Dansk afskedsappel til briterne: Vi skal undgå at skabe en kløft imellem os

INTERVIEW: Hvis ikke det lykkes EU at lave en god og langtidssikret aftale med briterne om det fremtidige forhold efter Brexit, vil det ramme Danmarks virksomheder og interesser hårdt, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Storbritannien må ikke blive som Singapore, siger udenrigsministeren.
Storbritannien må ikke blive som Singapore, siger udenrigsministeren.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Få dage før Storbritanniens formelle exit fra Den Europæiske Union appellerer den danske regering til briterne om at vise vilje til kompromis i de kommende forhandlinger om fremtidens forhold.

”Nu må vi prøve at se, om ikke vi kan finde en konstruktiv måde at komme videre på. De er snart ude af EU. Nu handler det om, hvordan vi varetager det fælles bedste. Det er den appel, jeg har til briterne,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i et interview med Altinget.

Tre et halvt år efter, at et flertal af de britiske vælgere i juni 2016 stemte nej til EU, ligger der nu endelig en udtrædelsesaftale om betingelserne for Brexit, som er godkendt på begge sider af Den Engelske Kanal.

Det betyder, at Storbritannien officielt ophører med at være medlem af EU ved midnat natten mellem fredag 31. januar og lørdag 1. februar. Men det betyder slet ikke, at forhandlingerne mellem London og Bruxelles er slut.

Det må ikke blive sådan en aftale, hvor man skal tage fra hinanden – men en aftale, der løfter vores økonomier og skaber arbejdspladser. Og hvor Storbritannien er så tæt knyttet til samarbejdet med Europa som overhovedet muligt.

Jeppe Kofod (S)
Udenrigsminister

”Nu kommer det nye og meget svære kapitel. Det handler om, hvad for et forhold Storbritannien og EU skal have efter, at briterne træder ud. I den her udtrædelsesaftale ligger jo, at briterne stadig følger EU's regler i 2020, men fra næste år skal der ligge en ny aftale mellem EU og Storbritannien. Både en ny handelsaftale og aftaler om samarbejde på andre områder,” siger Jeppe Kofod.

”Vi har i virkeligheden meget kort tid til det. Når man tænker på, at udtrædelsesaftalen har taget tre et halvt år, så har vi altså under et år til at lave en aftale om, hvordan vi sikrer den frie og fair handel mellem Storbritannien og EU – men også for eksempel hvilke områder i samarbejdet de gerne vil deltage i.”

Nej til et 'Singapore i Europa'
Udenrigsministeren håber på en stærk aftale, fordi både det politiske og det økonomiske forhold til briterne fortsat vil være af stor betydning for Danmark. Men han advarer samtidig om, at Danmark og EU ikke vil indgå en aftale for enhver pris:

”Vi ønsker ikke, at vi skal aflevere arbejdspladser til Storbritannien, hvis de dumper for eksempel løn- og arbejdsvilkår, sundhed og så videre. Det er vigtigt for Danmark, at vi har en fair og lige konkurrence. Så tror jeg, vi kan løfte hinanden, så vi kan få meget ud af det.”

Ifølge Jeppe Kofod bliver det nødvendigt at lave et kompromis, hvor Storbritannien også efter Brexit bliver ved med at respektere europæiske regler og standarder på en række områder.

”Når man sælger sine varer og tjenesteydelser til os, så skal man også respektere de høje standarder, vi har. Det gælder på både miljø, sundhed, arbejdstagerrettigheder og fair beskatning. Sådan nogle ting er vigtige,” siger han.

”Hvis Storbritannien ønsker at gå en helt anden vej for at skabe en slags ’Singapore i Europa’, så bliver det meget svært. For vi vil gerne sikre, at når vores virksomheder konkurrerer, så gør de det på fair vilkår. Vi vil gerne sikre, at vores arbejdspladser ikke bliver ramt af social dumping, skattedumping, miljø- og sundhedsdumping.”

En aftale vil være til alles bedste
Storbritanniens finansminister siger, at britiske virksomheder ikke skal regne med at lægge sig tæt op ad EU’s regler. Det tyder ikke meget på, at briterne vil gøre det, du håber. Gør det dig bekymret?

”Ja, det gør det. Både briterne og vi fra dansk side har en stor interesse i at få en ordentlig, dyb og omfattende handelsaftale, fordi vi er hinandens vigtigste markeder. For briterne er det jo afgørende, at de kan sælge deres varer og tjenesteydelser til EU. Vi har også et stort marked fra dansk side – blandt andet på fødevarer og shipping, og vi har også fiskeri i britisk farvand. En række ting, hvor vi er meget afhængige af hinanden.”

”Jeg håber, at vi går ind i den her fase med det klare ønske at finde en aftale, som bliver win-win. Det må ikke blive sådan en aftale, hvor man skal tage fra hinanden – men en aftale, der løfter vores økonomier og skaber arbejdspladser. Og hvor Storbritannien er så tæt knyttet til samarbejdet med Europa som overhovedet muligt.”

Er der nye muligheder i Brexit?
Når det nu ikke kan være anderledes, er der så noget som helst, Danmark kan få ud af den her situation, hvor briterne forlader EU?

”Vi i Danmark er dygtige handelsfolk. Når nye toldsatser kommer frem eller markeder ændrer sig, så er danske virksomheder generelt gode til at omstille sig. Vi kommer til at skabe en tæt alliance mellem regeringen og vores virksomheder, erhvervsliv, industri og selvfølgelig også fagbevægelsen.”

”Hvordan kan vi trods den her situation, som vi begræder, finde ud af, om vi kan skabe nogen fordele ud af det? Det kan være på shippingområdet, hvor der er nogle store danske rederier, der har vigtige aftaler med briterne. Det kan være på andre områder. Vi kommer til at kigge på det.”

”Det bedste er, hvis man får lavet nogle faste rammer i en ordentlig, omfattende aftale med briterne, så virksomheder og borgere har noget at forholde sig til, som rækker langt ind i fremtiden. Sådan at vi ikke skal diskutere hvert andet øjeblik, om der nu kommer en ny toldsats, eller om man nu ikke længere kan studere på et britisk universitet. Vi skal have nogle ordentlige, faste aftaler, der holder i mange år.”

Handelsaftale er vigtig for Danmark
De nye aftaler skal forhandles på plads under den overgangsordning, der varer til udgangen af 2020. Men kan vi overhovedet nå det på under et år?

”Det er meget kort tid. Jeg tror ikke, man skal undervurdere udfordringerne ved det her. Men hele diskussionen om udtrædelsesaftalen har jo også afklaret, hvor en række af de vanskelige forhold er. Så jeg tror, det i sidste ende kommer an på den politiske vilje, også på britisk side, til at finde en god og fair aftale, som fungerer for begge parter. Vi er klar. Jeg presser meget på i EU-systemet for, at vi kommer i gang så hurtigt som muligt, og at vi går ind i det med en positiv ånd og et mål om at lande en god aftale inden årets udgang.”

Hvad betyder det for Danmark, hvis vi når frem til nytår 2021 uden en fremtidsaftale med briterne?

”Så er vi inde i helt det samme scenarie, som vi så, da der ikke var nogen udtrædelsesaftale godkendt af det britiske parlament. Så kommer vi til at se risiko for en kløft, hvor man fra den ene dag til den anden ser, at Storbritannien falder ud af vores handelssystem og skal følge WTO-regler, så der kommer toldsatser og så videre på en række produkter.”

”Det vil ramme ikke mindst danske fødevarer, men også mange andre virksomheder meget hårdt. Det vil også ramme briterne meget hårdt. Så vi risikerer det der klippekantscenarie. Det skal vi helt klart undgå.”

Dokumentation

NÆSTE FASE AF BREXIT

Lørdag 1. februar ophører Storbritannien officielt med at være medlem af EU.

Det betyder, at britiske ministre ikke længere skal deltage i EU's beslutninger, at premierministeren ikke tager til EU-topmøder, og at Storbritanniens 73 medlemmer forlader Europa-Parlamentet. 

Indtil udgangen af 2020 gælder dog en overgangsordning, hvor Storbritannien stadig har fuld adgang til det indre marked, følger EU's regler og betaler til den fælles kasse.

Hurtigst muligt – formentlig i løbet af februar – vil der begynde forhandlinger om fremtidens aftaler for blandt andet handel, fiskeri og sikkerhedspolitik. 

De nye aftaler skal være på plads inden årets udgang, medmindre briterne beder om at få overgangsperioden forlænget. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00