Dansk generaladvokat godkendt til EU-Domstolen

NAVNE: EU-landene har godkendt udnævnelsen af tidligere forbrugerombudsmand Henrik Saugmandsgaard Øe til stillingen som generaladvokat ved EU-Domstolen. Samtidig forlænges Danmarks nuværende dommer Lars Bay Larsens dommerstilling.

Foto: Forbrugerombudsmanden
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: De kan godt begynde at øve sig på at udtale Henrik Saugmandsgaard Øes navn på fransk ved EU-Domstolen. EU-landene har nemlig over påsken stadfæstet udpegelsen af den tidligere forbrugerombudsmand til rollen som generaladvokat ved Domstolen i Luxembourg, hvor de stadig har Molières sprog som arbejdssprog.

Generaladvokaten er en særegen størrelse, som ikke findes i særlig mange retstraditioner. Han eller hun har til opgave at levere forslag til afgørelse af sager, der kommer for EU-Domstolen. Deres udredning skal fungere som støtte for dommerne, når de voterer i en sag. Dommerne er ikke bundet af generaladvokatens forslag, men det anslås, at fire ud af fem sager afgøres i tråd med deres udkast.

Blandt kravene til jobbet er – ud over gode franskkundskaber – at det skal være en kandidat, hvis ”uafhængighed er uomtvistelig”, og hvis faglige kvalifikationer er almindeligt anerkendt.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00