Debat

Dansk Metal: Europa skal være en offensiv spiller i digitaliseringskapløbet

DEBAT: Både i øst og i vest øges konkurrencen inden for digitalisering. Derfor er det på tide, at EU opruster produktionen af robotter og ny teknologi, skriver Henrik Aarestrup og Johan Moesgaard, erhvervspolitisk chef og EU-chef i Dansk Metal.

I stedet for at konkurrere på løn skal vi have de bedste maskiner, klogeste hoveder og dygtigste hænder, skriver Henrik Aarestrup og Johan Moesgaard. 
I stedet for at konkurrere på løn skal vi have de bedste maskiner, klogeste hoveder og dygtigste hænder, skriver Henrik Aarestrup og Johan Moesgaard. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Flora Juul Holst
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Aarestrup og Johan Moesgaard
Erhvervspolitisk chef og EU-chef, Dansk Metal

Kan I huske det hollandske fodboldlandshold i 1970’erne? Holdet, der kunne betage hele verden med offensiv fodbold. Anført af holdets stjerne, Johan Cruyff, spillede Holland sig i to VM-finaler i træk i 1974 og 1978, og de scorede mål på samlebånd.

Det var ikke tilfældigt. Træneren, Rinus Michels, revolutionerede nemlig fodboldspillet med sin taktik – ”totalfodbolden”. Her skulle alle spillere i princippet kunne angribe. Fortidens systemer, såsom den defensive italienske cartenaccio-spillestil, blev skrottet til fordel for en offensiv taktik, som mange hold i Europa efterlignede.

Stigende global konkurrence
Lad os spole tiden 40 år frem og vende blikket ud mod danske arbejdspladser i industrien. Det går grundlæggende godt for industrien, som er Danmarks vækstmotor nummer et. Imidlertid ser vi stigende global konkurrence.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Kina har sat sig for at blive førende på data og digital omstilling. Ja, en tredjedel af verdens robotter står faktisk på kinesiske fabrikker. Ligeså har USA mere end ti gange så mange private investeringer i kunstig intelligens som Europa har.

Mod både øst og vest gør man alt for at omstille arbejdspladserne til en digital virkelighed. Derfor står vi nu over for et valg i Danmark og Europa: Vil vi spille defensivt og krampagtigt forsøge at forsvare os med fortidens virkemidler? Eller vil vi satse offensivt og sætte os i førersædet i den digitale revolution på arbejdspladsen?

Danmark og EU skal stemple langt mere offensivt ind i kampen for flere robotter og ny teknologi. Ellers ender vi som bænkevarmere, mens de andre stormagter spiller mod hinanden inde på banen. 

Henrik Aarestrup og Johan Moesgaard
Erhvervspolitisk chef og EU-chef, Dansk Metal

Tid til digital oprustning
I Dansk Metal er vi ikke i tvivl. Danmark og EU skal stemple langt mere offensivt ind i kampen for flere robotter og ny teknologi. Ellers ender vi som bænkevarmere, mens de andre stormagter spiller mod hinanden inde på banen. Det er ikke mindst relevant for alle vores medlemmer i industrien.

Derfor har Dansk Metal netop lanceret en række anbefalinger til, hvordan vi kan øge digitaliseringen i danske virksomheder. I stedet for at konkurrere med resten af verden på løn skal vi konkurrere på at have de bedste maskiner, klogeste hoveder og dygtigste hænder.

Læs også

Alle på arbejdspladsen skal kunne arbejde digitalt – ligesom alle spillere på Hollands landshold skulle kunne angribe. Når EU-toppen de kommende måneder skal skrive en industristrategi, er vores ønske i Dansk Metal derfor enkelt og klart:

Ryk flere penge over til digital omstilling, sæt et måltal for flere robotter i europæisk industri, og rul 5G ud over hele Europa. Der er brug for, at Danmark og EU går i offensiven. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Aarestrup

Særlig rådgiver, erhvervsminister Simon Kollerup (S), fhv. erhvervspolitisk chef, Dansk Metal
Cand.scient.pol. (Aarhus Universitet og Københavns Universitet)

Johan Moesgaard Andersen

EU-chef, Dansk Metal
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2015)

0:000:00