Cbrain: EU's digitale køreplan skal bane vej for ny dansk strategi

DEBAT: Den nye digitale køreplan får EU til at toppe den politiske dagsorden. Danmark har en styrkeposition, som politikere og erhvervslivet skal udnytte, skriver direktør i Cbrain.

Af Per Tejs Knudsen
Direktør, Cbrain

Margrethe Vestager og EU-Kommissionen kom for nylig med en ny digital køreplan for Europa. Køreplanen er et meget stort skridt, fordi der er tale om et paradigmeskifte.

Den industrielle revolution forandrede grundlæggende den vestlige verden fra landbrug til industrialiseret samfund. På samme måde står vi nu over for en global digital tsunami, som hastigt forandrer vores verden fra industrisamfund til digitaliseret samfund.

Landbrug og industri forsvinder ikke, men bliver mere digitaliseret. Ligesom digitaliseringen påvirker alt fra uddannelse til sociale relationer og den offentlige sektor. Derfor er køreplanen utrolig vigtig.

Hidtil har mange politikere set digitalisering som tekniske værktøjer. Men nu har politikerne grebet bolden og set, hvordan den globale digitalisering driver en samfundstransformation. EU har derfor udråbt digitalisering til en af tre grundlæggende strategier i EU på linje med klima og et stærkt indre marked.

Danmark i digital førertrøje
Det nye udspil fra Margrethe Vestagers side er derfor ikke alene vigtig for it-virksomhederne.

Det er med til at sætte et mål for en grundlæggende digitalisering af hele samfundet, og køreplanen vil komme både borgere og samfundet til gode, understreger Margrethe Vestager, der blandt andet vil styrke forskningen med kunstig intelligens ved at øremærke forskningsmidler for 15 milliarder euro.

Med Margrethe Vestagers udspil er digitaliseringen kommet helt op på den politiske dagsorden i Kommissionens arbejdsprogram og indgår nu som et af de vigtigste indsatsområder for EU i de kommende fem år. Det er ikke bare varm luft – det er en konkret plan, hvor der følger investeringer og lovgivning med.

Fra dansk side bør vi være opmærksomme på, at der også er mange erhvervsmuligheder. Vi spiller fra en styrkeposition, hvor digitaliseringen af den offentlige sektor er foran på it-området i forhold til mange andre lande. Vi er blandt de førende i verden, når det gælder digitaliseringen af den offentlige sektor.

EU-Kommissionens nye digitale udspil er derfor en oplagt chance, som dansk erhvervsliv, organisationer og politikere bør gribe, blandt andet ved at engagere sig mere i det europæiske samarbejde på dette område og selv spille ind med ideer og indlæg.

Behov for dansk strategi
Jeg har netop været i Bruxelles med en erhvervsdelegation for at etablere nye kontakter til myndigheder i EU, Belgiens og Hollands centraladministrationer for at fortælle om danske it-løsninger og for at mødes med politiske beslutningstagere.

Håbet er, at vi dermed kan bane vejen for ny dansk it-eksport og politisk indflydelse. Og det skal vi i mine øjne gøre endnu mere af de kommende år. Vi trænger til en ny dansk strategi for at få indflydelse på den dagsorden og politiske retning, som EU vil tage i de kommende år.

Virksomheder og myndigheder bør gå sammen og fortælle om de succesfulde erfaringer og projekter, som vi har lavet i Danmark. Det har stor interesse i mange andre lande.

Der er jo også fejlinvesteringer, som andre lande kan lære af. I vores virksomhed Cbrain har vi bare det sidste år haft delegationer fra blandt andet Israel, Rumænien og Emiraterne på besøg for at se, hvad der foregår i Danmark.

Endelig vil jeg gerne understrege, at det er vigtigt, at EU tænker den etiske dimension med, når man digitaliserer ydelser og processer – ikke mindst i den offentlige sektor. Der er mange måder, hvorpå teknologien kan bruges og misbruges.

Derfor skal vi sikre, at demokrati, retsstatens principper og god regeringsførelse går hånd i hånd med den it-transformation, som vi går i møde i de kommende år.

Forrige artikel Tidligere overvismand: Budgetloven bygger på et forkert grundlag Tidligere overvismand: Budgetloven bygger på et forkert grundlag Næste artikel Tænketank: EU-budget punkterer visionen om et stærkt forsvar Tænketank: EU-budget punkterer visionen om et stærkt forsvar
Danmark får nye ambassadører i Kina og Italien

Danmark får nye ambassadører i Kina og Italien

Udenrigsministeriet foretager en ambassadørrokade, der blandt andet betyder, at Danmark får nye ambassadører i Kina, Thailand og Tyrkiet. Få overblikket over ambassadørrokaden her.