Boris Johnson opfordrer EU til genforhandling af Brexit-aftale

BREXIT: I et brev til formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, giver Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, sit bud på, hvordan en ny aftale kan se ud.

10 uger før briterne efter planen skal forlade EU, foreslår Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, nu at genforhandle landets udtrædelsesaftale med EU.

Det sker i et officielt brev til formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, der også er sendt til EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet.

Her lægger Boris Johnson op til, at det såkaldte backstop bliver fjernet fra den nuværende aftale. Ifølge ham er begge parter nødt til at indse, at det ikke kan indgå i aftalen.

”Opgaven for os nu er at se efter andre løsninger,” skriver han i brevet, hvor han understreger, at han tror på, at det kan lade sig gøre at nå til enighed om en Brexit-aftale.

Som erstatning for backstoppet foreslår Boris Johnson, at Storbritannien i stedet forpligter sig til at indføre en ”alternativ foranstaltning” ved den irske grænse.

Premierminister tilbyder også, at Storbritannien vil underskrive en juridisk bindende aftale om, at den britiske regering ikke vil indføre kontrol på grænsen.

Backstoppet er tiltænkt som forsikring mod, at der kommer en grænse mellem Nordirland og Irland, hvis Storbritannien og EU ikke kan enes om deres fremtidige forhold efter Brexit. Det er omstridt blandt de britiske politikere, og det har været årsagen til, at det britiske underhus har stemt nej til udtrædelsesaftalen tre gange.

Ifølge Boris Johnson er backstoppet både udemokratisk, i strid med den irske fredsaftale og ikke overensstemmende med Storbritanniens ønske for det fremtidige forhold til EU.

EU har indtil videre afvist at genforhandle udtrædelsesaftalen og backstoppet.

Forrige artikel 30 år efter Murens Fald: Vi skal styrke EU som kompetent magtfaktor 30 år efter Murens Fald: Vi skal styrke EU som kompetent magtfaktor Næste artikel Antallet af kvinder i Folketingets Europaudvalg er fordoblet Antallet af kvinder i Folketingets Europaudvalg er fordoblet