Danmark og fire andre EU-lande går sammen i europæisk kemikalie-strid

UDSPIL: Danmark, Sverige og tre andre EU-lande er trætte af EU-Kommissionens fodslæbende tilgang til arbejdet med at regulere hormonforstyrrende stoffer. Nu tager de fem regeringer sagen i egen hånd i et forsøg på at lægge pres på EU-Kommissionen.

Spørgsmålet om hormonforstyrrende stoffer gør blandt andet, at fostre
undersøges i det såkaldte Selma-projekt ved Karlstads Universitet. Fotoet er fra en almindelig nakkefoldscanning.
Spørgsmålet om hormonforstyrrende stoffer gør blandt andet, at fostre undersøges i det såkaldte Selma-projekt ved Karlstads Universitet. Fotoet er fra en almindelig nakkefoldscanning.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Vi har lagt et konstant pres på EU, for vi kan ikke blive ved med at vente.

Lea Wermelin (S)
Miljøminister

Af Jacob Hederos, journalist, Altinget Sverige.

Belgiens, Frankrigs, Hollands og Sveriges regeringer præsenterede i forrige uge under ledelse af det danske Miljø- og Fødevareministerium en kampagnehjemmeside.

Siden præsenterer alle de stoffer, som er blevet udpeget som mistænkelige, eller er konstateret hormonforstyrrende inden for EU, i en fælles database.

Listen sammenstiller data fra eksisterende kilder og er derfor ikke som sådan kontroversiel. Udspillet har dog mere politisk karakter. De fem landes regeringer og ekspertmyndigheder vil nemlig udpege, hvis ansvar det egentlig har været at tage skridtet videre – EU-Kommissionens.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00