Debat

Bosse: Europa, du kan, hvad du vil og tør

DEBAT: EU kan løse en bred vifte af udfordringer for unionens borgere, mener Stine Bosse. Men hvis det skal lykkes, så skal borgere såvel som politikere i unionen turde mere - for EU kan, hvis vi vil.

Foto: CONCITO
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Til alle dem, der mener, at EU er handlingslammet, er der et godt råd: Læg pres på jeres nationale politikere. Spørg dem, om det er noget, vi kan klare alene, eller om vi må søge det forpligtende fællesskab for at finde bæredygtige løsninger.

Stine Bosse
Formand for Europabevægelsen

Af Stine Bosse
Formand for Europabevægelsen

I Europa har vi for snart en menneskealder siden besluttet os for at leve i fred, frihed og demokrati. Nu er det ikke alle beslutninger, der er enkle at føre ud i livet, og slet ikke så store beslutninger, men de blev truffet på et baggrundstæppe af krige, oprør og rædsler, som stadig står, som nogle af de værste verden har set. Måske derfor var det ikke så svært. Måske derfor var alle enige, og de, der havde modforestillinger, kunne man let henvise til det bitre alternativ.

Demokratiet har sejret i Europa
Nu ligger krig og ufred uden for Europa. Nu har freden sejret, og demokratiet blomstrer i minimum tre niveauer. Lokalt, nationalt og i det forpligtende fællesskab, der med Romtraktatens artikel 2

("Unionen bygger på værdierne respekt for den menneskelige værdighed, frihed, demokrati, ligestilling, retsstaten, respekt for menneskerettighederne, herunder respekt for personer, der tilhører mindretal. Dette er medlemsstaternes fælles værdigrundlag i et samfund præget af pluralisme, ikke-forskelsbehandling, tolerance, retfærdighed, solidaritet og ligestilling mellem mænd og kvinder.")

... danner en beskyttende ramme også i forhold til nationale politikeres "kreative" idéer. Se på Polen. Se på Rumænien. Men se også på Frankrigs Marine Le Pen, der holder af retsstaten, men ikke af dommerne. Hvad er det for noget sludder? Hvad er det for en Trump-inspireret dobbeltmoral, der muligvis kan gejle folk op, men som ikke signalerer respekt for ret og orden, endsige respekt for sine modstandere? Det har demokrater. Det er en grundværdi i det pluralistiske demokrati.

Læg pres på politikerne!
Til alle dem, der mener, at EU er handlingslammet, er der et godt råd: Læg pres på jeres nationale politikere. På ministre og på folketingspolitikere til at finde fælles løsninger. Spørg dem om dette eller hint, om det er noget, vi kan klare alene, eller om vi i sandhedens tjeneste må søge det forpligtende fællesskab for at finde bæredygtige løsninger.

Tal ofte med jeres medlemmer af Europa-Parlamentet. De arbejder på egentlig politik med stor rækkevidde for os alle, 500 millioner borgere, og de går inderligt op i borgernes vinkel på det, der besluttes i EU.

Vi kan, hvis vi vil
I Den Europæiske Union kan vi, hvis vi vil. Vi kan bidrage til fortsat at nedbringe CO2-udslip, vi kan sikre arbejdstagerrettigheder, vi kan sikre fødevaresikkerhed, vi kan skabe flere job gennem ny innovation, vi kan sikre de bedste uddannelser, fordi vi har råd og kan tiltrække ikke bare egne unge, men unge fra hele verden.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Vi kan også sikre kapital til investering i virksomheder, idet kapitalen frit kan investeres, vi kan kontrollere finanssektoren på tværs af lande og matche de helt store koncerner, vi kan sikre miljøet, idet forurening ikke kender grænser, og vi kan sammen sikre os imod international kriminalitet, herunder terrorisme. Og meget, meget mere.

EU-politikere - drop jeres passivitet
Der er et område, hvor nogle politikere konsekvent italesætter EU som handlingslammet, og det er i sikringen af vore ydre grænser. Dette er hovedhjørnestenen i en meningsfuld drøftelse af migration og flygtninge.

Præcis for 2 år siden fremlagde Kommissionen et bud på en løsning af disse meget vanskelige spørgsmål. Det gør Kommissionen ikke af egen drift, men fordi de to år forinden havde fået opgaven af stats- og regeringscheferne. Altså i 2013. Ingen nationale politikere kan påstå at blive taget på sengen i eftersommeren 2015, da flygtningene "pludselig" strømmede ind. Det havde Mogherini, EU’s repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik, nemlig advaret om i flere omgange siden maj '15, hvor hun fremlagde forslagene.

Så, kære nationale politikere i Danmark og alle andre lande. Se nu at få løst disse spørgsmål sammen. De kan ikke løses land for land, og jeres manglende handlekraft gør os borgere urolige. Jeres passivitet giver næring til løsningsforslag, der kun kan siges at lappe og i værste fald forstørre problemet. EU kan, hvad I vil.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Bosse

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (M), formand, PlanBørnefonden, bestyrelsesmedlem i Allianz, Assistancebolaget og DNB
cand.jur. (Københavns Uni. 1987)

0:000:00