Dansk Folkeparti vil med i ny EU-skeptisk gruppe på højrefløjen

ALLIANCE: Dansk Folkeparti vil være med til at samle Europas EU-skeptiske partier i ny supergruppe efter europaparlamentsvalget. Højrefløjens splittelse har været til gavn for føderalisterne, lyder det fra Anders Vistisen.

Fra venstre mod højre: Olli Kotro (De Sande Finner),&nbsp;Jörg Meuthen (Alternative für Deutschland), Matteo Salvini (Lega), Anders Vistisen (Dansk Folkeparti).&nbsp;<span><br><br></span>
Fra venstre mod højre: Olli Kotro (De Sande Finner), Jörg Meuthen (Alternative für Deutschland), Matteo Salvini (Lega), Anders Vistisen (Dansk Folkeparti). 

Foto: Miguel Medina Ritzau/Scanpix
Malte Bruhn

BRUXELLES: Konturerne af en ny EU-skeptisk supergruppe med dansk islæt i Europa-Parlamentet bliver tydeligere og tydeligere.

Mandag formiddag fremlagde den italienske indenrigsminister og formand for Lega-partiet Matteo Salvini, De Sande Finners Olli Kotro, Alternative für Deutschlands Jörg Meuthen og Dansk Folkepartis Anders Vistisen deres fælles plan om at danne en ny gruppe i Europa-Parlamentet efter europaparlamentsvalget, der bliver afholdt 26. maj.

Den nye alliance, der har fået navnet European Alliance for People and Nations, er en åben invitation til at samle Parlamentets tre nuværende højregrupper i én stor gruppe.

”Det her et vigtigt skridt for europæiske politik. Det er resultatet af mange samtaler mellem en masse rationelle politikere, hvoraf ikke alle er til stede i dag. De vil snart slutte sig til os,” lovede Jörg Meuthen, der er medlem af Europa-Parlamentet for Alternative für Deutschland.

Herefter sagde Anders Vistisen, at ”det vil være historisk,” hvis alle EU’s højrenationale partier lykkes med at forene sig efter valget.

”Vi har fundet ud af, at det, der samler os, skal være stærkere, end det, der deler os. Vores splittelse har kun været til gavn for de grupper, der arbejder for Europas forende stater,” sagde Anders Vistisen.

Gruppens overordnede fokus er at værne om nationalstaternes suverænitet, bekæmpe illegal indvandring og terrorisme samt at fjerne magten fra ”burekraterne i Bruxelles og Strasbourg”.

”Vi skal beskytte vores kulturelle arv og diversitet. Italienere skal ikke være danskere, og tyskere skal ikke være finner. Hvis vi ikke kan samarbejde om det, vil det styrke vores modstandere, hvilket vil betyde mere magt til Bruxelles og Strasbourg,” lød det fra Anders Vistisen.

Læs også

Flere på vej 
Mødet i Milano er en del af Matteo Salvinis ihærdige forsøg på at gruppere og stille sig i spidsen for Europas højrenationale kræfter i Europa-Parlamentet.

Den italienske vicepremierminister har tidligere holdt møder med franske Marine Le Pen fra Rassemblement National og Jarosław Kaczyński, der er formand for det polske PiS-parti.

Og 18. maj vil Salvini lægge hus til et endnu større EU-skeptisk topmøde, der skal præsentere resten af gruppens medlemspartier. Ifølge EU-mediet EUObserver forventer Salvini, at der kommer mellem 15 og 20 europæiske partier. 

Salvinis Lega-parti sidder i dag med seks mandater i Europa-Parlamentets ENF-gruppe. Her sidder også blandt andre franske Marine Le Pens Rassemblement National og det østrigske og det hollandske Frihedsparti. Gruppen er dog sat uden for al politisk indflydelse og har ikke fået så meget som et ændringsforslag igennem Parlamentets lovgivningsmølle. Ifølge Salvini står hele gruppen bag Salvinis drøm en en ny supergruppe. 

Ved det kommende europaparlamentsvalg står Matteo Salvinis Lega-parti til hele 28 mandater.

Og ifølge prognoser står Europas EU-skeptiske partier til at kunne få cirka 150 af Parlamentets 705 medlemmer.

Hvis projektet lykkes, kan der altså blive tale om en stærk politisk magtfaktor til højre for det konservative EPP-parti.

Der har også været spekulationer om, hvorvidt Viktor Orbáns ungarske Fidesz-parti vil indgå i en ny højregruppe.

Indtil videre ser det dog ud til, at Orbán bliver i den konservative EPP-gruppe, selvom hans parti er blevet midlertidigt suspenderet fra EPP-partiet. 

Ifølge EUObserver har Jarosław Kaczyński også fortsat planer om at blive i ECR-gruppen, hvor Dansk Folkeparti i dag sidder. Her sidder også de britiske konservative.

Ikke ekstreme eller nostalgiske 
På pressemødet sagde Matteo Salvini, at den nye gruppe fremover vil kæmpe for at reformere EU indefra. Det er ikke meningen, at landene skal forlade EU, lød det.

”Men for mange mennesker på tværs af Europa er EU blevet til et mareridt og ikke en drøm.”

”Vi vil skabe en alternativ bevægelse, der går imod dem, der har haft magten i de sidste mange, mange år. Alliancen af socialisterne og de konservative har skabt usikkerhed, fattigdom og konflikter på hele kontinentet.”  

Matteo Salvini lovede også, at den nye bevægelse vil vokse sig større frem mod europaparlamentsvalget i maj.

”Denne familie kommer til at blive større og større. Vi skal samle bevægelser, der aldrig har samarbejdet før. Sammen skal vi skabe en ændrende kraft i Europa. Vi er ikke ekstreme og vi er ikke nostalgiske. Men vi vil bringe nyt blod, nyt håb og nye drømme.”

Dokumentation

Sådan fungerer de politiske grupper i Europa-Parlamentet

Parlamentet består i øjeblikket af 8 politiske grupper, der samler partier af samme observans. Der skal minimum 25 folkevalgte til at danne en gruppe, og de skal repræsentere mindst 7 lande. Partigrupperne har visse privilegier i form af økonomisk støtte, sekretariatsbistand, taletid i Parlamentet, udvalgsplaceringer med mere. I det nuværende Parlament er den kristendemokratiske EPP-gruppe den absolut største, efterfulgt af socialdemokraterne i S&D.

Sådan ser det EU-skeptiske højre ud i dag i Parlamentet

ECR (Europæiske Konservative og Reformister): 
Gruppen blev etableret, da den tidligere britiske premierminister David Cameron trak sit Konservative Parti ud af Parlamentets store kristendemokratiske EPP-gruppe i protest mod det, han så som en stadig mere EU-føderal retning. I stedet gik han sammen med blandt andre det nuværende polske regeringsparti, PiS, for at skabe det, de kaldte et eurorealistisk fællesskab med mere fokus på nationalstaterne. I 2014 udvidede de kredsen til også at huse Dansk Folkeparti, De Sande Finner og i sommer også Sverigedemokraterne.

EFDD (Europa for Frihed og Direkte Demokrati): 
Rygraden i gruppen var britiske UK Independence Party samt den italienske Femstjernebevægelse, suppleret af blandt andre medlemmer af franske Debout La France, tyske Alternative für Deutschland med flere. Gruppen er i højere grad et fornuftsægteskab for at høste privilegier forbeholdt politiske grupper end et politisk fællesskab. Medlemmerne stemmer meget sjældent efter samme linje.

ENF (Nationernes og Frihedens Europa): 
Franske Marine Le Pen dannede i 2015 den mest yderliggående højrenationale gruppe i Parlamentet, som består af blandt andre italienske Lega, det hollandske og det østrigske Frihedsparti og belgiske Vlaams Belang. Gruppen er politisk marginaliseret og er ikke lykkedes med at få et eneste ændringsforslag vedtaget siden sin tilblivelse.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Vistisen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (DF), MEP (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

0:000:00