sine klummer.

Ifølge TV 2 gik det i 2016 blandt andet ud over Tyrkiets præsident, Erdogan, da han i et digt skrev om "en ung fyr fra Ankara, der var en fantastisk onanist", og antydede, at den tyrkiske leder havde sex med en ged.   

Alligevel fremhæver flere netop Johnsons humor som en af hans afgørende styrker, og på trods af, at han flere gange har bragt sig selv i problemer, er det alligevel lykkedes ham at ryste dem af sig.

Onsdag træder nuværende premierminister, Theresa May, tilbage og overlader posten til Boris Johnson, hvorefter han formelt bliver premierminister.

Forrige artikel Frederiksen og Merkel vil styrke samarbejdet på klimaområdet Frederiksen og Merkel vil styrke samarbejdet på klimaområdet Næste artikel Overblik: Sådan holder partierne sommergruppemøder Overblik: Sådan holder partierne sommergruppemøder