Brexit-panik er udsat, men ikke aflyst

TOPMØDE: 29. marts er ikke længere Brexit-dag. EU’s regeringschefer har givet briterne lidt mere tid til at bestemme sig for, hvordan de vil forlade EU-klubben.   

EU's stats- og regeringschefer skulle egentlig også have diskuteret Kina ved torsdagens topmøde. Men Brexit endte med at stjæle hele dagsordenen. 
EU's stats- og regeringschefer skulle egentlig også have diskuteret Kina ved torsdagens topmøde. Men Brexit endte med at stjæle hele dagsordenen. Foto: Yves Herman Ritzau/Scanpix
Malte BruhnRikke AlbrechtsenThomas Lauritzen

BRUXELLES: Briterne får et par uger længere til at beslutte, hvad det er for en Brexit, de gerne vil have. 

Efter i otte timer i streg at have endevendt alle scenarier, jongleret med datoer og overvejet fordele og ulemper ved bare at gøre kort proces og lade tiden løbe ud for briterne som planlagt 29. marts, besluttede EU’s stats- og regeringschefer torsdag aften at tilbyde May to ting.

Hvis hun kan få stemt den udtrædelsesaftale med EU igennem Underhuset i næste uge, som de britiske folkevalgte allerede har afvist to gange, får hun udsat Brexit-datoen til 22. maj. Det giver hende tid til at få styr på det praktiske omkring den britiske exit. 

Sker det ikke, vil EU-lederne give hende en forlængelse til 12. april til at lægge en ny plan. 

Enten vælger man en hård Brexit. Eller også vil man have en forlængelse, der fortsætter efter sommer, og så åbner man hele spillet igen

Lars Løkke Rasmussen (V)
Statsminister

”Indtil den dato er alle muligheder på bordet, og klippeafgrundsscenariet er udsat,” sagde Donald Tusk, der er formand for Det Europæiske Råd.  

Valg eller ej 
Datoen er valgt bevidst, fordi 11. april er det seneste tidspunkt, briterne kan vælge at udskrive valg til Europa-Parlamentet. Vælger de ikke at gøre det, afskriver de sig automatisk muligheden for at komme tilbage og bede om en længere udsættelse, fordi de i så fald kommer i karambolage med EU-traktaterne for ikke at have afholdt valg. 

Men Tusk understregede, at indtil da er ballet åbent. 

“Den britiske regering vil kunne vælge mellem en aftale, ingen aftale, en lang forlængelse eller at trække artikel 50 tilbage,” sagde han med henvisning til EU-samarbejdets udmeldelsesklausul. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mener, at EU-lederne kommer Theresa May i møde “så langt, vi overhovedet kan”.  

“For mig handler det om at give størst muligt handlerum til briterne, så vi kan få en fredelig løsning,” lød det fra Lars Løkke Rasmussen.  

“Vi har udskudt deadline for Brexit fra udgangen af marts til 12. april. Det giver mulighed for, at Storbritannien kan finde sin vej frem, hvis Underhuset igen stemmer nej.”  

Lars Løkke ser to muligheder for sig, “hvis tredje gang ikke bliver lykkens gang” for briterne.  

“Enten vælger man en hård Brexit. Eller også vil man have en forlængelse, der fortsætter efter sommer, og så åbner man hele spillet igen.” 

Det britiske folk har talt 
EU-lederne har endnu ikke bestemt sig for, hvad de vil svare, hvis briterne beder om en forlængelse, der rækker ud over europaparlamentsvalget. 

May afviste dog efter mødet, at det kunne komme på tale. 

“Jeg synes ikke, det ville være rigtigt at afholde det valg. Tre år efter, at det britiske folk stemte for at forlade EU, kan man ikke bede dem stemme ved valg til en organisation, som de har stemt for at forlade,” sagde Theresa May ved et efterfølgende pressemøde.  

Samtidig kommer hun nu med en indtrængende opfordring til sit hjemlige parlament om at stemme exitaftalen igennem i næste uge. 

“Det er parlamentets pligt over for folket. Det er bedst, hvis vi kan gøre det på en glat og ordentlig måde. Det er den beslutning, medlemmerne af Underhuset skal tage nu.” 

“Tiden er kommet til at levere det, vi har lovet det britiske folk. Tiden er kommet til at tage en beslutning,” sagde hun. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald Tusk

Premiereminister, Polen
historiker (Gdansk Uni. 1980)

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00