Brexit-forhandler vil sikre danske fiskere adgang til britisk farvand

TOPMØDE: En ny fiskeriaftale er en af topprioriteterne i de forhandlinger, der kommer efterfølgende, hvis Brexit-aftalen falder på plads. Sådan lød den klare tone fra den øverste Brexit-forhandler på EU-topmødet.

De danskere fiskere fik et øjebliks spotlight under EU-ledernes topmøde i Bruxelles torsdag.

Efter regeringsledernes drøftelse af Brexit nævnte Michel Barnier, der er EU's Brexit-forhandler, nemlig de danske fiskere på et efterfølgende pressemøde.

Her brugte han dem som case for, hvad der ifølge ham er en af de vigtige prioriteter til de forhandlinger, der kommer, hvis Brexit-aftalen bliver vedtaget i Storbritannien i weekenden.

"Jeg var på besøg i Vestdanmark, hvor jeg talte med de danske fiskere. De fanger mellem 50 og 60 procent af deres fisk i britisk farvand under EU's fiskeripolitik," sagde han og tilføjede, at både danske og irske fiskere derfor er meget afhængige af det britiske farvand.

"Hvis forhandlingerne bliver endeligt ratificeret, skal vi prioritere en ny fiskeriaftale, som skal give adgang til det britiske farvand for europæiske fiskere," sagde han.

Michel Barnier understregede desuden, at en ny fiskeriaftale også skal indeholde eksport af forarbejdede britiske fiskeprodukter til EU's indre marked.

Tager danske fiskeres bekymringer alvorligt
Michel Barniers ord møder glæde hos Danmarks Fiskeriforening. Løftet om en høj prioritering af en ny fiskeriaftale er ifølge Kenn Skau Fischer, der er underdirektør for kommunikation og politik i Danmarks Fiskeriforening, i tråd med det, foreningen havde håbet på.

Han fortæller, at foreningen under Michel Barniers besøg i Thyborøn forrige forår fik en fornemmelse af, at franskmanden, der tidligere har været minister for landbrug og fiskeri i Frankrig, tog sagen alvorligt.

"Det virkede, som om at det var hjerteblod for ham. Han virkede oprigtig," siger Kenn Fischer og tilføjer:

"Der er heller ingen tvivl om, at han befandt sig godt blandt de danske fiskere."

Kenn Fischer ser samtidig frem til muligheden for klarere rammer om fiskeriet efter Brexit.

"Jo hurtigere vi får klarhed på fiskeriområdet, jo større chance er der for, at vi undgår et tomrum med kaos. For hvis vores fiskere i en periode ikke har adgang til det britiske farvand, handler det om kroner og øre for dem," siger han.

Forrige artikel Frederiksen lover folkeafstemning, inden Danmark går ind i bankunionen Frederiksen lover folkeafstemning, inden Danmark går ind i bankunionen Næste artikel Europas ledere til de britiske folkevalgte: Nu ligger bolden hos jer Europas ledere til de britiske folkevalgte: Nu ligger bolden hos jer