Boris Johnson opfordrer EU til genforhandling af Brexit-aftale

BREXIT: I et brev til formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, giver Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, sit bud på, hvordan en ny aftale kan se ud.

Foto: POOL/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

10 uger før briterne efter planen skal forlade EU, foreslår Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, nu at genforhandle landets udtrædelsesaftale med EU.

Det sker i et officielt brev til formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, der også er sendt til EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet.

Her lægger Boris Johnson op til, at det såkaldte backstop bliver fjernet fra den nuværende aftale. Ifølge ham er begge parter nødt til at indse, at det ikke kan indgå i aftalen.

”Opgaven for os nu er at se efter andre løsninger,” skriver han i brevet, hvor han understreger, at han tror på, at det kan lade sig gøre at nå til enighed om en Brexit-aftale.

Som erstatning for backstoppet foreslår Boris Johnson, at Storbritannien i stedet forpligter sig til at indføre en ”alternativ foranstaltning” ved den irske grænse.

Premierminister tilbyder også, at Storbritannien vil underskrive en juridisk bindende aftale om, at den britiske regering ikke vil indføre kontrol på grænsen.

Backstoppet er tiltænkt som forsikring mod, at der kommer en grænse mellem Nordirland og Irland, hvis Storbritannien og EU ikke kan enes om deres fremtidige forhold efter Brexit. Det er omstridt blandt de britiske politikere, og det har været årsagen til, at det britiske underhus har stemt nej til udtrædelsesaftalen tre gange.

Ifølge Boris Johnson er backstoppet både udemokratisk, i strid med den irske fredsaftale og ikke overensstemmende med Storbritanniens ønske for det fremtidige forhold til EU.

EU har indtil videre afvist at genforhandle udtrædelsesaftalen og backstoppet.

Dokumentation

Hvorfor er der behov for et backstop?
Med Brexit får EU en ny ydre grænse. Den bevæger sig over 500 kilometer mellem Irland og Nordirland – det øverste højre hjørne af den irske ø, som er britisk, og hvor der bor 1,5 millioner mennesker.

Det nordirske grænseområde har været præget af væbnet konflikt i årtier mellem dem, der identificerer sig med den irske regering i syd, og dem, hvis loyalitet ligger i London. Den konflikt blev der lagt låg på med indgåelse af den såkaldte Langfredagsaftale i 1998. Målet med den aftale var at gøre så meget som muligt for at udviske grænsen mellem de to lande, så det blev muligt frit at arbejde, studere, handle, gå til lægen og generelt bevæge sig frit uden at skulle bekende sig til enten den ene eller den anden side.

Både briterne, irerne og EU-siden har bekendtgjort, at de ønsker at beholde grænsen åben, også efter Brexit-dag, for at sikre freden på den delte ø.

Der er dog nogle ufravigelige regler under EU’s indre marked og toldunion, som gør, at der ikke frit kan flyde varer og dyr utjekket ind i Unionen.

Målet for parterne er at finde en løsning på det problem i den aftale om et fremtidigt samarbejde, som de skal til at forhandle.

Hvad går backstoppet ud på?
I fald det nu ikke skulle lykkes, har EU-siden – og i særdeleshed irerne – insisteret på, at der blev lavet en ordning, der sikrer, at grænsen forbliver åben, lige meget hvad der sker i forhandlingerne mellem de to sider.

Den løsning kaldes backstoppet. Backstoppet holder hele Storbritannien i et tæt toldsamarbejde med EU, der gør, at de opretholder de samme tariffer mod omverdenen. Det fjerner behovet for toldkontrol. Dertil har briterne sagt ja til at leve op til en række EU-standarder for miljø, arbejdsmiljø og statsstøtte for at undgå forvridning mellem de to markeder.

Samtidig forbliver Nordirland i en stor del af EU’s indre markedsregler, så de også lever op til EU’s fødevare- og sikkerhedsstandarder. Til gengæld kan deres regler komme til at afvige fra de fremtidige regler i Storbritannien. Derfor kommer der til at være behov for kontroller mellem Storbritannien og Nordirland – senest ved havne og lufthavne, men i nogle tilfælde kan det også ske for eksempel ude på fabriksgulvene.

Begge sider holder fast i, at backstoppet ikke er nogen permanent løsning. Men EU-siden insisterer på, at det skal være i kraft indtil den dag, der findes en anden aftale, som på samme måde overflødiggør kontroller mellem de to lande.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Boris Johnson

Fhv. premierminister, Storbritannien, Conservative Party

0:000:00