Brexit skaber giftig stemning mellem briterne og Bruxelles

SCENER FRA EN SKILSMISSE: EU’s chefforhandler trådte onsdag på samtlige af briternes ømme tæer, da han spillede ud med EU-sidens krav til Brexit-forhandlingerne. Britisk premierminister slår igen i hårdt angreb mod ”bureaukraterne i Bruxelles”.

Theresa May anklager sine EU-partnere for at ville sabotere det britiske parlamentsvalg 8. juni.
Theresa May anklager sine EU-partnere for at ville sabotere det britiske parlamentsvalg 8. juni.Foto: Scanpix / Justin Tallis
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Den britiske premierminister, Theresa May, gik onsdag eftermiddag ud i et voldsomt angreb på sine EU-kolleger.

I en tale foran sit hjem i Downing Street anklagede hun europæiske politikere og embedsmænd for at true Storbritannien og bevidst forsøge at sabotere det parlamentsvalg, som hun udskrev for få uger siden.

Det sker, efter EU’s chefforhandler onsdag afslørede en hård linje i de forestående Brexit-forhandlinger, og efter tysk presse i detaljer har beskrevet, hvordan EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, gik chokeret fra en middag med May i sidste uge med det indtryk, at hun bor ”i en anden galakse”, når det kommer til forståelsen af Brexits realiteter.

”Alle disse handlinger er bevidst timet til at påvirke valgresultatet,” sagde hun i sin tale, hvor hun opfordrede vælgerne til at give hende et nyt mandag, så hun kunne ”kæmpe for Storbritannien” mod europæerne.

Hvis vi ikke får tacklet forhandlingerne rigtigt. Hvis vi lader bureaukraterne i Bruxelles køre os over, vil vi miste chancen for at bygge et mere fair samfund med reelle muligheder for alle.

Theresa May
Premierminister, Storbritannien

Forsvarer EU
Få timer inden havde EU’s chefforhandler fremlagt EU-sidens udgangspunkt for forhandlingerne med briterne.

”Uden aggressivitet, men også uden naivitet forsvarer vi de syvogtyves og det indre markeds interesser. Det er mit job,” sagde EU’s monsieur Brexit, den tidligere franske minister og EU-kommissær, Michel Barnier.

I de såkaldte forhandlingsdirektiver sætter Barnier kød på det mandat, han fik i lørdags fra EU’s stats- og regeringschefer ved et topmøde blandt de 27, og han skåner ingen af briternes kæpheste.

EU insisterer på rettigheder på ubestemt tid til EU-borgere nu bosiddende i Storbritannien.

De vil have betaling ved kasse 1 for briternes andel af alle de regninger, EU har forpligtet sig til at betale helt frem til den dag, de er definitivt ude af døren.

EU-Domstolen skal være overdommer i alle spørgsmål, der har med EU-ret at gøre, også efter briterne er ude af Unionen.

Og der kommer ingen forhandlinger om briternes fremtidige relation med EU, før der er kommet ordentlig klarhed over bodelingen efter skilsmissen.

Alle områder, hvor den britiske regering har udtrykt modsatrettede ønsker.

BBC
Forhandlingsmandaterne klarlægger således EU’s holdning til den første etape i Brexit-forhandlingerne. Det, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved topmødet i Bruxelles lørdag kaldte for ”BBC”; borders, bills and citizens.

Det gælder forholdene omkring grænsen i Nordirland, det gælder den sidste opgørelse af briternes medlemskontingent og ikke mindst vilkårene for de cirka 3,2 millioner EU-borgere, som lige nu bor i Storbritannien, og de anslåede 1,2 millioner briter i EU.

”Vores mål er klart. De mænd, kvinder og deres familier skal kunne fortsætte med at leve som i dag, og det i resten af deres liv,” sagde Barnier og påpegede, at det ikke kun gælder dem, som lige nu benytter sig af den fri bevægelighed, men også dem, som tidligere har gjort det, og dem, som vil gøre det, inden Brexit bliver en realitet.

”Og det er ikke bare retten til at bo der. Det er adgangen til arbejdsmarkedet, til uddannelse, til sundhedspleje, til anerkendelse af deres uddannelse og kvalifikationer,” understregede Barnier.

Kan koste 100 milliarder
Når det kommer til regningen, har EU-forhandlerne ifølge Financial Times sat prislappen på den britiske exit op for at medregne udgifter til EU’s fælles landbrugspolitik og til EU’s egne administrationsomkostninger efter pres fra Polen, Frankrig og Tyskland. Ifølge avisen kan den regning ende i omegnen af 100 milliarder euro.

Barnier gjorde dog onsdag klart, at der ikke kan sættes et tal på endnu alene af den grund, at Unionen helt frem til briternes exit vil fortsætte med at påtage sig nye økonomiske forpligtelser. Men der skal ligge en helt klar model for, hvordan regningen skal opgøres.

Han afviste, at EU på urimelig vis forsøger at gøre Brexit så omkostningsfuld som mulig for briterne.

”Det er hverken en straf eller en udmeldelsesafgift,” sagde Barnier.

”Den finansielle aftale handler udelukkende om at få gjort regnskabet op”.

EU beholder resten
Modsat en almindelig bodeling efter en skilsmisse skal briterne, ifølge Kommissionens Brexit-folk, dog ikke gøre sig forhåbningerne om at kunne gå med deres andel af EU’s aktiver.

Hverken EU’s kontorbygninger på dyre adresser i de europæiske hovedstæder eller EU-institutionernes meget berømte vinkældre med et betydeligt lager af både vin og spiritus, som serveres til officielle middage og receptioner, kommer til at være en del af bodelingen.

Til gengæld fremgår det af forhandlingsdirektiverne, at EU forventer, at briterne betaler for flytningen af de to EU-agenturer, der lige nu har til huse i London, EU’s Lægemiddelagentur og Den Europæiske Bankmyndighed.

Bureaukraterne i Bruxelles
Premierminister Theresa May advarede i London om, at det kunne få store konsekvenser for briterne, hvis ikke forhandlingerne falder ud til briternes fordel.

”De sidste dages begivenheder har vist, at hvad end vi ønsker, og hvor fornuftige holdninger andre af Europas ledere end har, så er der nogle i Bruxelles, som ikke ønsker, at disse forhandlinger lykkes, og som ikke vil have Storbritannien til at blomstre”.

”Hvis vi ikke får tacklet forhandlingerne rigtigt. Hvis vi lader bureaukraterne i Bruxelles køre os over, vil vi miste chancen for at bygge et mere fair samfund med reelle muligheder for alle,” sagde Theresa May i sin tale i Downing Street.

Dokumentation

Hvad er forhandlingsmandaterne?
Mandaterne dækker kun den første fase af forhandlingerne, den såkaldte skilsmisseproces. Et nyt sæt mandater vil skulle udformes, når der skal forhandles om Unionens fremtidige forhold til briterne

Hvad dækker de?
Der er tre store spørgsmål på bordet. Det første er, hvad der skal ske med de cirka 4,5 million EU-borgere i Storbritannien og briter i EU. Det andet er Irland, der er det eneste land, der deler en fysisk grænse med briterne, og derfor skal finde ud af, under hvilke vilkår varer og personer fremover skal bevæge sig mellem de to områder. Det tredje er, at kassen skal gøres op for at se, hvad hvem skylder hvem.

Hvad sker der så nu?
Forhandlingsmandaterne skal nu endeligt blåstemples af de 27 EU-lande, hvilket forventes at ske ved et møde mellem udenrigsministrene 22. maj. Derefter er EU-siden klar til at starte de egentlige forhandlinger med briterne. Det vil dog først ske på den anden side af det valg, som Theresa May har udskrevet 8. juni.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00