Danskerne vil ikke af med EU-forbeholdene

MÅLING: Statsministeren har gjort klart, at han gerne vil have sløjfet de danske EU-forbehold. Men det er der ikke stor appetit på hos danskerne, viser nye tal. Forbeholdene er blevet en del af vores identitet, mener forsker.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil gerne af med Danmarks EU-forbehold. Det vil et flertal af danskerne ikke.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil gerne af med Danmarks EU-forbehold. Det vil et flertal af danskerne ikke.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

Forbeholdene er blevet en del af den danske identitet på linje med margretheskålen og kolonihaven. Det er virkelig noget, som folk sætter pris på som en del af vores medlemskab. Og som er et symbol på, at vi stadig er en suveræn stat, selvom vi er med i EU. Så jeg tror, det bliver enormt svært at få folk til at ændre holdning.

Rebecca Adler-Nissen
Professor i statskundskab, Københavns Universitet

BRUXELLES: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blæste tidligere på måneden til debat om de danske EU-forbehold, fordi han mener, at de er skadelige for Danmark.

Nu kommer danskernes svar til ham. Og de er ikke interesserede i at skille sig af med dem.

I en ny måling fra Norstat udført for Altinget og Jyllands-Posten er opbakningen til at sløjfe forbeholdene på retsområdet, forsvaret og den fælles mønt til at overse.

0:000:00