Butjas ødelæggelser, EU-kandidatur og et nationalt kompromis: 12 måneder med krig i Ukraine

Fredag markerer etårsdagen for Ruslands krig imod Ukraine, som har sat sig i både dansk, europæisk og international politik. Altinget har samlet 12 billeder, der illustrerer dele af krigens konsekvenser. 

Ukrainske soldater i Kyiv-forstaden Butja efter russiske trak sig ud 31. marts 2022. 
Ukrainske soldater i Kyiv-forstaden Butja efter russiske trak sig ud 31. marts 2022. Foto: Alkis Konstantinidis/Reuters/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

Februar 2022

Ukrainere søger ly fra Ruslands bomber under jorden 

Foto: Viacheslav Ratynskyi/Reuters/Ritzau Scanpix

24. februar indleder Rusland en invasion af Ukraine. Det bliver begyndelsen på en krig, der indtil videre har varet et år. Hovedstaden Kyiv havde inden krigens begyndelse omkring tre millioner indbyggere. Flere af dem valgte at søge beskyttelse under jorden i metrostationer.

Marts 2022

Ukrainske flygtninge ankommer til Danmark

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Det anslås, at omkring 4,6 millioner mennesker er flygtet ud af Ukraine til de 27 EU-lande. Allerede 1. april 2022 er 30.000 af dem kommet til Danmark. Blandt dem var 39-årige Svitlana Diomina og hendes to sønner, der blev indkvarteret i Dokkedal. 

Marts 2022

Fem partier indgår nationalt kompromis

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiet, Venstre, Radikale, SF og Konservative indgår i marts 2022 det nationale kompromis om dansk sikkerhedspolitik. Aftalen betyder, at vælgerne senere på året skulle stemme om et farvel til Danmarks 30 år gamle forsvarsforbehold, og at det danske forsvarsbudget over et årti skal løftes markant, så det lever op til Natos krav.

April 2022

Zelenskyj møder pressen i sønderbombede Butja

Foto: Ronaldo Schemidt/AFP/Ritzau Scanpix

Da russiske tropper trækker sig ud af Butja, fik verden indblik i de rædsler, der har fundet sted i Kyiv-forstaden. Der bliver fundet massegrave, tegn på tortur og drab på børn. Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, besøger bydelen i starten af april 2022.

Maj 2022

Partilederne tørner sammen før afstemning om EU-forbehold

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

1. juni 2022 stemmer vælgerne overbevisende ja til at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet. Få dage forinden deltager V-formand Jakob Ellemann-Jensen og S-formand Mette Frederiksen samt de andre partiledere i en debat om folkeafstemningen. 

Juni 2022

Ukraine får plads i EU-venteværelset 

Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

I juni 2022 sker noget, der få måneder forinden var fuldkommen utænkeligt: Ukraine bliver blåstemplet som EU-kandidatland af de 27 nuværende medlemslande. EU har siden krigens begyndelse støttet Ukraine, og senest deltog Volodymyr Zelenskyj ved et EU-topmøde i starten af februar.

September 2022

Store protester mod Putin i Rusland

Foto: Reuters/Ritzau Scanpix

300.000 russere skal mobiliseres fra reservestyrken og deltage i krigen i Ukraine. Det er Vladimir Putins budskab i en tale fra september 2022, der fører til en lang række protester i Ruslands største byer, som betyder, at over 1.000 personer anholdt. 

Oktober 2022

Strategisk vigtig bro mellem Krim og Rusland bombes i stykker

Foto: AFP/Ritzau Scanpix

En stor sprængning på Krimbroen finder sted i oktober 2022. Det er broen, der forbinder Krim-halvøen og Rusland, og den ligger langt inde i russisk territorium. Broen anses som strategisk vigtig, da Rusland bruger den til at transportere forsyninger til sydfronten i Ukraine. 

November 2022

Rusland trækker sig ud af Kherson

Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix

Kherson var en af de byer, som Rusland rykkede først ind i. Byen havde været under russisk kontrol siden marts 2022, men i november 2022 vælger Rusland at trække sig ud af byen. Det skaber glæde blandt byens indbyggere, der fejrer tilbagetrækningen. 

December 2022

Bombardementerne fortsætter i Kherson  

Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix

Trods den russiske tilbagetrækning sænker freden sig ikke over Kherson. Byen er siden blevet beskudt flere gange. Blandt andet i december, hvor man ser denne ældre dame stå foran sit ødelagte hjem. 

Januar 2023

Frederiksen, Løkke og Ellemann besøger Ukraine

Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Danmarks nye midterregering besøger Volodymyr Zelenskyj i havnebyen Mykolajiv kort efter dannelsen i december. Både statsminister Mette Frederiksen, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen er alle taget til Ukraine. Danmark har påtaget sig ansvaret for at hjælpe med genopbygningen af netop Mykolajiv.

 Februar 2023

Joe Biden besøger Kyiv

Foto: Dimitar Dilkoff/AFP/Ritzau Scanpix

USA's præsident, Joe Biden, overrasker med et besøg i Kyiv, hvor han mødte Volodymyr Zelenskyj. Det er første gang, at USA's præsident besøger Ukraine efter Ruslands invasion. I en efterfølgende tale i Polen fremhæver Joe Biden Vestens sammenhold og støtte til Ukraine.

Artiklen er lavet med information fra Altinget, Berlingske, TV 2, DR, The Guardian, CNN og The Washington Post.

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00