Boris Johnson indleder valgkamp med forspring i målingerne

BRITISK NYVALG: Ifølge et vægtet snit af målinger står den britiske premierminister Boris Johnsons konservative parti til at få flest stemmer ved et valg.

Den britiske premierminister Boris Johnson indleder sin kamp for genvalg ved nyvalget 12. december med medvind i meningsmålingerne.

Premierministerens konservative parti står til at få 37 procent af stemmerne ved et valg. Det viser det nyeste vægtede snit af de britiske meningsmålinger, som Politico.eu laver.

Snittet er senest opdateret 25. oktober, hvilket er efter, Boris Johnson først luftede tankerne om et nyvalg i december. Men det er før, forslaget blev vedtaget, og EU godkendte en udskydelse af Brexit-datoen.

Ifølge snittet af målinger får Boris Johnsons udfordrer til posten som premierminister, Jeremy Corbyn, en dårligere start på valgkampen. Hans parti, det store oppositionsparti Labour, står til at få 24 procent.

Hvis Boris Johnson lykkes med at genvinde magten og styrke sit flertal i Underhuset, kan det blive lettere for ham at få godkendt sin Brexit-aftale inden den nye udtrædelsesdato 31. januar. Men ender magten i stedet hos Jeremy Corbyn, er det uvist, hvad der sker med den nuværende udtrædelsesaftale. En del af Labour-politikerne, heriblandt Corbyn selv, har nemlig kritiseret indholdet af den.

Valgsystem kan blive en udfordring
Det britiske valgsystem betyder, at de to store partier efter al sandsynlighed vil få endnu flere pladser i Parlamentet end det, som snittet indikerer. I Storbritannien benytter man metoden valg i enkeltmandskredse, hvori der bliver valgt et enkelt medlem til det britiske Underhus. Det går til det parti, der er størst i kredsen, mens resten af stemmerne går til spilde.

Det kommer både Labour og de konservative til gode, da de vil dominere en del af valgkredsene. Men det er også en metode, der kan ende med at volde Boris Johnsons parti problemer. Partiet får nemlig en udfordring i form af Nigel Farages Brexit-parti, der måske kan stjæle afgørende konservative stemmer. Dermed kan konservative ende med at miste sit flertal i nogle kredse, hvor mandatet måske i stedet går til modstanderen Labour.

Tirsdag aften blev et flertal af de britiske parlamentarikere enige om, at Storbritanniens indbyggere skal vælge et nyt parlament 12. december. Parlamentet skal senest opløses 25 arbejdsdage før et valg, og derfor lyder det officielle startskud til valgkampen onsdag i næste uge.

Forrige artikel Britisk nyvalg er på vej: Underhuset stemmer ja til Johnsons forslag Britisk nyvalg er på vej: Underhuset stemmer ja til Johnsons forslag Næste artikel Danmark giver grønt lys til russisk gasledning til Europa Danmark giver grønt lys til russisk gasledning til Europa