Danmark er på kanten af at tabe EU-opgør om dagpenge

ANALYSE: Efter alt at dømme er det et spørgsmål om kort tid, før der er enighed om at give EU-borgere ret til danske dagpenge efter en måned. Det blokerende mindretal bag forårets sejr er smuldret, og Danmark er endt udenfor i kulden, mens andre medlemslande får indrømmelser.

Der er stor sandsynlighed for, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) snart kommer i mindretal, mens EU siger ja til en aftale, der giver hurtigere adgang til danske dagpenge.
Der er stor sandsynlighed for, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) snart kommer i mindretal, mens EU siger ja til en aftale, der giver hurtigere adgang til danske dagpenge.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst
Fakta
Hvad er forordning 883/04?
Forordningen fastsætter regler for social sikring, når personer flytter inden for EU, Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz. 
Forordningen dækker alle traditionelle former for social sikring som sygdom, barsel, pension, efterløn, arbejdsløshedsydelser, familieydelser med mere og definerer, hvilket land der har ansvaret for at levere disse ydelser.
 
Forslaget om at opdatere de gældende regler blev lagt på bordet i december 2016.

Det var en kamp for at beskytte det unikke danske socialsystem, og i foråret blev et slag vundet i sidste øjeblik.

Men sejrens sødme bliver en kort affære for Danmark.

Inden vi skriver 2020, forventes det, at der er faldet en aftale på plads, der blandt andet giver EU-borgere hurtigere adgang til danske dagpenge meget imod regeringens og Folketingets vilje.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00