Brexit-forhandlingerne møder muren: Boris Johnson må til Bruxelles i 11. time

DØDVANDE: Forhandlingerne mellem EU og briterne er kørt så fast, at deres videre skæbne nu lægges i hænderne på de øverste politiske ledere.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, skal mødes med EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen i et sidste forsøg på at få en aftale over stregen.
Den britiske premierminister, Boris Johnson, skal mødes med EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen i et sidste forsøg på at få en aftale over stregen.Foto: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Den britiske premierminister kommer nu til Bruxelles i det, der ses som et sandhedens øjeblik i det langtrukne forhandlingsspil mellem EU og briterne om deres fremtidige forhold.

Forhandlingerne har mødt en mur. Boris Johnson og EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen erklærede i en fælles udtalelse efter et telefonopkald mandag aften, at ”omstændighederne for at færdiggøre en aftale ikke er der”.

Derfor indfinder Johnson sig i EU-hovedstaden inden for de næste par dage. Formodningen er, at det vil ske, inden de 27 stats- og regeringschefer ankommer til Bruxelles til et topmøde torsdag og fredag, så lederne sammen får mulighed for at tage bestik af situationen efterfølgende. Det er dog endnu ikke afgjort.

Johnson og von der Leyen bekræftede, at der stadig var ”betydelige uenigheder” på de tre områder, som har martret forhandlingerne fra start. Det drejer sig om fair konkurrencevilkår, fiskeri og den ramme, der skal sørge for, at begge parter lever op til den aftale, de indgår.

Ingen dumping, please
Den britiske regering ser det som uforeneligt med det ønske om suverænitet, de mener, at Brexit er et udtryk for, hvis de fortsat skal lade andre EU-lande fiske i deres farvande eller binde sig til ikke at sænke for eksempel miljø- eller arbejdsmiljøstandarder, sådan som EU-siden kræver, når briterne ved årsskiftet træder ud af EU’s indre marked og toldunion.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) stod mandag fast på, at han vil have en aftale, der sikrer, at man ”ikke vil se dumping” fra briternes side, der kan koste danske arbejdspladser, hvis briterne skal have fortsat fri adgang til EU’s indre marked.

”Vi ønsker fra dansk side et tæt forhold til Storbritannien. Vi ønsker, at vi ikke har told eller kvoter, så vi kan eksportere og handle med hinanden. Men vi ønsker også, at det bliver på fair vilkår, så man ikke kan dumpe arbejdstagerrettigheder, forbrugerbeskyttelse og sundhed, og at man har nogle regler og standarder, som vi har udviklet i Europa, og som alle skal leve op til,” sagde udenrigsminister Jeppe Kofod (S) efter et ministerrådsmøde i EU-hovedstaden.

Han stod også fast på, at der skal være en aftale, der tager hensyn til de danske fiskere, der henter 40 procent af værdien af deres fangst i britisk farvand.

EU’s Brexit-chefforhandler, Michel Barnier, advarede mandag om, at onsdag i hans optik var det allerseneste tidspunkt, en aftale kunne indgås på, hvis den skal være klar til at træde i kraft 1. januar.

Danske virksomheder er ikke parate
Mandag valgte Toldstyrelsen at hive i alarmklokken og minde om, at tusindvis af danske virksomheder fortsat mangler at få styr på det papirarbejde, der følger med det britiske exit fra det indre marked og EU’s toldunion, som kommer 1. januar, uanset om der er en aftale om et fremtidigt forhold eller ej.

”Som det ser ud nu, vil flere tusind virksomheder mangle en import- eller eksportregistrering, når overgangsordningen løber ud,” udtaler kontorchef i Toldstyrelsen Henrik Pagh Kold i en pressemeddelelse.

Udenrigsminister Jeppe Kofod gør det klart, at regeringen forbereder sig på alle scenarier.

”Vi træder sammen i regeringens Brexit-udvalg blandt ministrene her på fredag, hvor vi starter med at iværksætte vores forberedelser på både en no deal, og at det under alle omstændigheder bliver mere bøvlet efter 1. januar,” sagde udenrigsministeren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Boris Johnson

Fhv. premierminister, Storbritannien, Conservative Party

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

0:000:00