Danmark er klar til at sende 80 respiratorer til udlandet

NØDHJÆLP: Folketingets finansudvalg har nu godkendt, at Danmark kan sende coronastøtte til udlandet i form af 80 moderne respiratorer, som staten nu overtager fra Region Hovedstaden. Fremover skal regionerne kunne udlåne materiel direkte, mener regeringen. 

Et dansk bidrag med yderligere 80 respiratorer kan nu sendes til udlandet.

Det står klart, efter at Finansudvalget torsdag har godkendt regeringens forslag om, at staten kan overtage 80 respiratorer fra Region Hovedstaden samt de 13 respiratorer fra Region Syddanmark, som i maj blev udlånt til Italien. 

Ifølge Sundheds- og Ældreministeriet kommer overtagelsen af respiratorerne til at koste staten 3,4 millioner kroner i 2020.

Og de overskydende respiratorer bør sendes afsted til udlandet ”så hurtigt som muligt”, skriver ministeriet i det aktstykke, som Finansudvalget netop har godkendt. For der er stadig lande, som kæmper med kapacitetsproblemer på hospitalerne som følge af coronaepidemien, og ifølge ministeriet har omkring 25 lande anmodet Danmark om lån af sundhedsfagligt udstyr.

Vil ændre sundhedsloven
Staten overtager respiratorerne, fordi det ikke er muligt for regionerne at udlåne sundhedsmateriel til udlandet direkte. Det ville ellers være ”mest hensigtsmæssigt”, hvis regionerne kunne gøre det selv, skriver Sundheds- og Ældreministeriet i aktstykket, og vurderer, at Region Syddanmarks udlån af respiratorer derfor var i strid med loven. 

Men regeringen vil nu nu undersøge, hvordan man kan åbne for den mulighed fremover.

"Sundheds- og Ældreministeriet undersøger mulighederne for snarest muligt at tilvejebringe hjemmel i sundhedsloven, som vil gøre det muligt for regionerne at yde bistand direkte til andre lande i forbindelse med fremtidige sundhedskriser,” skriver ministeriet i aktstykket.

Det er dog stadig staten, der skal træffe selve beslutningen om bistanden, oplyser ministeriet til Altinget.

Partier støtter lovændring
Flere partier bakker op om, at det i fremtiden skal være lettere at sende sundhedsmateriel til udlandet i tilfælde af sundhedskriser.

”Der er ingen grund til at lægge skjul på, at det ikke var en lykkelig historie, sidst Danmark forsøgte sig med at udlåne respiratorer til udlandet. Det må være tænkt ind i ministeriets overvejelser, og det lyder fornuftigt, ” siger Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen.

Regeringens støttepartier, Radikale, SF og Enhedslisten, er enige.

”Når regionerne har en overkapacitet af respiratorer, så vil det være godt at få fjernet nogle administrative barrierer, så man kan udlåne dem hurtigt,” siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

Stephanie Lose, formand i Danske Regioner, kan også se meningen i at give regionerne mulighed for at sende udstyr direkte til nødstedte lande.

Men selve beslutningen skal fortsat ligge i staten, fastslår hun.

”Regionerne har ikke prognoseværktøjer, og vi kan derfor ikke forudsige, hvordan eksempelvis en epidemi udvikler sig, og hvilken kapacitet det danske sundhedsvæsen får brug for,” siger Stephanie Lose.

”Men alt det praktiske med at sende udstyret af sted bør regionerne stå for, hvis den nuværende lovgivning forsinker danske bidrag til udlandet,” slutter Lose.

Forrige artikel Opgør med EU-Domstol er løst, men har gjort ”enorm skade på den europæiske retstilstand” Opgør med EU-Domstol er løst, men har gjort ”enorm skade på den europæiske retstilstand” Næste artikel Kritik af EU's nye forskningsbudget: Kritik af EU's nye forskningsbudget: "Man nedprioriterer fremtiden"
EU-Kommissionen vil slå hårdere ned på intern grænsekontrol

EU-Kommissionen vil slå hårdere ned på intern grænsekontrol

FRI BEVÆGELIGHED: Kommissionen vil være hurtigere til at gå til EU-Domstolen, hvis lande inden for Schengen-området ikke har en rigtig god grund til at bevare interne grænsekontroller som den, vi har i Danmark. Den danske grænsekontrol er dog helt efter reglerne, mener både S og V.