Brexit-dilemma: Hvad hjælper det at skubbe klippeskrænten et par måneder?

ANALYSE: Meget tyder på, at Lars Løkke Rasmussen og 26 andre EU-ledere i næste uge skal tage stilling til en kort forlængelse af Brexit-forhandlingerne. Men med hvilket formål? No deal virker som et stadig mere sandsynligt scenarie før eller siden.

Foto: Tolga Akmen/AFP/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

Vi har i flere måneder arbejdet med forskellige muligheder for forlængelse. Men det har endnu aldrig været til debat mellem de øverste ledere fra de 27 lande. Så vi kan ikke være sikre på, hvad der vil ske.

Anonym EU-diplomat

”Hold hænderne på rattet, se fremad – og spænd sikkerhedsbæltet.”

Denne metafor var det mest konkrete, EU-Kommissionens næstformand, Jyrki Katainen, kunne komme på, da han tirsdag blev spurgt om konsekvenserne af endnu et nederlag for Theresa May i det britiske parlament. Nogle timer efter nedstemte et stort flertal af de britiske parlamentarikere premierministerens Brexit-aftale med EU for anden gang.

Ikke engang regeringens egen juridiske toprådgiver, Geoffrey Cox, kunne eller ville garantere, at Theresa Mays nye tillægsaftaler giver Storbritannien en vej ud af den midlertidige løsning for Nordirlands grænse, som er den mest kontroversielle del af skilsmisseaftalen med de 27 andre EU-lande.

0:000:00