Bruxelles ruster sig til Trump-besøg

BRUSSELS SECOND: EU hæfter sig ved den symbolske betydning af Donald Trumps møde med Unionens ledere, når han er i Bruxelles.

BRUXELLES: Onsdag aften lander manden, der kaldte Bruxelles et ”hell-hole”, jublede over Brexit og beskrev NATO som overflødig, i den belgiske hovedstad.

Donald Trump har fået slebet nogle kanter af, siden han kom med sine udtalelser under sidste års intense amerikanske valgkamp.

Men det er tydeligt, at hverken belgierne, EU-toppen eller NATO-folket rigtig ved, hvor de har den amerikanske præsident, når han i denne uge både gæster den belgiske kongefamilie og politiske ledere, skal hilse på diverse EU-formænd og til NATO-topmøde.

Stor symbolsk betydning
I EU-kredse luner kilder sig dog ved den symbolske betydning af, at lederen af den frie verden overhovedet prioriterer at mødes med dem.

Forholdet til europæerne har ikke just stået øverst blandt Trumps prioriteter. Han har ikke fået udnævnt en EU-ambassadør endnu, og forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem parterne er lagt på is.

Det var også længe uafklaret, om Trump ville mødes med EU-lederne. Sidenhen var der spekulationer om, hvor et møde eventuelt skulle holdes.

Nu bliver det hjemme hos præsidentens navnefælle Donald Tusk i Det Europæiske Råds nye Europa-bygning, hvor Tusk sammen med EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker vil tage imod præsidenten.

Kort og kontant
Mødet er på en time, hvilket en kilde beskriver som ”til den pæne side” i forhold til, at det er et såkaldt hilse på-møde, som ikke har nogen officiel dagsorden - andet end at få etableret et forhold mellem parterne.

Men når præsidenten først er kommet ud af sin tonstunge armerede limousine og har fået taget de obligatoriske håndtryksbilleder med de to EU-formænd, er der kun afsat et kvarter til snak mellem de to gange Donald og Juncker.

Herefter udvides mødet med både EU’s udenrigschef, Federica Mogherini, og Europa-Parlamentets formand, Antonio Tajani, og den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson.

De forventes at skulle runde blandt andet handel, klima, Rusland-Ukraine-konflikten, Syrien og kampen mod terror – med andre ord ikke ligefrem emner i den lette afdeling, som det kan forventes, at europæerne og amerikanerne kommer med konkrete løsninger på ved mødet. Men det er heller ikke meningen med mødet, lyder det.

”De skal først og fremmest have etableret de personlige relationer, som jo også er vigtige,” siger en EU-kilde.

Forrige artikel Erhvervsminister: Sundhedssektor har misforstået nye EU-krav Erhvervsminister: Sundhedssektor har misforstået nye EU-krav Næste artikel EU blæser på trusler om brat britisk exit EU blæser på trusler om brat britisk exit