Danmarks indflydelse i EU skal øges

STRATEGI: Danmarks strategiske interesser på udviklingsområdet skal i fremtiden især styrkes gennem EU. Det mener regeringen, der i går præsenterede ny strategi for samarbejdet med EU. V savner mere fokus.
EU's udviklingsbistand til verdens fattigste lande er på ca. 70 mia. kr. om året. Heraf bidrager Danmark med ca. 1,5 mia. kr.
EU's udviklingsbistand til verdens fattigste lande er på ca. 70 mia. kr. om året. Heraf bidrager Danmark med ca. 1,5 mia. kr.Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Udviklingsarbejde handler ikke kun om fattigdom. Når vi skaber vækst i udviklingslandene, skaber vi også nye markeder for danske eksportvirksomheder.

Nick Hækkerup (S)
Handels- og europaminister

Som det første land i EU har Danmark fået en strategi for sit samarbejde med EU om udviklingspolitikken.

Danmark skal gå mere i takt med EU, og EU skal gå mere i takt med Danmark. Det mener udviklingsminister Christian Friis Bach (R), der i går, 2. oktober, præsenterede Danmarks nye strategi.

Strategien skal styrke dansk indflydelse på EU's udviklingssamarbejde, så Danmark får endnu mere gennemslagskraft for danske værdier og mærkesager på globalt niveau.

Dokumentation
Hovedelementer i "Fælles om en bedre verden - Strategisk ramme for Danmarks deltagelse i EU's udviklingssamarbejde".

Disse sager vil Danmark særligt arbejde for at få igennem:

1. EU som global kraft for menneskerettigheder
EU skal tænke menneskerettigheder ind i alle relationer og politikker med udviklingslande via en menneskerettighedsbaseret tilgang til udvikling.

2. EU som stabil partner i skrøbelige stater
EU skal styrke sin indsats for at forebygge konflikter, skabe sikkerhed og opbygge stabile og legitime stater. Blandt andet skal man i højere grad udnytte samspilseffekterne mellem EU's politikker.

3. EU som motor for grøn vækst og beskæftigelse
EU skal prioritere grøn vækst og beskæftigelse som nøgle til fremgang og forudsætning for bæredygtig udvikling. Det skal særligt ske ved, at EU skal gøre sin indflydelse gældende i internationale forhandlinger.

Sådan vil Danmark øge sin indflydelse:

a. Sammenhængende politikker
EU skal tage højde for, at politikker på andre områder end udvikling ikke har en negativ indvirkning på vækst- og udviklingsmulighederne i verdens fattigste lande.

b. Fælles analyser og programmering
Effektiviteten i udviklingssamarbejdet styrkes ved at bruge fælles analyser, tilgange og indsatser, og det skaber merværdi for Danmark. Danmark vil ikke miste relevans eller indflydelse ved at øge koordinationen i EU på udviklingsområdet.

c. Budgetstøtte, ejerskab og ansvarlighed
Danmark ønsker øget koordination og harmonisering med EU, når der gives budgetstøtte. Danmark vil også styrke EU's anvendelse af statsopbygningskontrakter i skrøbelige lande.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00