Danske EU-politikere erkender, at det er umuligt at give Ukraine en genvej til Unionen

Selv om samtlige danske europaparlamentarikere stemte for en resolution om at give Ukraine udsigt til et EU-kandidatur, så trækker de fleste nu i land. Alene vejen til Unionens venteværelse er lang – og der er ingen genveje, siger en ekspert.

Da Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, havde holdt video-tale for medlemmerne af Europa-Parlamentet 1. marts, vedtog de en resolution med støtte til ukrainernes EU-kandidatur. 
Da Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, havde holdt video-tale for medlemmerne af Europa-Parlamentet 1. marts, vedtog de en resolution med støtte til ukrainernes EU-kandidatur.  Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen Peter Ingemann Nielsen

BRUXELLES: Trods et kraftigt pres fra de central- og østeuropæiske medlemslande, afsluttede EU’s ledere et topmøde i Versailles i sidste uge med en meget forsigtig reaktion på Ukraines ansøgning om optagelse i Unionen.

Stats- og regeringslederne nøjedes med at omtale ”Ukraines europæiske ambitioner” og ukrainernes plads i den ”europæiske familie,” mens Europa-Parlamentet havde været noget mere eksplicit i en erklæring få dage tidligere.